VVD, PVV en D66 willen dieper snijden in omroep

De publieke omroep moet vrezen voor nog hardere bezuinigingen. Diverse partijen willen opnieuw fors ingrijpen; de PVV denkt zelfs aan een extra besparing van 600 miljoen euro.

De publieke omroep voert op dit moment een grote bezuiniging door, die stapsgewijs oploopt naar 200 miljoen euro per jaar. Maar volgens het AD willen VVD, PVV en D66 dieper snijden in de omroep.

De PVV noemt een bedrag van 600 miljoen (driekwart van het resterende budget), de VVD wil nog geen bedragen noemen. Maar eerder liet de partij doorschemeren 200 miljoen extra te willen snijden. De liberalen pleiten er ook voor om één van de drie netten te schrappen. D66 sluit een nieuwe ingreep van ‘enkele tientallen miljoenen’ niet uit.

Henk Hagoort, voorzitter van de Raad van Bestuur van de NPO, reageert verbolgen op de nieuwe plannen. “We zijn al bezig met de grootste bezuinigingsoperatie sinds mensenheugenis. Een extra bezuiniging van 600 miljoen? Dan blijft er niets meer over.”

Ook het voorstel om terug te gaan naar twee netten in plaats van drie, begrijpt Hagoort niet. Na lang gesteggel is juist met minister Van Bijsterveldt afgesproken dat de bezuinigingen plaatsvinden met behoud van drie netten. “Bovendien: het geld gaat naar de programma’s. Het maakt niet uit of je dat nu in twee of drie etalages zet.”

Bron: AD/RTL