Nieuwsoverzicht Nederlands Filmfonds – mei 2012

Hier vindt u een overzicht van de nieuwsberichten van het Nederlands Filmfonds.

– SEE NL 07 is uit
– Financieel & Productioneel Protocol vernieuwd
– Jaarverslag 2011
– Actuele festivallijst
– Nederlandse (co)producties in Cannes (16 -27 mei 2012)
– Nederlandse animatiefilms in Annecy (4- 9 juni 2012)
– ‘De stille Kracht’ en ‘Wiplala’ geselecteerd voor Telescoop
– Smartphone app en online experience ‘Bellicher: Cel – transmedia thriller’
– Workshop Spelregie: De Travis-techniek voor regisseurs (4 – 8 juni 2012)
– Film Poetica (7 – 13 juni 2012)
– VERS Awards (29 juni 2012)
– Oproep International Pitching Market Guanajuato International Film Festival (22 -24 juli 2012)
– Experimentele film ‘Reframing the Artist’ wint Principal Prize in Oberhausen
– Nederlandse documentaires in de prijzen gevallen in Nyon
– ‘Ouwehoeren’ wint prijs in Portugal
– Martijn Maria Smits geselecteerd voor FrameWork 2012
–  In roulatie/in productie
– TOEGEWEZEN BIJDRAGEN

View newsletter in your browser
In deze nieuwsbrief: 

– SEE NL 07 is uit
– Financieel & Productioneel Protocol vernieuwd
– Jaarverslag 2011
– Actuele festivallijst
– Nederlandse (co)producties in Cannes (16 -27 mei 2012)
– Nederlandse animatiefilms in Annecy (4- 9 juni 2012)
– ‘De stille Kracht’ en ‘Wiplala’ geselecteerd voor Telescoop
– Smartphone app en online experience ‘Bellicher: Cel – transmedia thriller’
– Workshop Spelregie: De Travis-techniek voor regisseurs (4 – 8 juni 2012)
– Film Poetica (7 – 13 juni 2012)
– VERS Awards (29 juni 2012)
– Oproep International Pitching Market Guanajuato International Film Festival (22 -24 juli 2012)
– Experimentele film ‘Reframing the Artist’ wint Principal Prize in Oberhausen
– Nederlandse documentaires in de prijzen gevallen in Nyon
– ‘Ouwehoeren’ wint prijs in Portugal
– Martijn Maria Smits geselecteerd voor FrameWork 2012
–  In roulatie/in productie
– TOEGEWEZEN BIJDRAGEN

see nl 07

SEE NL 07 is verschenen ter gelegenheid van het Internationaal Film Festival Cannes (16 -27 mei). De online versie vindt u hier. 

Vanaf volgende week is SEE NL tevens gratis te downloaden op uw iPad en binnenkort ook op Android tablets.

financieel & productioneel protocol vernieuwd

Sinds 2 april 2012 geldt het nieuwe Financieel en Productioneel protocol. Deze versie vervangt de versie van 17 november 2011 en is op een aantal punten in overleg met de branche verduidelijkt. In het protocol is een artikel toegevoegd over audiodescriptie en ondertiteling, beiden van groot belang om meer Nederlandse films in de bioscoop of daarbuiten toegankelijk te maken voor blinden, doven en slechthorenden. Deze kosten zijn subsidiabel en kunnen onderdeel uitmaken van de productiebegroting. Mocht u als filmmaker meer informatie willen hebben over het nut en de noodzaak om bepaalde films ook toegankelijk te maken voor doven, blinden en slechthorenden dan kan het Fonds u in contact brengen met de betreffende belangenverenigingen.
Het actuele protocol vindt u hier.

jaarverslag 2011

In zijn jaarverslag 2011 geeft het Filmfonds inzicht in de resultaten van het gevoerde beleid, de gesteunde projecten en activiteiten.
Onder meer de bestede subsidies, de behaalde resultaten, de kerncijfers, de financieringsoverzichten en het fondsaandeel in de financiering komen aan bod. Het jaarverslag 2011 is hier digitaal beschikbaar.

