Nieuwe opzet NFF Studenten Competitie

Tijdens het 32e Nederlands Film Festival (NFF) worden drie studentenprijzen uitgereikt om beloftes die dit jaar afstuderen in de schijnwerper te zetten. Dit jaar hebben de Nederlandse Film en Televisie Academie, Pathé, Stichting Dioraphte, Filmproducenten Nederland en het NFF gezamenlijk besloten om de studenten van de verschillende opleidingen niet meer apart te onderscheiden.

Voorheen ging de Tuschinski Award naar de beste afstudeerfilm van de Nederlandse Film en Televisie Academie, en de Dioraphte Stimuleringsprijs naar de beste afstudeerfilm van een van de overige academies. Studenten aan iedere film- en kunstacademie maken nu kans op zowel de Tuschinski Award, de Dioraphte Award als de FPN Producenten Award.

De nieuwe opzet van de prijzen van de NFF Studenten Competitie is als volgt: de Tuschinski Award wordt toegekend aan de regisseur van de beste afstudeerfilm 2012 en bestaat uit een bedrag van €5.000,-, beschikbaar gesteld door Pathé Theatres BV.

De Dioraphte Award (tevens €5.000,-) is voor de film die of het crewlid dat zich weet te onderscheiden. Deze prijs wordt beschikbaar gesteld door Stichting Dioraphte. Stichting Dioraphte ondersteunt het NFF om de Nederlandse film bereikbaar te maken voor een breed publiek en om talent een kans te geven zich te onderscheiden. Met deze bredere blik op de afstudeerfilms kan het festivalpubliek, inclusief professionals, nog beter kennismaken met talentvolle jonge filmmakers bij de start van hun carrière.

Filmproducenten Nederland (voorheen NVS) belonen de beste producent van een afstudeerfilm met de FPN Producenten Award: €5.000,- te besteden aan een nieuwe productie. De prijs stimuleert jong productietalent om inhoud te geven aan het vak van producent als creatief ondernemer, motor en maker.

Regisseur Antoinette Beumer (DE GELUKKIGE HUISVROUW, JACKIE) is voorzitter van de jury die de Tuschinski Award en de Dioraphte Award toekent. Andere leden van de jury zijn Hasse van Nunen (oprichter Breaking Ground), Marlijn de Klerk (redacteur Holland Doc) en Jan Pieter Ekker als afgevaardigde van de Kring van Nederlandse Filmjournalisten. De jury van de FPN Producenten Award bestaat uit Hanneke Niens (KeyFilm) en San Fu Maltha (Fu Works).

Op maandag 1 oktober is de uitreiking van de studentenprijzen in Theater Kikker, aansluitend op de NFF Talentdag waar de beste afstudeerfilms van lichting 2011-2012 vertoond worden aan publiek.

Het 32e Nederlands Film Festival vindt plaats van 26 september tot en met 5 oktober.

www.filmfestival.nl

Bron: Nederlands Film Festival