Winnaars eindexamenfilms Ned Film en Televisie Academie

Maandag 2 juli vond aansluitend aan de Dag voor de Pers/Relaties in het EYE Film Instituut de prijsuitreiking plaats van de VCP Fuji Student Commercial Award, de VPRO Documentaire Prijs en de Topkapi Films Fictie Prijs.

Winnaar VCP Fuji Student Commercial Award
The End, Soon van David Boudestein

Winnaar VPRO Documentaire Prijs
A Twist in the Fabric of Space
van Morgan Knibbe, Beau van Assem, Alexander Van Damme,
David Boudestein, Vincent Sinceretti, Xander Nijsten en Fernando Rodrigues

Winnaar van de TOPKAPI FILMS Fictie Prijs
Van de Wereld van Joppe van Hulzen, Roosmarijn Roos Rosa de Carvalho, Tainá Moreno de Oliveira Lagoeiro, Kees Rijnen,
David Boudestein, Tess van Kooperen, Luka van den Dungen, Stefan Meutstege en Mieneke Kramer

De afstudeerprojecten van de studenten van de bachelor- en masteropleiding van de Nederlandse Film en Televisie Academie, worden dit jaar vertoond tijdens het KEEP AN EYE FILMACADEMIE FESTIVAL dat van 2 t/m 15 juli 2012 plaats vindt in EYE, Amsterdam. Voor meer informatie over het festivalprogramma zie www.filmacademie.nl.

VCP FUJI STUDENT COMMERCIAL AWARD 2012
De VCP Fuji Student Commercial Award bestaat uit een verkenningstocht naar het Commercial Filmfestival (Lions) in Cannes in juni 2013 samen met de Jonge Honden. De reclamebranche is een van de lastigste vakgebieden om een goede start in te maken. Talent helpt natuurlijk enorm, maar dan moet je wel de kans krijgen om jezelf te laten zien. Stichting Jonge Honden brengt creatieven bij elkaar op mappenavonden, speeddates en workshops en organiseert voor haar leden (de Jonge Honden) een reis naar het Commercial Filmfestival in Cannes. De winnaar van de VCP Fuji Student Commercial Award mag in juni 2013 met hen mee.

Juryrapport
The End, Soon
van David Boudestein. Complete mooi gedecoupeerde commercial, met een goede grading en goede spelregie, nu alleen nog een goede pay-off.

Jury: Jacques Vereecken (voorzitter), Jarr Geerligs, Bas Pinkse en Rutger Storm

VPRO DOCUMENTAIRE PRIJS 2012
De VPRO heeft een lange traditie in documentaire maken en stimuleert graag jong talent. Om die reden is de VPRO Documentaire prijs ingesteld.
De afstuderende crew (maximaal 6 personen) kan in juni 2013 afreizen naar Sheffield Doc/Fest in Engeland. De VPRO neemt de vliegtickets, hotelkosten (4 nachten) en de ‘gouden’ festival passen voor zijn rekening. Hiermee kunnen de makers gedurende 5 dagen inspiratie op doen, films kijken, masterclasses volgen, deelnemen aan ‘the newcomers day’ en krijgen zij een introductie in de internationale documentaire markt. Bovendien neemt hun film deel aan de studentencompetitie van het festival.

Juryrapport
De VPRO Documentaire Prijs 2012 gaat naar A Twist in the Fabric of Space. Een experimentele film waarin de levencyclus op een gedurfde manier wordt vormgegeven. Muziek en sound design sluiten nauw aan op de beeldtaal. De prijs gaat naar een crew die vanuit een eenduidige creatieve visie met ambitie en lef het begrip documentaire nieuwe inhoud geeft.

De prijs gaat naar de eindexamenkandidaten Morgan Knibbe, Beau van Assem, Alexander van Damme, David Boudestein, Vincent Sinceretti, Xander Nijsten en Fernando Rodrigues.