actuele festivallijst

Sinds vorig jaar biedt het Fonds de mogelijkheid een bijdrage te krijgen in distributie- en dubbingkosten indien een speelfilm of lange documentaire een bioscoop release in het buitenland krijgt. Ook is een bijdrage in de kosten voor sales deliveries mogelijk alsmede voor de kosten bij selectie voor bepaalde festivals. De actuele lijst van festivals vindt u hier. De verdere specifieke voorwaarden staan in het deelreglement Distributie in de paragraaf Internationale distributie Nederlandse film. Klik hier voor het reglement.

nederlandse (co)producties in cannes (16 – 27 mei 2012)

Drie Nederlands minoritair gecoproduceerde speelfilms waaraan het Filmfonds heeft bijgedragen zijn dit jaar geselecteerd voor Cannes (16 t/m 27 mei). Het door Topkapi Films (Frans van Gestel en Arnold Heslenfeld) met Mexico, Frankrijk en Duitsland gecoproduceerde Post Tenebras Lux (regie en scenario Carlos Reygadas) is geselecteerd voor de Gouden Palm competitie. Cineco verzorgde de beeldnabewerking. 

Ook de tweede film van Sergei Loznitsa is geselecteerd voor de Gouden Palm competitie. Lemming Film (Joost de Vries en Leontine Petit) coproduceerde In the Fog (Im Nebel,) met Duitsland, Letland en Roemenië. Waarbij de Nederlandse inbreng naast het productiebedrijf bestaat uit regie-assistent en casting director Maria Baker en re-recording supervisor Michel Schopping.

Villegas (regie en scenario Gonzalo Tobal) draait in het officiële programma van Cannes onder de vlag van Special Screenings. Deze film werd gecoproduceerd door NFI Producties (Trent) samen met Argentinië en Frankrijk. De Nederlandse inbreng bestaat verder uit de geluidsmixage door Jan Schermer van Warnier Posta. Daarnaast is in de korte film competitie de film Waiting for P.O. Box van de in Nederland wonende en werkende Syrische filmmaker Bassam Chekhes geselecteerd. Deze film ontving een afwerkingsbijdrage van het Filmfonds.

Tijdens de Cannes Market Screenings zijn verder te zien: Dolfje Weerwolfje, Anton Corbijn Inside Out, Achtste-Groepers huilen niet, Brammetje Baas, De Heineken Ontvoering, Hemel, Jackie, Kauwboy, Zombibi, ‘Mijn Avonturen’ door V. Swchwrm, New Kids Nitro, Nova Zembla, Sexwork & Me, Silent City, Süskind en Wavumba.

nederlandse animatiefilms in annecy (4 – 9 juni 2012)

Nederland is dit jaar goed vertegenwoordigd op het Annecy International Animation Film Festival (4 t/m 9 juni) met maar liefst negen films. In de selectie voor International Shorts draaien Aalterate (regie en scenario: Cristobal de Oliveira, productie: Autour de Minuit (FR) en Valk Producties), Audition (regie en scenario: Udo Prinsen, productie: Studio Carambolas), Chase (regie: Adriaan Lokman, scenario: Adriaan Lokman, Liesbeth Konink en Sébastien Ors, productie: Autour de Minuit (FR) en Valk Producties), Junk Yard (regie en scenario: Hisko Hulsing, productie: il Luster Films en Cinété (BE)) en Oh Willy (regie en scenario: Emma de Swaef, productie: Beast Animation (BE), il Luster Films, Vivement Lundi (FR) en Polaris (FR). 

Daarnaast draaien de eindexamenfilm Mac ‘n’ Cheese (regie en scenario: Gijs van Kooten, Tom Hankins, Guido Puijk en Roy Nieterau, productie: HKU) en de muziekvideo I’ll take you with me (Ik neem je mee) (regie en productie: Job Roggeveen, Joris Oprins en Marieke Blauw). Buiten competitie draaien de korte films Now you know it anyway (Nu ken je het toch al) (regie en scenario: Bastiaan Schravendeel, productie: il luster Producties) en Oedipus (regie en scenario: Paul Driessen, productie: il Luster Producties en NVB (ONF). Het Nederlands Filmfonds ondersteunde de producties Aalterate, Chase, Junk Yard, Oh Willy, Now you know it anyway en Oedipus.

