Documentaire van Hilt Lochten wint Prix Jeunesse

De Nederlandse omroepen RKK, NTR en EO zijn in de prijzen gevallen bij de uitreiking van de Prix Jeunesse, de zogenoemde Oscars van de kindertelevisie.

De RKK won met de jeugddocumentaire 2Broers. Die kreeg in München de eerste prijs in de categorie 7-11 jaar non-fictie. Het EO-programma Checkpoint won de kinderjuryprijs. De NTR won een prijs met het programma Klokhuis in de categorie interactiviteit. Dat heeft de RKK woensdag laten weten.

De prijs geldt als de belangrijkste onderscheiding voor jeugdprogramma’s ter wereld. Internationale professionals beoordelen de inzendingen.

2Broers werd geregisseerd door Hilt Lochten. De documentaire gaat over Nik en Rino, twee liefhebbende en soms ook ruziënde broers die gelijkwaardig zijn in hun ongelijkwaardigheid. Rino is een getalenteerde zwemmer en Nik is gekluisterd aan een rolstoel.

In EO’s Checkpoint worden allerlei test uitgevoerd en in praktijk gebracht. Klokhuis (NTR) is een educatief jeugdprogramma. In totaal waren er 29 Nederlandse inzendingen. Twaalf daarvan haalden de finale.

Door: ANP