JUNKYARD van Hisko Hulsing Nederlandse inzending animatie naar de Academy Awards 2013

De korte animatiefilm JUNKYARD van Hisko Hulsing is uitgekozen om namens Nederland ingezonden te worden naar de Academy of Motion Picture Arts & Sciences in de categorie Best Animated Short Film. De film maakt hiermee kans op het winnen van een Academy Award for Best Animated Short Film, oftewel een Oscar®.

De film werd gekozen door de Oscar® selectiecommissie Animatiefilm 2012, welke bestond uit afgevaardigden van het Holland Animation Film Festival (HAFF), het Nederlands Instituut voor Animatiefilm (NIAf) en de Vereniging van Nederlandse Animatieproducenten (VNAP).

De film is geproduceerd door il Luster in co-productie met CinéTé (België).

In JUNKYARD wordt een man tijdens een beroving neergestoken door een junk. In de laatste seconden voor hij sterft flitst een jeugdvriendschap aan zijn ogen voorbij.

Uit het juryrapport: JUNKYARD van Hisko Hulsing is een meesterwerk. De film heeft een sterk scenario, waanzinnige visuals, een overweldigende soundtrack en een geheel eigen, krachtige beeldtaal. Junkyard is de beste film om namens Nederland te worden ingezonden naar de Oscars.

JUNKYARD ging afgelopen juni in wereldpremière op het Internationale Animatie Film Festival van Annecy. De film is inmiddels geselecteerd voor diverse gerenommeerde internationale festivals en zal in competitie draaien op de aankomende editie van het Ottawa International Animation Film Festival in Canada. De Nederlandse première is op 17 september in theater Tuschinski, Amsterdam. De Nederlandse festivalpremière zal plaats vinden tijdens het Nederlands Film Festival, waar de film deel uit maakt van de Gouden Kalf Competitie.

Hisko Hulsing maakte eerder de korte animatiefilms SEVENTEEN (2003) en HARRY RENTS A ROOM (1999).

Op dinsdag 15 januari 2013 zal de Academy de nominaties bekend maken in alle categorieën, waaronder die voor Best Animated Short Film. De Oscars® worden uitgereikt op zondag 24 februari 2013.

Bron: EYE