Nieuwsoverzicht van het Filmfonds

Hier vindt u een overzicht van de nieuwsberichten van het Nederlands Filmfonds van juni 2012.

Het Filmfonds verhuist
– Tot 15 juni indienen nieuwe projecten bij Intendanten
– Oproep Wildcard: inzenden voor 3 september 2012
– Wijzigingen Suppletieregeling per 1 januari 2013
– SEE NL nu gratis voor de iPad

Overig nieuws:
– Prijs voor eerste groene filmmaker
– Oproep Marketing Movies Online
– Avond over het lezen van begrotingen op 11 juni 2012
– Oproep workshops Festival van het Ondernemen
– ‘Ouwehoeren’ in de Amerikaanse bioscopen
– Toegewezen bijdragen

Het Filmfonds verhuist
Op donderdag 21 en vrijdag 22 juni 2012 verhuist het Nederlands Filmfonds naar de nieuwe huisvesting in de Amsterdamse Pijp, het voormalige klooster van de Zusters van de Vrede aan het Cornelis Troostplein. Cinema Delicatessen en Media Desk verhuizen eveneens. Cinema Delicatessen is per 1 juni gevestigd aan de Arie Biemondstraat 111, 1054 PD Amsterdam, waar tevens SMART Project Space en Lab 11 gevestigd zijn.

Media Desk Nederland verhuist per 19 juni naar SICA op het Westergasterrein: Haarlemmerweg 10F, 1014 BE Amsterdam

Door de verhuizing is het Fonds op donderdag 21 en vrijdag 22 juni niet bereikbaar. Telefoon, fax en e-mailadressen blijven hetzelfde. Op maandag 25 juni start het Fonds op de nieuwe locatie:

Nederlands Filmfonds
Pijnackerstraat 5
1072 JS Amsterdam

E: info@filmfonds.nl
W: www.filmfonds.nl
T: 020 5707676

Tot 15 juni indienen nieuwe projecten bij Intendanten
Aan het eind van 2012 eindigt de termijn van Marleen Gorris en Frank Peijnenburg als respectievelijk commercieel en artistiek intendant. Zoals eerder aangekondigd zullen zij daarom nog tot 15 juni 2012 nieuwe projecten bekijken en eventueel in behandeling nemen. Daarna richten zij zich op het verder uitontwikkelen van de lopende projecten en het besteden van het resterende realiseringsbudget voor 2012.

Oproep Wildcard: inzenden voor 3 september 2012
In september zal het Filmfonds voor de vijfde keer ‘Wildcards’ uitdelen. Drie mensen die dit jaar met een documentaire aan een film- of kunstacademie afstuderen ontvangen 40.000 euro om een nieuwe documentaire te maken.
De winnaars van de Wildcard kiezen zelf het onderwerp, de drager, de lengte, de crew, de productiestructuur enz. Een producent en een coach, die in overleg met het Fonds worden gekozen, begeleiden het project. De Wildcards worden uitgereikt tijdens de komende editie van het Nederlands Film Festival in Utrecht en gaan daar volgend jaar in première.

Procedure
Om in aanmerking te komen voor een Wildcard dient het volgende ingestuurd te worden:

  • De afstudeer-documentaire op DVD, vergezeld van een brief met daarin je naam, adres, telefoon en e-mailgegevens plus de opleiding waar je afgestudeerd bent.
  • Vermeld titel en naam op het materiaal.
  • De film moet uiterlijk 3 september 2012  bij ons binnen zijn.
  • Tijdens het Nederlands Film Festival 2012 (26 september t/m 5 oktober 2012) zullen de winnaars in een speciale presentatie bekend gemaakt worden.

Wildcards in Première
Op het Nederlands Film Festival 2012 in Utrecht zullen de films van eerdere winnaars van de Wildcard  hun première beleven.

Wijzigingen Suppletieregeling per 1 januari 2013
Het Fonds heeft besloten de Suppletieregeling voor een jaar voort te zetten, zij het met een beperkt aantal aanpassingen. De aanpassingen per 1 januari 2013 hangen samen met de aanstaande forse bezuinigingen en zijn er op gericht dat met minder middelen de regeling in ieder geval het komend jaar de beste Nederlandse publieksfilms kan steunen. Inmiddels is het budget van de Suppletieregeling voor 2012 volledig besteed en doen nieuwe aanvragen automatisch een beroep op de middelen voor het volgend jaar, het moment waarop de herziene regeling in werking treedt.

Lees verder

SEE NL nu gratis voor de iPad
SEE NL , het Engelstalige magazine over de Nederlandse film is nu gratis te downloaden voor de iPad*
* Binnenkort ook voor Android tablets.

