Nieuwsoverzicht van het Filmfonds

Hieronder vind u een overzicht van de nieuwsberichten van het Nederlands Filmfonds.

– Digitaal Aanvragen vervangt PDF-aanvraagformulieren
– Presentatie Fondsbeleid 2013 op 11 oktober
– Vacatures ‘Hoofd Screen NL’ en ‘Filmconsulenten Speelfilm’ per 1 januari 2013
– Oproep ‘De Verbeelding’
– Stop Motion Masterclass Suzie Templeton (12-15 september 2012)
– In Roulatie/In Productie

DIGITAAL AANVRAGEN VERVANGT PDF-AANVRAAGFORMULIEREN

Aanvragen Ontwikkeling, Suppletie, Realisering en Filmactiviteiten volledig digitaal, Distributie volgt

Alle aanvragen voor ontwikkeling, realisering, filmactiviteiten en suppletie bij het Filmfonds zijn vanaf heden volledig digitaal. Het pdf aanvraagformulier is niet meer te gebruiken. Aanvragers dienen als individu en/of als organisatie een account aan te vragen. Als u een account heeft aangevraagd, krijgt u binnen enkele dagen een gebruikersnaam en wachtwoord toegestuurd en kunt u inloggen in Frame, het nieuwe projectbeheersysteem van het Fonds.

Deze zomer heeft het Fonds het digitaal aanvragen in Frame uitgerold. Het digitale aanvraagformulier Distributie volgt binnenkort in Frame. Het Fonds adviseert u uw account tijdig aan te vragen om de nieuwe werkwijze uit te proberen.

PRESENTATIE FONDSBELEID 2013 OP 11 OKTOBER

Op donderdagmiddag 11 oktober 2012 geeft het Nederlands Filmfonds in opvolging van de beleidsmiddag van januari dit jaar een presentatie over de nieuwe werkwijze en verdere uitwerking voor de volgende beleidsperiode.
De precieze locatie en tijd worden binnenkort bekendgemaakt.

VACATURES ‘HOOFD SCREEN NL’ EN ‘FILMCONSULENTEN SPEELFILM’ PER 1 JANUARI 2013
Het Nederlands Filmfonds is per 1 januari 2013 op zoek naar:

– Hoofd Screen NL M/V (1fte)

– Filmconsulent Speelfilm M/V (2 personen, 1fte per consulent)

De vacatures vindt u hier

OPROEP ‘DE VERBEELDING’

Oproep voor beeldend kunstenaars i.s.m. filmproducenten

In een toenemend aantal films wordt het grensgebied tussen beeldende kunst en film verkend. In aansluiting op deze ontwikkeling prolongeren het Mondriaan Fonds en het Nederlands Filmfonds het samenwerkingsproject De Verbeelding.

De Verbeelding biedt beeldend kunstenaars samen met filmproducenten de mogelijkheid om een low budget film van speelfilmlengte te realiseren.
De bijdrage van de fondsen is bedoeld voor films die hun oorsprong voornamelijk vinden in de beeldende kracht van het medium, films die de grenzen tussen beeldende kunst en film verkennen en die de artistieke potentie hebben om op internationale filmfestivals geselecteerd te worden.
Het streven is de films in 2013/2014 te realiseren en uiterlijk eind 2014 in première te laten gaan, gevolgd door een roulatie in de Nederlandse bioscoop.

Voor de Verbeelding 2012 komen twee projecten in aanmerking voor een financiële bijdrage. Per film is er vanuit de fondsen gezamenlijk € 300.000 beschikbaar. Filmproducenten worden samen met makers met een achtergrond in de beeldende kunst uitgenodigd plannen in te dienen voor films met een minimale lengte van 60 minuten, die voor een budget van € 300.000 gerealiseerd kunnen worden.

Om hiervoor in aanmerking te komen, dient u uiterlijk 13 november 2012 vóór 17:00 uur een volledig ingevulde digitale versie van het aanmeldingsformulier met bijlagen in te dienen via www.filmfonds.nl en één ondertekend en ingebonden papieren exemplaar met alle bijlagen in te dienen bij het Nederlands Filmfonds, Pijnackerstraat 5, 1072 JS, Amsterdam.

De selectie vindt plaats door een adviescommissie met vertegenwoordigers van de beide fondsen. Na een eerste selectie wordt een aantal aanvragers uitgenodigd hun plan mondeling aan de commissie te presenteren. Aanvragers dienen er rekening mee te houden dat deze gesprekken plaatsvinden op vrijdag 7 december 2012. Zij worden hierover uiterlijk 5 december schriftelijk bericht.

Meer informatie kunt u vinden op www.mondriaanfonds.nl en www.filmfonds.nl.
De online aanmeldingsformulieren zijn vanaf begin september te vinden op www.filmfonds.nl.

