Semih Kaplanoglu geeft Cinema Militans Lecture op Nederlands Film Festival

De gerenommeerde Turkse filmmaker Semih Kaplanoglu, die in 2010 de Gouden Beer won voor zijn film HONEY (BAL), verzorgt dit jaar de Cinema Militans Lecture. Jaarlijks vindt deze lezing plaats tijdens de Holland Film Meeting, het internationale programma van het Nederlands Film Festival.

Het prestigieuze filmmagazine Sight & Sound is partner van de Cinema Militans Lecture. De Cinema Militans Lecture wordt gehouden op zaterdag 29 september in de Stadsschouwburg Utrecht.

Semih Kaplanoglu (geboren 1963 te Izmir) won in 2010 de Gouden Beer voor HONEY (BAL), de derde film in zijn Yusuf-trilogie. In deze trilogie, die naast HONEY bestaat uit EGG (YUMARTA, 2007) en MILK (SUT, 2008), leren we de Turkse dichter Yusuf kennen in verschillende levensfasen. De drie films zijn deels gebaseerd op Semih’s eigen jeugd en ervaringen. Kaplanoglu publiceerde eerder een aantal artikelen over cinema en ‘plastic arts’ en werkte als copywriter voor diverse reclamebureaus voordat hij overstapte naar de tv- en filmwereld. In 2001 ging zijn eerste speelfilm in première: AWAY FROM HOME (HERKES KENDI EVINDE).

In het teken van de 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije organiseert het Nederlands Film Festival dit jaar een uitwisseling tussen Turkse en Nederlandse filmmakers in samenwerking met Meetings on the Bridge / Istanbul International Film Festival. De Cinema Militans Lecture staat dit jaar in het teken van deze Turks-Nederlandse samenwerking. Kaplanoglu is na het Nederlands Film Festival tevens te gast in LUX Nijmegen, tijdens het Turkije festival: Leven Langs de Grens op 5, 6 en 7 oktober. Gedurende het hele weekend staat LUX in het teken van de beste Turkse arthouse films, geselecteerd en voorzien van commentaar door Kaplanoglu.

De vaste invalshoek van de Cinema Militans Lecture, ‘de positie en levensvatbaarheid van de cinema in de huidige tijd’, is een bewerking van het thema uit het essay ‘Cinema Militans’ van de Nederlandse filmtheoreticus en criticus Menno ter Braak uit 1926. De lezing werd in voorgaande jaren gehouden door onder meer Christine Vachon, Liz Rosenthal, George Sluizer, Marc Rothemund, Marion Hänsel, István Szabó, Peter Greenaway, Mira Nair, Tom Tykwer en Alan J. Pakula.

De Cinema Militans Lecture wordt gepubliceerd in Sight & Sound. De Lecture is na het festival na te lezen op de websites van Sight & Sound en het Nederlands Film Festival.

De Holland Film Meeting vindt plaats van 27 september tot en met 1 oktober 2012 tijdens het Nederlands Film Festival (26 september tot en met 5 oktober 2012).

Bron: Nederlands Film Festival