Het Nederlands Film Festival presenteert Festivalprogramma 2012

Jouw films, jouw festival is de slogan van de 32e editie van het Nederlands Film Festival, dat plaatsvindt van 26 september t/m 5 oktober in Utrecht. Vandaag heeft Willemien van Aalst, directeur van het Nederlands Film Festival (NFF), een persconferentie gegeven.

Zij presenteerde hier de highlights van het programma voor 2012 en maakte een aantal nieuwsfeiten bekend waaronder de herintroductie van twee Gouden Kalveren, de Gouden Kalf Jury, het hoofdthema De Belofte, de toekenning van het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs en de nieuwe opzet van het Gouden Kalf voor de Publieksprijs.

Gouden Kalf voor de Cultuurprijs
Actrice Willeke van Ammelrooy wordt tijdens de Openingsavond van het 32e Nederlands Film Festival op woensdag 26 september geëerd met het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs 2012. Het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs wordt toegekend door het bestuur van de Stichting Nederlands Film Festival aan personen of instanties die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse filmcultuur. Klik hier voor het gehele persbericht.

NFF Gouden Kalf Competitie
Op de 32e editie van het Nederlands Film Festival zijn in totaal 383 films te zien, waarvan er 82 in première gaan. In totaal zijn 100 films geselecteerd voor de Gouden Kalf Competitie. Dit jaar herintroduceert het NFF twee Gouden Kalveren: Het Gouden Kalf voor Beste Acteur en het Gouden Kalf voor Beste Actrice in Televisiedrama. In totaal worden er 21 Gouden Kalveren uitgereikt, waarvan er 19 door de jury worden toegekend (inclusief de Speciale Jury Prijs) en twee door respectievelijk het bestuur van het NFF (de Cultuurprijs) en het publiek (de Publieksprijs voor beste Speelfilm).

De Gouden Kalf Jury, dit jaar onder leiding van algemeen voorzitter Alexander Rinnooy Kan, maakt op maandag 1 oktober (Korte Film, Televisiefilm, Korte Documentaire en Lange Documentaire) en dinsdag 2 oktober (Speelfilm, Regie, Scenario, Acteur, Actrice, Mannelijke bijrol, Vrouwelijke bijrol, Acteur Televisiedrama, Actrice Televisiedrama, Camera, Geluid, Montage, Muziek en Production Design) om 22.30 uur de nominaties bekend in de dagelijkse Talkshow in de Blauwe Zaal van de Stadsschouwburg Utrecht. De Talkshow wordt dit jaar in toerbeurt gepresenteerd door Isolde Hallensleben en Art Rooijakkers.

Op vrijdag 5 oktober worden de Grote Prijzen van de Nederlandse Film, de Gouden Kalveren, uitgereikt in de Stadsschouwburg Utrecht. De uitreiking is vanaf 20.30 uur live te zien bij de VPRO op Nederland 1. Cabaretier en acteur Theo Maassen opent het Gala met een filmconference, waarin hij de hoogte- en dieptepunten van het afgelopen filmjaar bespreekt.

Hoofdthema NFF 2012: De Belofte
Het hoofdthema De Belofte loopt als rode draad door het Nederlands Film Festival 2012. De Belofte toont zich in films, in daden, resultaten en mensen. Of het nu om de nieuwe lichting acteertalent gaat, het dromen van Gouden Kalveren of een vitale filmindustrie die de storm van het economische tij weerstaat. De Belofte staat voor de hoop op zakelijk en artistiek succes, voor vooruitgang en vernieuwing. Juist in een tijd van economische crisis en cultuurpessimisme plaatst het NFF de belofte centraal. Het festival plaatst een aantal veelbelovende talenten uit diverse disciplines aan het prille begin van hun carrière in de spotlight waaronder zes acteurs en actrices: Reinout Scholten van Aschat, Abbey Hoes, Mamoun Elyounoussi, Hannah Hoekstra, Willem Voogd en Sigrid ten Napel. Ontdek hun films en ontmoet hen in o.a. de dagelijkse Talkshow, waar ze openhartig vertellen over hun ambities, toekomstdromen en inspiratiebronnen. Klik hier voor het gehele persbericht.

Gouden Kalf voor de Publieksprijs
De opzet voor het Gouden Kalf voor de Publieksprijs is gewijzigd. Niet alleen het festivalpubliek, maar heel Nederland kan voortaan stemmen voor het Gouden Kalf voor de Publieksprijs. De films die kans maken op dit Gouden Kalf zijn de films die de status van Gouden Film (100.000 betaalde bioscoopbezoeken) hebben behaald in de periode van 1 oktober 2011 t/m 25 september 2012. Het publiek stemt middels sms en een cijfer (waardebepaling) van 1 t/m 10 op een of meerdere films. Publiek kan maar één keer op een bepaalde film stemmen. De stemming gaat op woensdag 26 september van start.

Op zondag 30 september wordt in de Talkshow de top 3 bekendgemaakt, films die de hoogste waardering van het publiek hebben gekregen. Hierna start een tweede stemronde, waarbij op vrijdag 5 oktober tijdens de uitreiking van de Gouden Kalveren ook de Publieksprijs wordt uitgereikt aan de film met de hoogte waardering. Het Gouden Kalf voor de Publieksprijs wordt toegekend aan de regisseur.

Voor de festivalgangers geldt dat er nog altijd middels scheurkaarten gestemd kan worden op de Publiekslievelingen van het festival in de categorieën speelfilm, documentaire en animatie.

Festivalprogramma
Bekijk morgen de volledige programmering van alle films, events, specials en talks van het 32e Nederlands Film Festival op www.filmfestival.nl en de gratis NFF-app (Android en iPhone). Of lees nu alvast het NFF Magazine online, dat tevens morgen via de Filmkrant gedistribueerd wordt en in verschillende filmtheaters, bioscopen en culturele instellingen te vinden is.

Het Nederlands Film Festival vindt plaats van 26 september tot en met 5 oktober. Jouw films, jouw festival.#nff2012

Bron: Nederlands Film Festival