De Verbeelding is het vervolg op een eerdere samenwerking in 2007, onder dezelfde titel. Hieruit zijn vier films voortgekomen:  Winterstilte van Sonja Wyss (producent SNG Film), De Stillen van Ricky Rijneke (producent: Rotterdam Films), Winterland van Dick Tuinder (producent: Column Film) en C’est déja l’été van Martijn Maria Smits (producent: De Productie).

Contact
Filmfonds: Bram Kranendonk (projectmedewerker) b.kranendonk@filmfonds.nl
Mondriaan Fonds: Wouter Koelman, w.koelman@mondriaanfonds.nl

STOP MOTION MASTERCLASS SUZIE TEMPLETON (12-15 SEPTEMBER 2012)

In een vierdaagse master class op het Nederlands Instituut voor Animatiefilm (Niaf) deelt de Oscar winnende animatieregisseur Suzie Templeton het creatieve proces en haar werkwijze. Ze bespreekt de totstandkoming van haar films en het belang van stilte in animatie. Hoe vang je de intenties en emoties van een karakter in stop motion? Ze vertelt over Peter and the Wolf, hoe de muziek en geluidsband het verhaal en de animatie ondersteunen. Schetsen, originele poppen en de films illustreren haar verhaal.
Belangrijk deel van de master class bestaat uit maken van stop motion. Deelnemers worden uitgenodigd hun eigen poppen en/of armaturen mee te brengen voor het praktische onderdeel. Er zijn ook beperkt armaturen van het NIAf beschikbaar, maar laat weten dat je daar gebruik van wil maken.
Suzie Templeton start de master class met een inkijk in haar werkmethodes en de discussie van het werk dat de deelnemers aan de master class inbrengen. Dit vormt de basis voor de praktische stop motion dagen die volgen. Dus breng eerder gerealiseerd werk mee.
Aanmelden kan tot 1 september. Meer informatie leest u hier.

IN ROULATIE

VIVAN LAS ANTIPODAS

In de documentaire Vivan las Antipodas neemt regisseur/scenarist Viktor Kossakovsky ons mee op een unieke reis rond de wereld, naar de weinige plaatsen die exact tegenover elkaar, maar niet in zee liggen. Lees verder

IN PRODUCTIE

MILO

Milo wordt geregisseerd door Berend Boorsma en Roel Boorsma. Zij schreven samen met Heather Imani het scenario.

DE MARATHON

In de speelfilm De Marathon, geregisseerd door Diederick Koopal en geschreven door Martin van Waardenberg en Gerard Meuldijk, proberen vier uitgebluste mannenhun garage van de ondergang te redden door samen de Marathon van Rotterdam te gaan lopen.

ALLES IS FAMILIE

Alles is Familie wordt geregisseerd door Joram Lürsen, naar een scenario van Kim van Kooten, de makers van Alles is Liefde.

THE GIRL IS MIME

De korte animatiefilm The Girl is Mime wordt geregisseerd door Michael Visser.

DE GROETEN VAN MIKE!

De Groeten van Mike! wordt geregisseerd door Maria Peters. Het scenario is geschreven door Mirjam Oomkes en Willemine van der Wiel.

HET BOMBARDEMENT

Ate de Jong regisseert Het Bombardement en schreef in samenwerking met Paul Ruven en Karen van Holst Pellekaan het scenario.

NIJNTJE DE FILM

Nijntje © copyright Mercis Media bvTelescreen Filmproducties, all rights reserved
De lange animatiefilm Nijntje de Film wordt geregisseerd door Hans Perk. Het scenario is geschreven door James Still en Fine Trossèl. Lees verder

USHI MUST MARRY

Ushi must marry wordt geregisseerd door Paul Ruven, die samen met Marian Batavier het scenario schreef. Lees verder

BOBBY EN DE GEESTENJAGERS

Bobby en de Geestenjagers wordt geregisseerd door Martin Lagestee. Het scenario is geschreven door Nancy Stevelinck en Martin Dewitte en is bewerkt door Wijo Koek en Martin Lagestee. Lees verder

VERLIEFD OP IBIZA

Johan Nijenhuis regisseert Verliefd op Ibiza, naar een scenario van Annelou Verboon, Maarten Lebens en Tijs van Marle. Lees verder

&ME

Foto: NyklyN
&ME wordt geregisseerd en geschreven door Norbert ter Hall, naar de roman Fremdkörper van Oscar van den Boogaard. Lees verder

DE WEDEROPSTANDING VAN EEN KLOOTZAK

Foto: Pief Weyman
De Wederopstanding van een Klootzak wordt geregisseerd door Guido van Driel, die samen met Bas Blokker ook het scenario schreef. Lees verder