Irak en Colombia speerpunt bij 23e editie Beeld voor Beeld festival

Op woensdag 30 mei opent Abdelkader Benali de 23e editie van het Beeld voor Beeld festival in het Tropentheater in Amsterdam. Dit documentairefestival toont van 30 mei tot en met 3 juni 22 films uit alle delen van de wereld.

Nagenoeg alle films beleven hun eerste vertoning in Nederland. Alle filmmakers zijn aanwezig voor uitgebreide nagesprekken en debatten.

De openingsfilm van dit jaar is Himself He Cooks van Valérie Berteau en Philippe Witjes.

De Gouden Tempel in Amritsar, Punjab is een vooraanstaand heiligdom voor de Sikh-gemeenschap. Dagelijks bezoeken duizenden pelgrims deze tempel en elke dag koken honderden vrijwilligers 50.000 gratis maaltijden voor hen.

After the War: speciale aandacht voor Irakese en Colombiaanse documentaires.

Centraal in deze editie staan documentaires uit landen die kampen met de naweeën van gewapende conflicten. Speciale gast uit Irak is Kasim Abid, de oprichter van de Bagdad Film School, waar een viertal documentaires van vertoond zal worden. Daarnaast wordt Abid’s prijswinnende film Life After the Fall vertoond. In deze film gaat Abid na de val van Saddam Hoessein terug gaat naar Irak in de hoop mee te kunnen werken aan de wederopbouw. Hij vindt echter een land verwikkeld in chaos en burgeroorlog.

Het volledige programma staat op: www.beeldvoorbeeld.nl en www.tropentheater.nl.

Bron: Beeld voor Beeld