Geselecteerde films Dioraphte Film- en Literatuurcompetitie FILM BY THE SEA

Zaterdag 15 september 18.45 uur opent de film Being Flynn van Paul Weitz de Dioraphte Film- en Literatuurcompetitie van Film by the Sea.

In de competitie worden twaalf nieuwe boekverfilmingen vertoond. Al deze films komen in aanmerking voor de Dioraphte Film- en Literatuuraward waaraan een geldbedrag van € 5.000,- is gekoppeld. De vakjury van de Dioraphte Film- en Literatuurcompetitie bestaat dit jaar uit Abdelkader Benali, Jessica Durlacher, Jacques van Heijningen, Sonia Herman Dolz, Jan van Mersbergen, Michiel Romeyn, Liz Snoijink en vaste juryvoorzitter Rinus Ferdinandusse.

Naast de vakjury beoordeelt ook een Jongerenjury powered by Jouwzeeland de competitiefilms. Deze jury bestaat uit 25 jongeren uit Nederland en Vlaanderen.

Het publiek brengt via stembiljetten ook haar stem uit op de twaalf films voor de Film by the Sea Publieksprijs powered by CPNB.

Dioraphte Film- en Literatuurcompetitie

Openingsfilm Dioraphte Film- en Literatuurcompetitie:
Being Flynn – Paul Weitz
(VS, 2012)
Being Flynn is de nieuwe film van de voor een Oscar-genomineerde schrijver/regisseur Paul Weitz (About a Boy).
Nick Flynn (Paul Dano) is een jonge schrijver die in zijn jeugd al het nodige voor zijn kiezen heeft gekregen. Zijn moeder Jody (Julianne Moore) is jong gestorven en zijn vader Jonathan (Robert De Niro), die zichzelf een groot dichter noemt, heeft hij al in geen 18 jaar meer gezien. Desondanks heeft Nick zijn leven behoorlijk op de rit. Alles verandert wanneer Jonathan onverwacht hulp vraagt bij zijn zoon. Zijn leven lijkt met het weerzien van zijn vader te wankelen. Nick staat voor de zware beslissing of hij zijn vader toe moet laten in zijn leven…

naar Another Bullshit Night in Suck City van Nick Flynn (scenario: Paul Weitz)
met Paul Dano, Robert de Niro en Julianne Moore
releasedatum: 27 september 2012
distributeur: BFD Film Distributors
publiciteit: Diane Borst / diane@bfdfilm.com / 030 6369776
uitgeverij van de Nederlandse vertaling ‘Een klotenacht in Kutstad’: Vassalucci

Beasts of the Southern Wild – Benh Zeitlin (VS, 2012)
Beasts of the Southern Wild (2012) is de schitterende debuutfilm van regisseur Benh Zeitlin. Het verhaal speelt zich af in een moerasgebied aan de kust ten zuiden van Louisiana dat bekend staat als ‘de Badkuip’. Hier woont de zesjarige Hushpuppy (Quvenzhané Wallis) samen met haar alcoholistische vader Wink (Dwight Henry). In dit vergeten gebied leven de inwoners in de wetenschap dat zij slechts één storm verwijderd zijn van hun ondergang. Met deze film opent Film by the Sea het festival op vrijdag 14 september in aanwezigheid van de Prins van Oranje.

naar ‘het toneelstuk ‘Juicy and Delicious’ van Lucy Alibar* (scenario: Lucy Alibar en Benh Zeitlin)
met Quvenzhané Wallis, Dwight Henry en Levy Easterly
releasedatum: 18 oktober 2012
distributeur: A-Film
publiciteit: Manon de Weerd / manon.deweerd@a-film.nl / 020 6353247
*schrijfster Lucy Alibar is tijdens het festival beschikbaar voor interviews.

