Gratis openluchtvoorstelling met orkest bij EYE

EYE participeert in het Amsterdamse Grachtenfestival met een openluchtvoorstelling van de Russische stille film De mantel (Sjinel), geregisseerd door Grigori Kozintsev en Leonid Trauberg met live muziek van 8 cello’s en piano, in de buitenlucht, met het IJ als duistere figurant. De voorstelling vindt plaats op het bordes van EYE onder het terras en begint om 22.00. Toegang is gratis.

Vooraf is de stille korte film The Immigrant te zien van Charlie Chaplin.  Amsterdam speelt Silent Cinema, een Russisch zwijgend filmprogramma. Geinspireerd door Charlie Chaplin, die behalve acteur ook filmmuziekcomponist was en cello speelde. Zolang als ze zich kan herinneren is pianist en componist Maud Nelissen verknocht aan de stomme film. Het is dan ook geen wonder dat juist zij besloot muziek te componeren bij de Russische stomme film ‘De Mantel’, een prachtige, surrealistische film die zich afspeelt in Sint Petersburg.

Akaky Akakievich is ambtenaar en leidt een kleurloos bestaan. Wanneer zijn mantel tot op de draad versleten is, laat hij zich een nieuwe aanmeten. Zijn nieuwe mantel neemt zijn leven helemaal in beslag. Wanneer hij zijn nieuwe mantel draagt, krijgt hij ineens respect van zijn omgeving, is hij iemand. Het verandert zijn leven totaal.

Het scenario – naar twee korte verhalen van Gogol – verhaalt van een arme kantoorklerk die zich eindelijk een sjieke nieuwe overjas kan veroorloven en denkt daarmee status te verwerven. Het lot wijst anders uit, zo leert de lichtelijk absurde vertelling uit 1926, die aardig in lijn bleek met de bolsjewistische cultuuropvattingen in de Sovjet-Unie.

Voor deze voorstelling componeerde pianiste Maud Nelissen een nieuwe score voor acht cello’s en piano, die live ten gehore wordt gebracht. Als voorfilm draait een andere stille film, The Immigrant (1917) van Charlie Chaplin, eveneens begeleid door Nelissen en het Cello8ctet.

Zie ook www.grachtenfestival.nl

Mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds

Bron: EYE