Leden NCRV en KRO stemmen in met fusieplan
De leden van de omroepen KRO en NCRV hebben zaterdag ingestemd met de voorgenomen fusie. De omroepen willen uiterlijk 1 januari 2014 zijn gefuseerd, laten ze weten in een gezamenlijke verklaring.
De ledenraad van de KRO en de verenigingsraad van de NCRV vergaderden zaterdagmorgen op hetzelfde moment in het AKN-gebouw in Hilversum. De merken KRO en NCRV blijven bestaan, maar er komen ook gezamenlijke programma’s.
Directievoorzitter van de KRO Koen Becking noemt de fusie “een belangrijke stap in de richting van de publieke omroep”. Volgens NCRV-directeur Coen Abbenhuis positioneren de omroepen zich “als het grootste mediabedrijf waarbij zowel het katholieke als het protestantse gedachtegoed de verbindende schakel is.”
De omroepen RKK, IKON en ZVK gaan zich in principe ook aansluiten bij de samenwerking. Door de fusie zullen er naar verwachting op termijn in totaal zo’n 100 banen verdwijnen. Bezuinigingen worden gerealiseerd door verkleining van het management, samenvoeging van de ondersteunende afdelingen waardoor synergievoordeel wordt behaald, en besparingen op de huisvestingskosten, zodat de programmering zo min mogelijk geraakt wordt door de bezuinigingen. De fusieomroep zal in het huidige pand in Hilversum gevestigd blijven.
De nieuwe Raad van Toezicht zal in het najaar van 2013 de nieuwe driekoppige directie benoemen, bestaande uit een directievoorzitter, een mediadirecteur en een zakelijk directeur.
Begin 2011 presenteerde demissionair minister van OCW Van Bijsterveldt structurele bezuinigingen voor de publieke omroep waarbij de mediabegroting in 2015 met 200 miljoen wordt gekort, in 2014 met 100 miljoen en in 2013 met 50 miljoen. Als antwoord hierop presenteerden de publieke omroepen het zogenoemde 3-3‐2 fusiemodel met drie fusieomroepen, drie zelfstandige omroepen en de twee taakomroepen NTR en NOS. De fusieomroepen, KRO‐NCRV, AVRO‐TROS en VARA‐BNN, hebben afgesproken dat ze elk voor 2014 opgaan in één organisatie: één gebouw, één bestuur, één raad van toezicht. De VPRO, EO en Omroep MAX gaan zelfstandig verder. De NOS en NTR blijven bestaan als taakomroepen zonder leden.
Bron: Broadcast Magazine/NCRV