Wereldpremiere Rosemarie Blanks BERLINER TAGEBUCH

Mokum Filmdistributie presenteert de wereldpremière van de nieuwe documentaire van Rosemarie Blank (Vaarwel Pavel, Rit over de grens, Transit Levantkade) Berliner Tagebuch / Berlijns Dagboek.

Een visueel verslag van Rosemarie Blank’s observaties van Berlijn, de stad waar zij oorspronkelijk vandaan komt, en de zoektocht naar waarom zoveel  buitenlanders zich juist in Berlijn zo op hun gemak voelen.

Persvoorstelling
Maandag 27 augustus – 12.15 uur – Het Ketelhuis
Cultuurpark Westergasfabriek, Amsterdam

Vanaf 13 september 2012 te zien in de filmtheaters
www.mokumfilm.nl

De in Duitsland geboren maar al jaren in Nederland wonende Rosemarie Blank studeerde aan de “Hochschule der Künste” in Berlijn en werkte geruime tijd als artiest.

In 1980 maakte ze in Nederland haar eerste films als lid van het Amsterdams Stadsjournaal, schreef artikelen over films, en werkte als scenarioschrijfster, regisseur, cameravrouw, editor en producent voor haar eigen in Amsterdam gevestigde productiemaatschappij Casa-Film.

Enkele van haar prijswinnende films zijn  Transit Levantkade, Rit over de grens, Vaarwel Pavel, en Job en de Hollandse vrijstaat. Voor Rit over de grens ontving ze in 1994 op het Nederlands Film Festival een Gouden Kalf voor Beste Regie.  Zie voor meer informatie www.rosemarieblank.nl

Synopsis
De film is een visueel verslag van Rosemarie Blank’s observaties van Berlijn, de stad waar zij oorspronkelijk vandaan komt. Vanuit het gevoel nooit ergens helemaal thuis te zijn  èn haar herinneringen aan het Berlijn uit haar verleden, probeerde ze er achter te komen, waarom veel buitenlanders zich juist in Berlijn zo op hun gemak voelen. Vanuit die gedachte is de filmmaakster in gesprek geraakt met Arabieren, Turken en Koerden die in de stad leven. Bovendien heeft ze allerlei ontmoetingen met musici en andere levenskunstenaars die van elders gekomen zijn en voor wie de Duitse hoofdstad een bron van inspiratie is, die hen de mogelijkheid biedt een zelfstandig bestaan op te bouwen. Hoe deze groep mensen in deze Europese Metropool kunnen leven en overleven heeft Rosemarie gevangen in deze Berlijnse van dag tot dag belevenis.

De ontmoetingen vonden altijd plaats in de openbare ruimte zoals in de U – Bahn of  de S – Bahn, spontaan vaak zonder te weten wie de filmmaakster voor zich had. Dat leverde spannende ontmoetingen op. Eenmaal in gesprek gekomen, liet vrijwel iedereen op een opgewekte manier zien zich in Berlijn thuis te voelen, zonder het gevoel te hebben de eigen culturele achtergrond te hoeven ontkennen.

De film is een ontdekkingstocht naar het Berlijn van Rosemarie Blank zelf en naar de vraag waar je eigenlijk thuis bent!

Credits
Nederland 2012 –  Speelduur: 74 minuten
Concept & camera + sound & editing: Rosemarie Blank
2nd camera & sound: Yvonne Mohr
Artistic adviser: Jan Wouter van Reijen
Productie: © Casafilm, Amsterdam
Postproduction: Doceyfilm Amsterdam

Bron: MVSP