E*Cinema: experimenteel, essentieel, energiek, extreem, enerverend, explosief

De maand juni staat o.a. in het teken van Matthew Barney, met een E*Cinema Special van De Lama Lamina en The Cremaster Cycle-marathon. Tijdens de pauzes in de marathon zijn er performances en muziek van Eddie the Eagle Museum.

In juni is in EYE ook de filminstallatie van documentairemaker Kees Hin te zien. Op zes projectieschermen toont Hin een panoramische compositie van verschillende scènes en beelden, afkomstig uit films in de EYE-collectie.

Later in de maand op 19 juni: korte films van Marina Abramović en de feestelijke première van de documentaire The Artist is Present, over de gelijknamige tentoonstelling van Marina Abramović in The Museum of Modern Art in New York (2010). Hierover meer in de volgende nieuwsbrief.

De Lama Lamina (Matthew Barney) – E*Cinema Special
Nog niet eerder in Nederland vertoond werk van kunstenaar, performer en filmmaker Matthew Barney. Van Barney is fotowerk te zien in De Appel. Ann Demeester, directeur van De Appel, leidt de voorstelling van De Lama Lamina in; daarbij zal ze onder meer ingaan op het verband tussen de film en de foto’s.
14 juni 19.00

CREMASTER CYCLE MARATHON in the Church of Eaglism: part 1 + 2 – E*Cinema Special

Het Eddie the Eagle Museum nodigt je uit om boven jezelf uit te stijgen door je te laten vallen in het ritualistisch universum waarmee zij de Cremaster Cycle omlijsten. In Cremaster 1 bootsen danseressen geometrische patronen na en in Cremaster 2 schuift Barney twee verhalen over elkaar: die van de Amerikaanse seriemoordenaar Gary Gilmore en boeienkoning Harry Houdini.
16 juni 16.30

CREMASTER CYCLE MARATHON in the Church of Eaglism: part 3 – E*Cinema Special

In het derde deel van The Cremaster Cycle verbindt Barney de bouw van het Chrysler Building in New York (1929/30) met de geheime riten der vrijmetselaars en een gevecht tussen Ierse en Schotse reuzen. In de Church of Eaglism komt Barney’s fabelachtige wordingsproces tot wasdom in een omgeving waar angst niet telt en je identiteit geen rol speelt.
16 juni 19.15

CREMASTER CYCLE MARATHON in the Church of Eaglism: part 4 + 5 – E*Cinema Special

In Cremaster 4 boort een sater op bokkenpoten (Matthew Barney) tapdansend een gat in de grond. Cremaster 5 speelt zich af in Boedapest (Harry Houdini’s geboorteplaats), waar ‘de Koningin der Ketenen’ (Ursula Andress) een hartstochtelijke klaagzang aanheft. Tussen de films door performances waarin alle controle wordt losgelaten.
16 juni 23.00

Filmpoëtica: De twaalf rechtvaardigen i.a.v. Kees Hin op 10 + 12/6 – E*Cinema Special

Filmpoëtica – De twaalf rechtvaardigen is een persoonlijke kijk van de Amsterdamse film- en documentairemaker Kees Hin op de essentie van film en het belang van het maken van films door eigenzinnige regisseurs. Op zondag 10 juni (11.00) en dinsdag 12 juni (19.00) is Kees Hin aanwezig bij de voorstelling voor een nagesprek.

Bron: EYE