‘de stille kracht’ en ‘wiplala’ geselecteerd voor Telescoop

In de jaarlijkse samenwerking Telescoop hebben NPO, het CoBO en het Nederlands Filmfonds de speelfilms De Stille Kracht en Wiplala geselecteerd. De Stille Kracht is van regisseur Paul Verhoeven, scenarist Gerard Soeteman en producent Fu Works. Wiplala is van regisseur Vincent Bal, scenaristen Tamara Bos en Vincent Bal en producent BosBros. Doel van het project is Nederlandstalige kwaliteitsfilms voor een breed publiek mogelijk te maken met een investering van 1,8 miljoen euro per film. Lees verder

smartphone app en online experience ‘bellicher: cel – transmedia thriller’

Het Fonds heeft de interactieve productie Bellicher: Cel – transmedia thriller gesteund met een realiseringsbijdrage. Dit project bestaat uit een smartphone app en een online experience rondom en tijdens de bioscoopvertoning van ‘Bellicher: Cel’ die vanaf 4 oktober 2012 in de bioscoop te zien zal zijn. In de conspiracy thriller Bellicher: CEL valt niet alleen de hoofdpersoon, Michael Bellicher, ten prooi aan een mysterieuze frauduleuze bende, maar óók de kijker. Via op elkaar inhakende spel- en verhaallagen (website, blog, social media, app en game) krijgt de kijker-speler een complete thrillerbelevenis waar hij/zij (voorafgaand én tijdens de bioscoopvertoning) zelf kan bijdragen aan de ontmaskering van Bellicher’s vijanden – en aan den lijve ondervinden wat het betekent om het slachtoffer te worden van identiteitsroof.
Het Fonds herkent in de app een duidelijke eigen kwaliteit, daarbij levert het project een relevante bijdrage aan het ‘second screen’-onderzoek in Nederland.

Workshop Spelregie: De Travis-techniek voor regisseurs (4- 8 juni 2012)

De DDG organiseert van 4 t/m 8 juni in samenwerking met het Binger Filmlab een workshop spelregie: De Travis-techniek voor regisseurs. Deze workshop wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Nederlands Filmfonds.
Mark Travis is een Amerikaanse theater-, film- en televisieregisseur (o.a. The facts of Life, Family Ties, Capitol, Hillers) die zijn ruime ervaring inmiddels ook inzet om wereldwijd workshops te geven over acteren en regisseren. Zo gaf hij les aan leden van The American Directors Guild en cursussen op The American Film Institute, The Munich Film School, The London Film School, The Cannes Film Festival, The International Film Actors Workshop in Moskou en de The Norwegian Film School. Zie ook: http://www.markwtravis.com

Hij staat bekend om zijn Travis-techniek. Belangrijkste uitgangspunt van deze techniek is dat een personage niet gerecreëerd hoeft te worden, maar dat deze al bestaat binnen in de acteur en er alleen uit moet komen met hulp van de regisseur. Een regisseur moet dus niet de acteur regisseren, maar het personage uit het script. Dit vraagt een andere en nieuwe benadering van een regisseur waarbij deze zich zal moeten opstellen als “ondervrager” van het personage om zo samen met de acteur en middels improvisaties een gelaagde, geloofwaardige en optimale acteerprestatie te bewerkstelligen.
Datum:4 – 8 juni van 10.00 – 17.00 uur
Locatie: Binger Filmlab / Studio
Kijk hier voor meer informatie

Film Poetica  (7 -13 juni 2012)

Donderdag 7 juni ‘s middags om vijf uur gaat een bijzonder project in première: de installatie ‘Film Poetica’, die Kees Hin samen met Rolf Orthel en het Filmmuseum heeft ontwikkeld. De eerste ideeën dateren van vier jaar geleden, toen duidelijk werd dat er een nieuw filmmuseum zou worden gebouwd. En nu is het zover: Met steun van het Mediafonds, het Filmfonds en van het museum zelf prestenteert Hin nu zijn installatie. Op zes doeken zijn (gedeelten van) twaalf films te zien. Films, die Hin heeft gekozen, omdat die wat hem betreft laten zien wat film is, wat film kan zijn: vertelling en zoektocht, sprookje en werkelijkheid, en vooral steeds weer resultaat van doorzetten, resultaat van passie voor het medium film. 

