KAUWBOY wint eerste EFA YOUNG AUDIENCE AWARD – Beste Europese Jeugdfilm

In een echte Europese verkiezing hebben kinderen tussen de 10 en 13 jaar in Amsterdam, Belgrado, Kopenhagen, Erfurt, Norrköping en Turijn zondagavond 10 juni de film KAUWBOY van Boudewijn Koole uitgekozen tot winnaar van de eerste European Film Academy Young Audience Award.

De andere twee genomineerde films waren BLUE BIRD van Gust van den Berghe (België) en SISTER van Ursula Meier (Frankrijk/Zwitserland)

Na het bekijken van de drie genomineerde films op de Young Audience Film Day, konden de kinderen met elkaar overleggen over welke film volgens hen de prijs moest winnen. Via een live Skype video verbinding met Erfurt (Duitsland) werd de keuze doorgegeven aan TV gastheer Juri Tetzlaff. De awards ceremonie van deze Europese verkiezing werd online via een live stream uitgezonden.

Regisseur Boudewijn Koole schreef samen met Jolein Laarman ook het scenario van de film. De film gaat over de 10-jarige Jojo (Rick Lens) die op een dag een kauw mee naar huis neemt. Hij houdt ‘m voor zijn vader Ronald (Loek Peters) verborgen want die heeft soms last van boze buien. Jojo komt klem te zitten tussen de zorg voor de kauw en de loyaliteit tegenover zijn vader. Totdat, door hun verborgen verdriet, de bom barst. De film is geproduceerd door Waterland Film in samenwerking met de NTR. De film is nog steeds te zien in de Nederlandse bioscoop. Distributie: Benelux Film Distributors.

KAUWBOY gooide al eerder hoge ogen op het Internationaal Film Festival in Berlijn waar de film haar wereldpremière beleefde. De film werd daar bekroond met de Grand Prix voor beste Jeugdfilm en de First Feature Award. Inmiddels is de film te zien op vele internationale filmfestivals zoals BAFICI in Argentinië, Kristiansand International Children’s Film Festival in Noorwegen, Tel Aviv International Children’s Film Festival in Israël, Giffoni Film Festival in Italië, Melbourne International Film Festival in Australië, Buster International Filmfestival for Chidren and Youth in Denemarken en BFI London Film Festival in Groot Brittannië.

In dit eerste jaar vond het bijzondere initiatief ter gelegenheid van de 25e European Film Awards plaats in samenwerking met de volgende zes partners:
EYE Film Instituut Nederland, Film Center Serbia (Servië), Danish Film Institute (Denemarken), Deutsche Kindermedienstiftung Goldener Spatz (Duitsland), Swedish Film Institute (Zweden) en Museo Nazionale del Cinema (Italië).

De European Film Academy Young Audience Award werd georganiseerd en gepresenteerd  door de European Film Academy en EFA Productions met de steun van Mitteldeutsche Medienförderung (MDM). De nationale Young Audience Film Day  kwam tot stand met de inzet van de respectievelijke nationale partners. De officiële vertaal-partner was English Express. Online werd ondersteund door Kulturserver.de

Bron: MVSP