Comme un Homme – Safy Nebbou (Luxemburg/België/Frankrijk, 2012)
Louis en zijn vriend kidnappen hun lerares Engels uit wraak voor een eerder incident. Ze houden haar gevangen op een afgelegen plaats. Ook al beseffen ze elke dag meer en meer dat ze haar maar beter kunnen vrijlaten, doen ze dat niet. Dat de directeur van de middelbare school de vader van Louis is, maakt deze keuze nog ingewikkelder.

naar ‘l’Âge Bête’ van Pierre Boileau & Thomas Narcejac (scenario: Safy Nebbou en Gilles Taurand)
met Emile Berling, Charles Berling en Sarah Stern
releasedatum: 25 oktober 2012
distributeur: Lumière
publiciteit: Monique van Schendelen / monique@mvsp.nl / 035 5826969 / 06 53 697606)
persvoorstelling: woensdag 5 september, 12.15 uur in het Ketelhuis, Amsterdam

Company Orheim – Arild Andresen* (Noorwegen, 2012)
Company Orheim gaat terug naar de jaren tachtig en vertelt het verhaal van puber Jarle in de Noorse stad Stavanger. Jarle’s thuissituatie is verre van ideaal. Zijn vader is aan de drank en zijn moeder probeert tegen beter weten in het gezin bij elkaar te houden. Terwijl de situatie thuis steeds erger wordt, zoekt Jarle zijn toevlucht in muziek, politiek activisme en meisjes. Naar het boek ‘Kompani Orheim’ van de Noorse bestsellerauteur Tore Renberg. Het is een van de drie delen uit de trilogie over het leven van Jarle Klepp.

naar ‘Kompani Orheim’ van Tore Renberg (scenario: Arild Andresen en Lars Gudmestad)
met Glenn André Viste Bøe, Andreas Cappelen en Frank Dåbu
releasedatum: 4 oktober 2012
distributeur: Amstelfilm
publiciteit: Mirjam van Ansem / mirjam@amstelfilm.nl / 020 4283025
*regisseur Arild Andresen is aanwezig (14 t/m 16 september) tijdens het festival en op zaterdag 15 september beschikbaar voor interviews.
persvoorstelling: maandag 3 september, 13:15 uur in Filmtheater De Uitkijk te Amsterdam; aanmelden en coördinatie interviews: mirjam@amstelfilm.nl.

The Door – István Szabó* (Hongarije/Duitsland 2012)
The Door is een persoonlijk drama dat zich afspeelt in de jaren ’60 in Hongarije. Romanschrijfster Magda heeft een huishoudster in dienst, de oudere, ietwat vreemde en vooral stille Emerence. Ze verschillen veel van elkaar, maar langzaam maar zeker ontdooien de vrouwen en ontwikkelt zich een bijzondere vriendschap. Toch is er iets wat Emerence voor Magda verbergt, en wel achter haar eigen voordeur.

naar ‘De Deur’ van Magda Szabó (scenario: István Szabó en Andrea Vészits)
met Helen Mirren, Martina Gedeck en Károly Eperjes
sales agent: Bankside Films (Alice Ramsey / alice@bankside-films.com)
uitgeverij van de Nederlandse vertaling ‘De Deur’: Houtekiet
*regisseur István Szabó is tijdens het festival beschikbaar voor interviews.

House with a Turret – Eva Neymann (Oekraïne, 2012)
House with a Turret is de verfilming van het autobiografische verhaal van Friedrich Gorenstein die o.a. verantwoordelijk was voor het script van Solaris.
Tijdens de laatste winter van WOII keren ontheemde mensen terug naar hun huizen. Een achtjarige jongen blijft alleen achter wanneer zijn moeder onderweg sterft. Hij moet zichzelf zien te redden terwijl de volwassenen zich misdragen en er vanwege voedseltekorten chaos uitbreekt. De misstanden in de Sovjet-Unie worden bekeken door de ogen van een kind.

naar de gelijknamige autobiografie van Fridrikh Gorenshtein
(scenario: Eva Neymann)
met Vitalina Bibliv, Albert Filozov en Yekaterina Golubeva
sales agent: Wide Management (Chloé Jourdan / cj@widemanagement.com)

In the Fog – Sergei Loznitsa (Rusland/Duitsland/Nederland/Letland/Wit-Rusland, 2012)
V Tumane (In the Fog) speelt in een dorp aan de westelijke frontlinie van de Sovjet-Unie. Het is 1942 en de regio staat onder controle van de Duitse bezetter. Wanneer een trein ontspoort nabij het dorp, wordt treinwerker Sushenya samen met een groep saboteurs gearresteerd. De mannen worden opgehangen, maar omdat Sushenya onverwachts wordt vrijgelaten bespeuren lokale partizanen onraad. Het gerucht gaat al snel rond dat hij de mensen verraden heeft. De partizanen brengen hem voor executie naar het woud. Daar wordt Sushenya gedwongen een morele keus te maken onder immorele omstandigheden. FIPRESCI Award Cannes 2012

naar de gelijknamige roman van Vasil Bykov (scenario: Sergei Loznitsa)
met Vladimir Svirskiy, Vladislav Abashin en Sergei Kolesov
releasedatum: begin 2013
distributeur: Contactfilm (info@contactfilm.nl)