Jury: Stan van Engelen (hoofdredacteur televisie), Barbara Truyen (hoofd documentaire) en Marieke Schoenmakers (directeur)

TOPKAPI FILMS FICTIEPRIJS 2012
Topkapi Films, voortgekomen uit Motel Films, heeft een sterke traditie in werken met schrijvers en regisseurs bij hun eerste lange speelfilm. Het bedrijf stond aan de basis van het initiatief dat nu bekend staat als De Oversteek. Vanuit dit initiatief is het een logische stap fictietalent van de Filmacademie te stimuleren een volgende stap in hun carriere te zetten. De Topkapi Films Fictie Prijs geeft de winnaars de gelegenheid  hun horizon te verbreden middels een bezoek aan het Internationaal Film Festival Berlijn (ter waarde van 3000 euro).

Juryrapport
We hebben genoten van het kijken naar de films van deze lichting jonge filmmakers. We vonden dat alle tien de korte fictiefilms voldeden aan een bepaalde basis kwaliteit. Geen van de projecten zakt door de bodem, zo te zeggen. We ervoeren bij het kijken veel gedegen vakmanschap. Goed camerawerk, mooi licht en prettig veel aandacht voor de sound design. In de meeste films vonden we het spel van de acteurs goed. Door bijvoorbeeld Hans Dagelet en Marwan Kenzari werden we echt even meegesleept. Ook de productie en art departementen hebben mooi werk afgeleverd waarbij we de makers van de enige kinderfilm in deze reeks, een compliment willen maken. De gevonden locaties waren indrukwekkend en de production design helder en consequent.

Op het gebied van originaliteit en oorspronkelijkheid, in de ogen van deze jury twee essentiële onderdelen van film, zijn er wat ons betreft  twee films die er duidelijk op dit gebied uit springen.

Voordat we de winnende film bekendmaken willen we graag een eervolle vermelding geven aan een film die begint met een ramp: 9/11 A love story.

9/11 A Love Story
is conceptueel sterk. Knap hoe dit ene moment in de tijd; de dag dat het uit ging, wordt opgelengd met herinneringen aan de eerste ontmoeting. De parallel met de grote ramp in New York zit de jury helaas in de weg. De maker had wat ons betreft kunnen vertrouwen op het kleine persoonlijke verhaal. Juist in het kleine verhaal voelen we het talent van vakkundige vertellers en een grote noodzaak. We lieten ons meeslepen in de pijn van het einde van 10 jaar gedeeld leven. Het verhaal wordt mooi en invoelbaar verteld en prachtig gespeeld.

En dan nu naar de winnaar van de Topkapi Films Fictie Prijs voor de beste eindexamenfilm van 2012;

De jury vindt deze winnaar de meest eigenzinnige film van de hele reeks.
In de film spreekt de stem van een zeer originele maker, die op  licht absurdistische toon reflecteert op zaken die anno nu spelen. Mooie, grillige en uiteenlopende karakters, die komisch zijn en weten te ontroeren. Dat laatste is knap, dat de makers personages en situaties weten te creëren die zijn uitvergroot en toch nergens ongeloofwaardig worden. De dialogen zijn raak, het spel is goed en de beelden vaak prachtig. We zijn enorm benieuwd naar de volgende film van deze makers!

De winnaar van de TOPKAPI FILMS Fictie Prijs is: Van de Wereld.
Regisseur
: Joppe van Hulzen // Scenario: Joppe van Hulzen en Roosmarijn Roos Rosa de Carvalho // Uitvoerende producenten: Tainá Moreno de Oliveira Lagoeiro en Kees Rijnen // productieleiding: Emma Kuiper // opnameleiding: Demian Hoop // camera: David Boudestein // Licht: Tess van Kooperen // Production Design: Luka van den Dungen // Art Direction: Hester van Nistelrooy, Sanne Schat // Kleding: Nedda Nagel // Geluid en sound design: Stefan Neutstege // Montage: Mieneke Kramer // Muziek: Daniel Mester.

Jury: Hedwig Agterbos (script developer Topkapi Films), Marnie Blok (scenarist) en Boudewijn Koole (regisseur)

Bron: MVSP