NetwerkBorrel voor Film en tv (NBF) op maandag 25 juni: thema ‘Het digitale tijdperk: nieuwe opties en perspectieven’

Op maandag 25 juni is het tijd voor de laatste NBF netwerkborrel voor de zomervakantie in SMART Project Space/LAB111. Deze keer zal het thema ‘Het digitale tijdperk: nieuwe opties en perspectieven’ centraal staan, met een introductie door George Freriks (TwoMinds, Dutch Media Hub) en presentaties van interessante nieuwe initiatieven die door digitalisering mogelijk zijn gemaakt.

Verder is er op de avond zoals altijd ruimschoots de mogelijkheid om te borrelen in de bar van LAB111 en een hapje te eten met collega’s uit het vak. Hiernaast is er zoals altijd de gelegenheid om op de avond gezamenlijk een hapje te eten en gezellig te borrelen met andere film- en tv-professionals.

Programma
Digitalisering heeft de afgelopen jaren wereldwijd een stroomversnelling doorgemaakt in de audiovisuele branche. Nederland is op het gebied van digitalisering zelfs een grote stap voor op de rest van Europa. Het is na Noorwegen het eerste land waar de distributie en vertoning van films 100% digitaal zal zijn. Ook het aanbod van online gedigitaliseerd materiaal is sterk toegenomen door o.a. initiatieven als ‘Beelden voor de Toekomst’ en er ontstaan steeds meer mogelijkheden om audiovisueel materiaal op een veilige manier digitaal te archiveren. Maar wat merk je als film-, tv-of mediamaker in de praktijk zélf van deze ontwikkeling? Hoe kun je je voordeel doen met alle nieuwe mogelijkheden die zijn ontstaan en hoe zit het bijvoorbeeld met de rechten van het materiaal als het online beschikbaar wordt gemaakt?

Tijdens deze NBF netwerkborrel willen we de mogelijkheden van digitalisering voor film- , tv- en mediaprofessionals in beeld brengen aan de hand van presentaties van inspirerende initiatieven en platforms.

Presentaties:
–          Open Beelden (Beeld en Geluid)Open Beelden is een open mediaplatform dat toegang biedt tot audiovisuele collecties die eenvoudig hergebruikt kunnen worden. Een voorbeeld van daarvan is het ‘remixen’ van archiefmateriaal in nieuw werk. Deze nieuwe werken kunnen gebruikers vervolgens ook weer aan het platform toevoegen. Open Beelden is een initiatief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in samenwerking met Stichting Nederland Kennisland. Op Open Beelden zijn momenteel ruim 2000 Polygoonitems afkomstig uit het archief van Beeld en Geluid te vinden. De collectie van herbruikbaar materiaal zal de komende jaren flink groeien. Regelmatig worden nieuwe werken geupload.

–          We Want Cinema (Marieke Jonker) – We Want Cinema is het nieuwe online platform waarop je samen bepaalt wat er draait in de bioscoop. Niet langer maakt de bioscoop de programmering, die bepaal je zelf! Nieuwe en oude films, documentaires en samengestelde programma’s. Wat jij wilt zien, wanneer jij het wilt zien. Iedereen kan een event aanmaken, het eerste kaartje boeken en vrienden uitnodigen om mee te gaan. Aanhaken bij een groep gelijkgestemden of een bestaand event kan ook. Als er voldoende mensen een kaartje kopen gaat het event door. Geen distributeur voor je film kunnen vinden? Zet We Want Cinema in en zorg ervoor dat je film toch op groot scherm te zien is!

–          Parkpost – ParkPost is leverancier van managed services voor broadcast in Nederland. ParkPost beheert, archiveert en distribueert videocontent van omroepen en televisieproducenten, banken, game makers en overheden en beschikt over één van de grootste audiovisuele datacenters van Europa. Voor makers/producenten biedt ParkPost de faciliteit om audiovisuele content op te slaan door middel van online storage van 750 Terabyte en een archiefopslag van 2 Petabyte. Op deze manier biedt ParkPost om het audiovisuele materiaal geconserveerd voor gebruik in de toekomst.

Dinnerdeal
Het restaurant van LAB111 biedt speciaal voor de NBF netwerkborrel een aantrekkelijke en voordelige dinnerdeal aan: voor €17,50 krijg je een voor- en hoofdgerecht inclusief een glas wijn. Aanmelden voor de dinnerdeal kan bij het NBF-kantoor via nbf@nbf.nl of 020-6646588, uiterlijk op vrijdag 22 juni. Het diner wordt om 18:45 geserveerd in het restaurant en kan van te voren worden afgerekend bij de kassa van het restaurant.

Het programma van de avond:
17:30 – 18:45 inloop & borrelen aan de bar
18:45 – 20:00 dinnerdeal (optioneel)
20:00 – 21:30 programma in de kapel: ‘Het digitale tijdperk: nieuwe opties en perspectieven’
21:30 – ?         borrelen aan de bar

Wat: NetwerkBorrel voor Film en tv (NBF) – thema ‘Het digitale tijdperk: nieuwe opties en perspectieven’
Wanneer: maandag 25 juni 2012
Waar: SMART Project Space, Arie Biemondstraat 111, Amsterdam-West (Google Maps)
Voor wie: leden en alle film- en televisieprofessionals

Aanmelden voor de avond is gewenst en kan bij het NBF-kantoor via nbf@nbf.nl of 020-6646588. Geef bij je aanmelding ook even aan of je gebruik wilt maken van de dinnerdeal.

Deze NBF netwerkborrel wordt mede mogelijk gemaakt door Parkpost en Team Facilities