Opening Film by the Sea op 14 september

Vrijdagavond 14 september vindt met de Nederlandse galapremière van de film Beasts of the Southern Wild van Benh Zeitlin in CineCity Vlissingen de feestelijke opening plaats van het veertiende International Film Festival Film by the Sea.

De film won dit jaar op het filmfestival van Cannes zowel de Camera d’Or (beste debuutfilm) als de Fripresci-prijs (prijs van de internationale filmkritiek). Eerder mocht de maker de Grand Jury Award in ontvangst nemen op het Sundance Film Festival.

Onder voorzitterschap van Rinus Ferdinandusse zal een jury bestaande uit Jessica Durlacher, Liz Snoijink, Abdelkader Benali, Jacques van Heijningen, Jan van Mersbergen en Michiel Romeyn uit twaalf literatuurverfilmingen de Dioraphte Film- en Literatuuraward toekennen. Deze films worden eveneens beoordeeld door een vijfentwintigkoppige jongerenjury. Het publiek kan stemmen voor de CPNB Publieksprijs.

De foto van de poster van Film by the Sea 2012 is gemaakt door Fjodor C. Buis, een fotograaf die o.a. portretten maakt van (internationale) schrijvers en acteurs. Het model op de foto is actrice Lisa Smit (TBS, Shocking Blue).

Het International Film Festival Film by the Sea vindt dit jaar voor de veertiende keer plaats in zowel Vlissingen (14 t/m 23 september) als in Terneuzen (19 t/m 23 september). Het festival groeide van tienduizend bezoekers in 1999 naar zesenveertigduizend in 2011. Het hoofdthema van Film by the Sea is film en literatuur. De films uit de competitie betreffen boekverfilmingen. Een speciaal thema dit jaar is Film en Recht. Als basis voor dit programma dient de filmcanon die op initiatief van Film by the Sea is samengesteld door een commissie van vooraanstaande juristen en filmkenners. De canon omvat de 25 beste films op het gebied van recht en rechtspraak.

Openingsfilm Beasts of the Southern Wild speelt zich af in een moerasgebied aan de kust ten zuiden van Louisiana dat bekend staat als ‘de Badkuip’. Hier woont de zesjarige Hushpuppy (Quvenzhané Wallis) samen met haar alcoholistische vader Wink (Dwight Henry). In dit vergeten gebied leven de inwoners in de wetenschap dat zij slechts één storm verwijderd zijn van hun ondergang.

Beasts of the Southern Wild past uitstekend binnen het programmaonderdeel The Big Easy waarin films worden vertoond die het verband leggen tussen de Katrina storm die in 2005 New Orleans in Louisiana trof en de Watersnoodramp van 1953 in Zeeland. Met dit programma wil Film by the Sea een brug slaan naar dit getroffen gebied tijdens het Zeeuws Jaar van het Water.

Bron: FilmTotaal 2012