IBC Amsterdam krijgt primeur H.265 video

De nieuwe video-codec H.265 zal voor het eerst worden gedemonstreerd op de IBC Conference in Amsterdam. Twee partijen uit het H.265-programma, het Fraunhofer Institut en Ericsson, zullen op de beurs een werkend prototype laten zien.

Het is de bedoeling dat de standaard begin volgend jaar algemeen verkrijgbaar is. Er zal wel voor betaald moeten worden, want in tegenstelling tot zijn voorganger is H.265 niet vrij van royalties.

H.265, de opvolger van de tegenwoordig zeer populaire H.264, wordt ook wel HEVC genoemd, wat staat voor High Efficiency Video Coding. Het is een methode waarmee videosignalen zeer sterk gecomprimeerd kunnen worden met behoud van de beeldkwaliteit. Die kleine omvang maakt de gecodeerde video makkelijk te hanteren.

Sterke besparing

Tests hebben uitgewezen dat een H.265-signaal met dezelfde kwaliteit als een H.264-videostroom verzonden kan worden met gebruik van de helft aan bandbreedte. Die bandbreedte is een schaars goed, al was het alleen al omdat steeds meer video wordt verstuurd en de netwerken niet meteen een grotere capaciteit krijgen.

Lang gewacht

De H.264-codec, ofwel AVC (Advanced Video Coding) kwam ongeveer 10 jaar geleden beschikbaar. In die tijd was AVC de beste manier om video te coderen en te verzenden. Bij H.264 werden de beelden verdeeld in blokjes van 16 bij 16 pixels, en elk blokje werd gecomprimeerd via een algoritme. Bij H.265 hebben de ontwerpers gekozen voor een grotere block-size. Er wordt nu gewerkt met blokken van 64 bij 64 pixels. H.265 kan ook overweg met grotere beeldformaten dan zijn voorganger, die niet verder kwam dan 4K (4096 x 3072 pixels). De nieuwe standaard is te gebruiken met resoluties van maximaal 7680 x 4320 pixels.

Bron: Automatiseringsgids