Internationale filmmakers krijgen een Boost

Na een succesvolle eerste editie van coachingstraject Boost! in 2011 gaat het iniatief, een krachtenbundeling van het Hubert Bals Fonds, CineMart en Binger Filmlab, voor een tweede keer regisseurs begeleiden in het verder ontwikkelen van hun films. De eerste drie namen zijn nu bekend.

Boost! is een coachingtraject voor projecten die al door het Hubert Bals Fonds (HBF) van het IFFR worden gesteund. Jaarlijks worden vijf films geselecteerd die van het HBF een bijdrage ontvingen voor scenario- en projectontwikkeling. Die vijf filmmakers krijgen vervolgens het aanbod om hun projecten verder te ontwikkelen in het Binger Filmlab, waar ze coaching krijgen die op hen en hun project is toegesneden. Tot slot worden de Boost!-projecten tijdens het festival gepresenteerd op de coproductiemarkt CineMart, waar zij ook pitching- en projectontwikkelingssessies krijgen aangeboden voorafgaand aan één-op-één afspraken met potentiële partners (oa. co-producenten, sales agents, financiers en distributeurs).

Boost! verwelkomt deze tweede editie een nieuwe partner: de National Film Development Corporation (NDFC) uit India. Deze editie van Boost! wordt daarbij ondersteund door een bijdrage van het MEDIA Mundus-programma van de Europese Commissie.

De filmmakers
Voor de 2012-editie van Boost! zijn filmprojecten geselecteerd van Gurvinder Singh (India), Pablo Stoll (Uruguay) en Ognjen Glavonic (Servië).

Chauthi Koot (The Fourth Direction) wordt de tweede speelfilm van Gurvinder Singh. Hij maakte zijn debuut met Anhey ghorhey da daan (Alms for the Blind Horse) dat in 2011 in de sectie Orizzonti van het filmfestival van Venetië in première ging en te zien was in het Bright Future-programma van het IFFR 2012. The Fourth Direction speelt zich af in 1984 in Punjab tegen de achtergrond van de militante Sikh-beweging. De film gaat over het dilemma van de burger die, in een sfeer van achterdocht, angst en paranoia, in het nauw raakt tussen militaire en terroristische excessen.

Pablo Stoll werkt aan zijn vijfde speelfilm Silver Shadow. Stoll schreef en regisseerde samen met Juan Pablo Rebella de geprezen films 25 Watts (2001) en Whisky (2004). Na zijn eerste solofilm Hiroshima (2009) en 3 (2012, geselecteerd voor de nevensectie Quinzaine des Réalisateurs van het filmfestival van Cannes) bereidt hij nu Silver Shadow voor. Deze film vertelt over de paar zomerse dagen die Dante, bassist van een ooit populaire rockband, heeft om zijn leven weer op gang te helpen. Hij wordt verliefd op zijn voormalige, getrouwde klasgenote, krijgt te maken met de geest van zijn beste vriend en faalt in beide gevallen.

Ognjen Glavonic (Servië) schrijft zijn eerste lange speelfilm The Load. De film volgt een koelwagenchauffeur ten tijde van de NAVO-bombardementen op Servië in 1999. Hij wil niet weten wat hij vervoert, maar zijn lading wordt langzaamaan tot een flinke last.

Voortgang
Alle filmmakers krijgen coaching in het Binger On Demand-programma. De projecten van Stoll en Glavonic worden gepresenteerd tijdens de CineMart 2013. Via het NFDC-partnerschap presenteert Singh zijn project dit najaar tijdens de Film Bazaar in Goa; vervolgens neemt hij deel aan het Rotterdam Lab 2013.

In het najaar van 2012 worden de twee overige filmprojecten van Boost! 2012 geselecteerd.

Bron: IFFR