Production Designer Ben van Os overleden

Na een langdurig ziekbed is Ben van Os (Den Haag, 1 december 1944) op maandag 2 juli 2012 overleden. Ben van Os heeft als production designer een grote rol gespeeld in zowel de Nederlandse als de internationale filmwereld.

Van Os heeft de afgelopen vier jaar in Verzorgingshuis de Eshoeve in Scheveningen doorgebracht. De precieze doodsoorzaak is niet bekend maar hij leed aan MSA (Multipele Systeem Atrofie) waardoor hij langzaam is ‘uitgeschakeld’.

Ben van Os is bekend geworden als production designer van de films die hij maakte met Peter Greenaway, waaronder The Cook, the Thief, his Wife and her Lover, en van vele andere films zoals Orlando (van Sally Potter), waarvoor hij samen met Jan Roelfs een Oscarnominatie kreeg, en Girl with a Pearl Earring (van Peter Webber) die hem eveneens een Oscarnominatie opleverde.

In 1991 ontvingen Ben van Os en Jan Roelfs een Gouden Kalf voor hun gezamenlijke oeuvre. Daarnaast ontving Ben van Os een reeks andere onderscheidingen voor zijn omvangrijke werk. In zijn laatste werkzame jaar heeft Ben nog de Ouborg Prijs voor beeldende kunst in ontvangst mogen nemen (2005).

De film ‘Dark Blood’ – met River Phoenix – is tot nu toe nooit uitgekomen. Regisseur George Sluizer maakt zich er nu hard voor om de film alsnog af te maken en te kunnen laten zien. Deze film is ten dele opgenomen in 1993 maar door het plotselinge overlijden van River Phoenix is hij nooit afgerond.

Momenteel wordt een film opgenomen over het leven – en de dood – van deze markante kunstenaar. Deze film vertelt het verhaal over zijn leven en zijn carrière, vanuit het perspectief van de man die gevangen zit in zijn lichaam door de ziekte waaraan hij zich langzaam maar zeker gewonnen moet geven.

Ben van Os werd beroemd met zijn barokke, droomachtige filmvormgeving. Hij stelt dat de ‘luchtkastelen’ die hij creëert een werkelijkheid op zichzelf vormen – een ‘verhevigde werkelijkheid’ die geënt is op de artificiële taal van de schilderkunst en het theater, met een nadruk op licht, kleur en textuur.

bron:http://www.nieuwsbank.nl/inp/2012/07/05/G006.htm