Prijs voor eerste groene filmmaker
Op 1 juni 2012 is voor het eerst de titel ‘Green Film Maker of the Year’ uitgedeeld aan producent Trent van NFI Productions voor de film Leven, die hij samen met regisseur Anielle Webster maakte. Doel van de competitie was om zo duurzaam mogelijk een goede film te produceren. Naast de titel bestond de prijs uit € 20.000,- beschikbaar gesteld door het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. De Green Film Making Competition zet zich in om de Nederlandse filmindustrie een groene impuls te geven. De deelnemers werden gevraagd om na te denken over de invloed van hun manier van werken op de sector.

Het jurycommentaar; ‘We zagen concrete stappen op het vlak van het verduurzamen van de productieprocessen. Na een eerste ‘progress meeting’ dachten sommigen van ons dat het misschien zou blijven bij de spreekwoordelijke bakfiets en het biologische broodje. Maar inmiddels is duidelijk geworden dat de competitie pioniers heeft voortgebracht die duidelijke en concrete stappen hebben gezet en ook van plan zijn dit voort te zetten.’ De jury bestond uit verschillende prominenten uit de Nederlandse filmindustrie, waaronder actrice Thekla Reuten en Renée van der Grinten, hoofd e-Cultuur, Experimentele en Korte Film bij Het Nederlands Filmfonds. Het duurzame circuit werd ondermeer vertegenwoordigd door de Directeur van de ASN Bank Jeroen Jansen, Aart van Veller van ‘Wij Zijn Koel’ en Louise Vet, Directeur van het Nederlandse Instituut voor Ecologie. Verder namen het Ministerie van Economische Zaken Landbouw en Innovatie en EYE ook deel aan het juryberaad.

Tijdens de uitreiking werd tevens een ‘Groene gids voor filmmakers’ gelanceerd. De online gids in samenwerking met Filmstart dient ter ondersteuning van iedereen in de filmwereld die ‘groen’ wil samenwerken en informatie wil uitwisselen over duurzame oplossingen.

De Green Film Making Competition is een initiatief van Strawberry Earth in samenwerking met het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Nederlands Filmfonds. Het initiatief wordt verder uitgebreid om de ervaringen in de filmwereld te delen, onder andere door middel van een app en een webportal: www.greenfilmmaking.nl. De app is nog in de maak en zal later worden gelanceerd.

Kijk voor meer informatie op www.greenfilmmaking.nl

Oproep Marketing Movies Online
Marketing Movies Online is een programma dat onafhankelijke filmmakers helpt bij het opstellen van digitale marketingplannen. Op 13 juni 2012 vindt in het London Film Museum de ‘Digital Marketing Conference & Networking Event’ plaats. Filmmaatschappijen maken hier kennis met experts op het gebied van digitale marketing. Zij verzorgen masterclasses, presentaties en case studies, gevolgd door een netwerkbijeenkomst. Van 17 tot 20 september wordt er een workshop georganiseerd, waarbij digital marketing consultants ondersteuning geven bij het ontwikkelen van een digitale marketing strategie voor een bedrijf of project. Aanmelden kan tot 2 juli 2012. Meer informatie vindt u in de flyer of op www.marketingmoviesonline.com.

Avond over het lezen van begrotingen op 11 juni 2012
De Dutch Directors Guild organiseert in het kader van het Festival van het Ondernemen op maandag 11 juni een avond over het lezen van begrotingen.
De beroepspraktijk van filmmakers vraagt steeds meer betrokkenheid van de maker bij de productionele kant van het filmproces. Eén van de onderdelen daarvan is het goed kunnen lezen van productiebegrotingen, zowel van speelfilms als van documentaires. In de meeste gevallen staat het regiecontract toe dat de regisseur inzage krijgt in de begroting. Veel regisseurs maken hier geen of weinig gebruik van.
Hoe lees je een begroting? En waar moet je als regisseur specifiek op letten? Maar ook: hoe grillig is soms de financiële kant voor de producent en hoe verloopt diens contact met de geldschieters, voor welke dilemma’s komt de film te staan?
Of zoals Ditteke Mensink vorig jaar zei over het doel van de bijeenkomst: ‘Dat we de standpunten van de producent leren begrijpen en met al die informatie beter voor ons zelf kunnen opkomen. Niet dat we hierna als regisseur onze mond houden, maar dat we hierna beter met onze producent kunnen overleggen en praten en ons deel van het proces in de hand kunnen houden’.
Tijdens deze ledenavond loodsen documentaireproducent Monique Busman (De Familie) en Hanneke Niens (KeyFilm) je stap voor stap door een documentaire- en een speelfilmbegroting. Zij zullen je alle financiële wegen laten zien die er bewandeld zijn tijdens de productie van de documentaire De echte jongensfilm van Katinka de Maar en de nieuwe speelfilm Silent City van Threes Anna.
Na afloop is iedereen van harte welkom om aan de bar van EYE een borrel te komen drinken.