Inside – Zeki Demirkubuz* (Turkije 2012)
Muharrem zet een paar oude vrienden onder druk om hem uit te nodigen voor een etentje, waarmee de avond eigenlijk al verkeerd begint. Het etentje wordt gehouden voor een derde vriend, die inmiddels een gelauwerd schrijver is, iets waar Muharrem hem om benijdt. Naarmate het feestelijk bedoelde diner vordert en men steeds vrijer gaat praten, wordt oud zeer opgerakeld. Muharrem wordt er weer eens op gewezen dat hij te min is voor zijn vrienden van vroeger. Hij trekt zijn plan. Of dit alles moet hier en nu beëindigd worden, of hij zal sterven. Na deze avond zal hij niet langer met de schaamte hoeven leven.

naar ‘Aantekeningen uit het ondergrondse’ van Fjodor Dostojevski
(scenario: Zeki Demirkubuz)
met Engin Günaydin, Serhat Tutumluer en Nihal Yalcin
sales agent: Festival on Wheels (Ahmet Boyacioglu: ahmet@festivalonwheels.org)
uitgeverij van de Nederlandse vertaling ‘Aantekeningen uit het ondergrondse’: Athenaeum-Polak & Van Gennep
*regisseur Zeki Demirkubuz is tijdens het festival beschikbaar voor interviews.

Shadow Dancer – James Marsh (Noord-Ierland/UK, 2012)
Een jonge Noord-Ierse moeder wordt gedwongen te kiezen tussen haar IRA-steunende familie en de Britse geheime dienst die haar probeert te rekruteren. Als ze niet meewerkt, wordt haar jonge zoon van haar afgenomen.

naar de gelijknamige roman van Tom Bradby (scenario: Tom Bradby)
met Clive Owen, Andrea Riseborough en Gillian Anderson
releasedatum: 20 september 2012
distributeur: Lumière
publiciteit: Monique van Schendelen / monique@mvsp.nl / 035 5826969 / 06 53 697606)
uitgeverij van de Nederlandse vertaling ‘Schaduwdans’: Meulenhof
persvoorstelling: dinsdag 4 september, 12.30 uur in het Ketelhuis, Amsterdam

Simon – Lisa Ohlin (Zweden, 2011)
Zweden en Duitsland, in de periode van 1939 tot 1955. De onbezorgde jeugd van de kleine Simon wordt ruw verstoord door WOII. Daar komt nog bij dat de leergierige Simon zich steeds minder thuis voelt in het arbeidersmilieu waarin hij opgroeit. Tegen de zin van zijn ouders kiest hij voor een school die eigenlijk niet past bij zijn sociale achtergrond: het Lyceum. Daar maakt hij kennis met Isak, zoon van een rijke Joodse boekwinkeleigenaar die net uit Duitsland is gevlucht. De jongens sluiten al snel een hechte vriendschap. Dan doet Simon een onthutsende ontdekking over zijn eigen verleden…

naar ‘Simon’ van Marianne Fredriksson (scenario: Marnie Blok*)
met Bill Skarsgård, Helen Sjöholm en Jan Josef Liefers
releasedatum: 20 september 2012
distributeur: Just Film Distribution
publiciteit: Monique van Schendelen / monique@mvsp.nl / 035 5826969 / 06 53 697606)
uitgeverij van de Nederlandse vertaling ‘Simon’: De geus
persvoorstelling: vrijdag 7 september, 10.30 uur in het Ketelhuis, Amsterdam
*scenarist Marnie Blok is aanwezig op het festival en beschikbaar voor interviews.

