Sluizer toont ‘nieuwe’ beelden Dark Blood

Regisseur George Sluizer maakte vorige maand bekend zijn nooit afgemaakte River Phoenix-film Dark Blood alsnog te willen afronden. Op zoek naar de laatste geldschieters publiceerde hij deze week twee verloren gewaande scènes.

De productie van Dark Blood had nog 11 opnamedagen te gaan toen River Phoenix op 31 oktober 1993 op de stoep van Hollywoodnachtclub The Viper Room stierf aan de gevolgen van een overdosis heroïne en cocaïne. Het overlijden van de pas 23-jarige acteur bleek de doodsteek van Sluizers film over een kluizenaar (Phoenix) die midden in de woestijn een uit Hollywood afkomstig echtpaar gijzelt. Door gerechtelijk getouwtrek belanden de ongemonteerde filmrollen in de kluis van een verzekeringsmaatschappij. Toen in 1999 de beelden verloren dreigden te gaan, liet Sluizer zijn film terugstelen.

19 jaar na de laatste opnamedag heeft Sluizer, die ernstig ziek is, besloten de film alsnog af te willen maken. De postproductie betaalt hij uit eigen zak, met hulp van het Filmfonds én via investeringsplatform CineCrowd, dat meldt dat met nog 20 dagen te gaan er 99 procent van het beoogde bedrag (15.000 euro) is binnengehaald. Om de publieksparticipatie het laatste zetje te geven heeft CineCrowd op zijn YouTube-kanaal twee nooit eerder vertoonde scènes online gezet. De scènes zijn hier terug te zien.

Omdat Sluizer de negatieven van de film niet op een legale manier in handen heeft gekregen, is voorlopig alleen een niet-commerciële vertoning van het materiaal mogelijk. De regisseur hoopt Dark Blood in september in première te laten gaan op het Nederlands Film Festival.

Jesse Heijnis

Bron: De Filmkrant