E*Cinema: experimenteel, essentieel, energiek, extreem, enerverend, explosief

Na de zomerstop gaat E*Cinema in september weer op volle kracht vooruit! Zo vinden de eerste twee afleveringen van de nieuwe reeks E*Cinema Academy plaats: op 11 september Absolute Film and Dada Cinema en op 25 september Fluxus (VU presenteert).

E*Cinema Academy is een ontmoetingsplaats voor iedereen die interesse heeft in film als kunstvorm. Ieder programma wordt ingeleid in woord, met muziek of een korte performance en afgesloten met een nagesprek. En ook in september: programma’s van en met filmmaker Jan Willem van Dam en nieuwe korte films van Nederlandse makers.

Nieuwe korte Nederlandse festivalfilms – E*Cinema Première

5 september: Recent werk van zowel door de wol geverfde experimentele filmmakers als regisseurs wiens carrière nog in de startblokken staat, van Barbara Meters Hier Nu tot Vexed van Telco Systems.

Absolute film en Dada Cinema (1921-1928) – E*Cinema Academy

11 september: Voorstelling met live muziek waarbij de pianolarollen worden gespeeld van de destijds onuitvoerbaar geeachte score van componist George Antheils ‘Ballet Mécanique’. In Absolute Film en Dada werkten Europese kunstenaars met het verzet tegen de alledaagse logica, de keuze voor het toeval als expressiemiddel, geometrische vormen, een fascinatie voor de erotiek en visuele muziek.

Jan Willem van Dam overzicht: Een verdwaalde gebeurtenis en De geestelijke verovering van de wereld – E*Cinema Special

12 september: twee films van Jan Willem van Dam, waarin getracht wordt door een esthetische schoonheid het leed van ‘l‘homme pathetique’ te verzachten.

Als het licht zich anders tot de tijd verhoudt – E*Cinema Special

13 september, 21.00: Een film van Jan Willem van Dam over Georgië, een jaar na de Rozenrevolutie van 2003, op het grensvlak van fictie en documentaire.

Jan Willem van Dam in gesprek met Stefan Majakovski – E*Cinema Special

13 september, 19.00: Gesprek tussen regisseur Jan Willem van Dam en Stefan Majakovski (directeur Shadow Festival), gevolgd door Het meisje met de naakte ouders en Kakaja Zemlja.

What you expect from the world behind you or/of verwar de staat waarin u verkeert niet met die van uw omgeving – E*Cinema Special

14 september: Film van Jan Willem van Dam uit 2004. Reizen is een staat van zijn en niet zijn, waarin de mensen thuis je niet missen want je zal als herboren terugkeren en daar waar je naartoe gaat kennen ze je niet. De dagelijkse routine is een geheel nieuwe en de ontmoetingen met de plaatselijke bevolking zijn eenmalig. Problemen lijken van een vorig leven.

Je vis dans la rêve de ma mère – E*Cinema Special

15 september: De filmmaker, Jan Willem van Dam, leeft in de droom van zijn moeder die aan de ziekte van Alzheimer lijdt. Op haar suggestie bereist hij de wereld.

Fluxus (VU presenteert) – E*Cinema Academy

25 september: Met: Fluxus (1963); Rape van Wim T. Schippers, Willem de Ridder en Wim van der Linden (NL  1966), schokkende beelden van een non in een bos; Summer in the Fields van Wim van der Linden (NL 1967); Sad Movie: over al het goede dat het leven op het platteland te bieden heeft, zeker in de zomer; Tulips van Willem de Ridder, Wim T Schippers en Wim van der Linden (NL 1966).

Het volledig programma van EYE vindt u op eyefilm.nl

Bron: EYE