Voor NBF-leden: uitnodiging DDG-ledenavond over het lezen van begrotingen

De DDG organiseert, in navolging van vorig jaar, in het kader van het Festival van het Ondernemen op maandag 11 juni een Ledenavond over het lezen van begrotingen.

De beroepspraktijk van filmmakers vraagt steeds meer betrokkenheid van de maker bij de productionele kant van het filmproces. Eén van de onderdelen daarvan is het goed kunnen lezen van productiebegrotingen, zowel van speelfilms als van documentaires. In de meeste gevallen staat het regiecontract toe dat de regisseur inzage krijgt in de begroting. Veel regisseurs maken hier geen of weinig gebruik van.

Hoe lees je een begroting? En waar moet je als regisseur specifiek op letten? Maar ook: hoe grillig is soms de financiële kant voor de producent en hoe verloopt diens contact met de geldschieters, voor welke dilemma’s komt de film te staan?

Of zoals Ditteke Mensink vorig jaar zei over het doel van de bijeenkomst: ‘Dat we de standpunten van de producent leren begrijpen en met al die informatie beter voor ons zelf kunnen opkomen. Niet dat we hierna als regisseur onze mond houden, maar dat we hierna beter met onze producent kunnen overleggen en praten en ons deel van het proces in de hand kunnen houden‘.

Tijdens deze ledenavond loodsen documentaireproducent  Monique Busman (De Familie) en Hanneke Niens (KeyFilm) je stap voor stap door een documentaire- en een speelfilmbegroting. Zij zullen je alle financiele wegen laten zien die er bewandeld zijn tijdens de productie van de documentaire De echte jongensfilm van Katinka de Maar en de nieuwe speelfilm Silent City van Threes Anna.

Na afloop is iedereen van harte welkom om aan de bar van EYE een borrel te komen drinken.

Laat even weten of je komt op info@directorsguild.nl o.v.v. Ledenavond begrotingen.

Datum: maandag 11 juni
Aanvang: 20.00 uur
Locatie: EYE Film Instituut, zaal 4, IJ-promenade 1, Amsterdam

Het DDG Festival van het Ondernemen wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Nederlands Filmfonds en het Lira Fonds.