Groot aantal Nederlandse films naar Toronto

Maar liefst vijf Nederlandse films en drie minoritaire co-producties zijn geselecteerd voor de komende editie van het Toronto International Film Festival (6 t/m 16 september), wereldwijd een van de belangrijkste filmfestivals.

Jackie van Antoinette Beumer, geschreven door Marnie Blok en Karen van Holst Pellekaan en geproduceerd door Eyeworks Film & TV Drama, is een internationale première binnen de Contemporary World Cinema sectie. Jackie is een road movie met zussen Carice en Jelka van Houten en Oscar-winnares Holly Hunter.

Nono, het Zigzag Kind van regisseur Vincent Bal gaat in Toronto in wereldpremière en wordt vertoond als onderdeel van TIFF Kids. De film is geproduceerd door BosBros en N279 Entertainment in co-productie met Prime Time (BE) en is gebaseerd op de internationale bestseller Het Zigzagkind van de Israëlische schrijver David Grossman. Het scenario is van Vincent Bal en Jon Gilbert. Belangrijke acteurs in de film zijn o.a. Fedja van Huêt, Burghart Klaussner en Isabella Rossellini. Nono zal tevens het Nederlands Film Festival openen dit jaar.

Een andere wereldpremière is De Ontmaagding van Eva van End, Michiel ten Horn’s eerste speelfilm, die is geselecteerd voor het Discovery programma. De Ontmaagding vertelt het tragikomische verhaal van de familie Van End, die zich met de komst van een in alle opzichten perfecte Duitse uitwisselingstudent in hun gezin plotsklaps niet meer kunnen voorstellen hoe ze ooit met hun imperfecte zelf hebben kunnen leven. Anne Barnhoorn schreef het scenario en de productie was in handen van Pupkin Film. Internationaal wordt de film vertegenwoordigd door M-Appeal.

In de sectie Future Projections wordt de korte film Springtime vertoond, waarin te zien is hoe de experimentele filmmaker/performancekunstenaar Jeroen Eisinga zich laat bedekken door een haag van bijen.

De korte film View From the Acropolis van de filmkunstenaars Lonnie van Brummelen en Siebren de Haan is opgenomen in Wavelengths. Het gaat over de oorspronkelijke plaats van het Pergamon fries, dat van Turks grondgebied is meegenomen en sinds de 19e eeuw in Duitse handen is.

Ook in Wavelengths zitten de Nederlandse minoritaire co-producties Post Tenebras Lux, de meest recente film van de Mexicaanse regisseur Carlos Reygadas die eerder dit jaar in Cannes zijn wereldpremière had (Nederlandse co-producent: Topkapi Films), en The Fifth Season van het Belgisch-Amerikaanse regisseursduo Peter Brosens en Jessica Woodworth (Nederlandse co-producent: Molenwiek Film).

Tot slot is de Nederlandse minoritaire co-productie In the Fog van Sergei Loznitsa, die ook in Cannes zijn wereldpremière beleefde, nog geselecteerd voor Contemporary World Cinema (Nederlandse co-producent: Lemming Film).

Toronto International Film Festival: www.tiff.net/thefestival

Bron: EYE