Interesse om te komen: meld je aan op info@directorsguild.nl o.v.v. begrotingen.
Datum: maandag 11 juni
Aanvang: 20.00 uur
Locatie: EYE Film Instituut, zaal 4, IJ-promenade 1, Amsterdam

Het DDG Festival van het Ondernemen wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Nederlands Filmfonds en het Lira Fonds.

Oproep workshops Festival van het Ondernemen
Workshops Personal Branding, Social Media en Bloggen
Tijdens het Festival van het Ondernemen organiseert de DDG twee middagen over het gebruik van social media en hoe regisseurs en hun producties daar van kunnen profiteren.

Middag Personal Branding en Social Media
Regisseurs kunnen dankzij social media zelf een steeds grotere rol spelen in het onder de aandacht brengen van zichzelf als maker en hun projecten. Maar hoe doe je dat op een zo doeltreffend mogelijke manier? Tijdens deze middag vertellen Oliver de Leeuw en Salmaan Sana van Nameshapers (http://www.nameshapers.com/) alles over het goed en effectief gebruik van social media. In deze workshop “Starten met social media” leer je hoe je de interactie kunt aangaan met nieuwe klanten en publiek, relaties met je huidige publiek kan versterken en waar je de meeste aandacht aan moet geven. Oliver en Salmaan hebben jarenlange ervaring als trainers en brengen hun passie voor social media enthousiast over tijdens deze interactieve middag. Zij geloven dat écht goed gebruik van social media begint met het leren kennen van de ins en outs van Twitter, LinkedIn en Facebook – zowel voor persoonlijke als professionele doelen. De middag zal worden aangepast naar de wensen van de deelnemers. Dus laat bij je aanmelding vooral weten welke specifieke vragen je hebt en wat je van deze middag verwacht.

Datum: maandag 18 juni van 14:00 tot 17:00 uur
Locatie: Mediafonds
Eigen bijdrage:20 Euro voor DDG leden en 35 Euro voor niet-DDG leden

Workshop Bloggen
Een blog is een krachtig communicatiemiddel, een mogelijkheid om het gesprek aan te gaan met je publiek en een platform van waaruit je een sterk merk kunt bouwen. Ernst Jan Pfauth (ooit begonnen als blogger en zo hoofd internet bij het NRC Handelsblad geworden) laat in deze workshop zien hoe je door een goede voorbereiding je kansen op een blogsucces vergroot. Hij geeft allerlei tips over beter bloggen en een handig overzicht van alle do’s en dont’s. Een uitgelezen kans dus om ook goed gebruik te maken van de blog mogelijkheid die de DDG site biedt voor regisseurs.

Datum: woensdag 20 juni van 14:00 tot 17:00 uur
Locatie: Binger Filmlab
Eigen bijdrage: 35 Euro voor DDG leden en 50 euro voor niet-DDG leden
Let op: gereduceerde prijs als je aan beide workshops mee doet, nl. 45 Euro voor DDG leden en 75 Euro voor niet DDG leden.

Aanmelding voor beide workshops kan vóór maandag 11 juni op info@directorsguild.nl. Geef even aan voor welke workshop(s) je je aanmeldt. Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst behandeld.
Het DDG Festival van het Ondernemen wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Nederlands Filmfonds en het Lira Fonds.

‘Ouwehoeren’ in de Amerikaanse bioscopen
De Nederlandse Teledoc Ouwehoeren van Rob Schröder en Gabrielle Provaas (productie: Submarine en VPRO) is vanaf augustus te zien in de Verenigde Staten. De film wordt eerst twee weken vertoond in het Film Forum in New York en zal daarna in diverse Amerikaanse steden te zien zijn. Ouwehoeren ging in Nederland op het IDFA 2011 in première en is al door meer dan 21.000 mensen bekeken. De film is inmiddels aan vele landen verkocht en geselecteerd voor diverse internationale festivals zoals Hot Docs in Canada, het Rome Independent Film Festival en het New Horizons International Film Festival in Polen. De film won onlangs een prijs in Portugal.

Toegewezen bijdragen
KLIK HIER VOOR EEN RECENT OVERZICHT VAN DE TOEGEWEZEN BIJDRAGEN

Bron: Nederlands Filmfonds