Voor ik doodga – Ol Parker (UK, 2012)
Tessa is zeventien en weet dat ze nooit achttien zal worden. Haar ziekte is ongeneeslijk dus geniet ze liever van ieder moment dat ze nog heeft. Tessa heeft een lijst met dingen die ze graag nog wil doen. Een hele nacht feesten, een joint roken, iets stelen, seks hebben… Terwijl haar ouders en broertje op hun eigen manier proberen te accepteren dat ze hun dochter en zusje gaan verliezen, ontdekt Tessa samen met haar beste vriendin Zoey de wereld. Verliefd worden op buurjongen Adam (Jeremy Irvine) staat niet op haar lijst, maar is al snel de meest bijzondere ervaring die ze zich kan wensen.

naar de gelijknamige roman van Jenny Downham (scenario: Ol Parker)
met Dakota Fanning, Rose Leslie, Paddy Considine en Olivia Williams
releasedatum: 4 oktober 2012
distributeur: Dutch FilmWorks
publiciteit: Peter de Haan / pdehaan@dfw.nl / 0183 610250
uitgeverij van de Nederlandse vertaling ‘Voor ik doodga’: Atlas Contact
persvoorstelling: dinsdag 28 augustus, 13.00 uur in de UPI Screening Room in Amsterdam. Aanmelden verplicht: cvisser@dfw.nl.

Die Wand – Julian Pölsler* (Oostenrijk/Duitsland 2012)
Martine Gedeck speelt in Die Wand een vrouw die door een onzichtbare wand plotseling wordt afgesloten van de buitenwereld. Ze is alleen met haar angsten en wordt geconfronteerd met de onvermijdelijke, fundamentele vragen van het leven. Geleidelijk aan lukt het haar zich te vestigen in haar nieuwe wereld, in harmonie te leven met de natuur en vriendschap te sluiten met de dieren om haar heen.

naar de gelijknamige roman van Marlen Haushofer (scenario: Julian Pölsler)
met Wolfgang M. Bauer, Ulrike Beimpold en Martina Gedeck
releasedatum: TBA 2013
distributeur: Cinemien
publiciteit: Gideon Querido van Frank / g.queridovanfrank@cinemien.nl / 020  5776010
uitgeverij van de Nederlandse vertaling ‘De wand’: Van Gennep
*Regisseur Julian Pölsler is tijdens het festival beschikbaar voor interviews.

Uit eerdere persberichten

Slotfilm: Hope Springs
Op zaterdag 22 september om 21.00 uur is Hope Springs van Paul Weitz de slotfilm van Film by the Sea. De film vertelt het verhaal van Kay (Meryl Streep) en Arnold (Tommy Lee Jones) die in huwelijkstherapie gaan.

Prins van oranje aanwezig bij Gala-opening
De Prins van Oranje is aanwezig bij de Gala-opening van Film by the Sea op vrijdag 14 september met de Beneluxpremière van
Beasts of the Southern Wild van Benh Zeitlin.

HEMA Tickets
In samenwerking met HEMA Tickets biedt Film by the Sea speciale arrangementen aan met twee (doordeweeks) of drie films (weekend) en mosselmaaltijd.

Jury
De jury van Film by the Sea 2012 bestaat uit Jessica Durlacher, Liz Snoijink, Abdelkader Benali, Jacques van Heijningen, Jan van Mersbergen, Michiel Romeyn en vaste juryvoorzitter Rinus Ferdinandusse.

Poster
De foto van de poster van Film by the Sea 2012 is gemaakt door Fjodor C. Buis. Het model is actrice Lisa Smit.

Film en recht
Film by the Sea komt met een uitgebreid programma rond Film en Recht. Een commissie met vooraanstaande juristen heeft een canon van de beste films over film en recht samengesteld en tevens is er een uitgebreid en kwalitatief hoogstaand cursusprogramma.

14 t/m 23 september 2012
De veertiende editie van Film by the Sea vindt plaats in CineCity Vlissingen van 14 t/m 23 september 2012 en in CineCity Terneuzen van 19 t/m 23 september 2012. Het festival groeide van 10.000 bezoekers in 1999 naar 46.000 in 2011. Het hoofdthema van Film by the Sea is film en literatuur. De films uit de Dioraphte Film- en Literatuurcompetitie betreffen boekverfilmingen. Het festival staat verder bekend om zijn ongedwongen sfeer en unieke locatie aan zee.

Vanaf 1 september is het programma bekend. Vanaf die datum start ook de volledige verkoop van de toegangskaarten. Kaarten voor het Openingsgala zijn nu reeds te koop en via HEMA Tickets zijn nu kaarten verkrijgbaar voor speciale filmarrangementen bestaande uit twee (doordeweeks) of drie films (weekend) inclusief een mosselmaaltijd.