De keuze van Kees Hin gaat van meesters als Carl Dreyer en Glauber Rocha tot modern werk van o.m.Frans van de Staak, Menna Laura Meyer en Tonino de Bernardi. Wat wilde Hin, behalve zijn liefde voor film tonen? Hoe komen bij het zien van films soms herinneringen aan ander werk boven hoe werken beelden en scènes op elkaar in. Hij koppelt films uit verschillende werelddelen en tijden aan elkaar. Wat hij bij elkaar denkt doet hij nu letterlijk in zijn installatie. A River Called Titasf van Ritwik Ghatak (India 1973) samen met L’atalante van Jean Vigo (Frankrijk 1934). Voor Hin is dat ook ‘gelijktijdigheid‘. Kortom,hij toont in zijn installatie karakteristieke scènes van zijn twaalf gekozen films. – zet soms het geluid wat zachter, vertraagt misschien het beeldom ruimte te maken voor nogweer een andere filmbeeld. Bij het maken van zijn keuze moest Hin denken aan een oud Joods verhaal, hoe de wereld nog kon worden gered als er maar twaalf rechtvaardigen zouden zijn. Transponeer dat naar film: zolang er twaalf filmmakers aan het werk zijn op hun eigen onmiskenbare persoonlijk wijze, blijft film bestaan.

De installatie is in het EYE Film Instituut elke dag eenmaal te zien vanaf donderdag 7 juni tot en met 13 juni 2012.
Tekst: Rolf Orthel.

VERS Awards (29 juni 2012)

Op vrijdagavond 29 juni 2012 om 20.30 uur vindt de 15e editie van de VERS Awards, de filmcompetitie voor jonge makers, plaats in het Ketelhuis te Amsterdam. Nieuwe filmmakers kunnen zich met hun film (maximale lengte 20 minuten) tot 21 mei 2012 inschrijven. Het inschrijfformulier vindt u hier.
Een vakjury bepaalt wie de prijs van € 10.000,- wint voor het maken van een nieuwe film. Daarnaast wordt op de afterparty de publieksprijs ‘Het Gouden Melkpak’ uitgereikt, een Binger à la Carte masterclass naar keuze. Meer informatie op de website van VERS

Oproep International Pitching Market OP HET Guanajuato International Film Festival (22 – 24 juli)

Tijdens het Guanajuato International Fim Festival (Mexico) vindt er van 22 tot 24 juli 2012 een International Pitching Market plaats. Deze markt is bedoeld om coproducties mogelijk te maken tussen Mexico en andere landen. Hier leest u meer informatie over de voorwaarden voor deelname. Het aanmeldingsformulier voor de projecten vindt u hier, dat voor producenten vindt u hier.

Experimentele Film ‘Reframing the Artist’ wint Principal Prize in Oberhausen

Op de Internationale Kurzfilmtage in Oberhausen heeft de door het Filmfonds gesteunde experimentele film Reframing the Artist van filmmaker Sascha Pohle de Principal Prize (€ 3.500,-) gewonnen. Statement van de jury:We might mistake this piece for a familiar post-modern exercise, reflecting upon the representation of artists in mainstream cinema. Yet, by having the familiar tropes re-enacted in a Chinese art factory in a non patronizing and sensitive way, the director allows us an ever expanding view of both the astounding wide scope of an art labour that includes instant Mona Lisas side by side with Vladimir Putin and Deng Xiaoping portraits, and a rare and non nostalgic view of the labourers, low-paid craftsmen of painting who nonchalantly assume the roles of heroic artists such as Jackson Pollock and Vincent Van Gogh.

Nederlandse Documentaires in de prijzen gevallen in Nyon

Op het Visions du Réel Festival in Nyon, Zwitserland is een aantal Nederlandse documentaires in de prijzen gevallen. De documentaire Snake Dance van Manu Riche en Patrick Marnham (productie: Riche, Riche & Riche (BE), SohoMoon Pictures (IE), IDTV Docs) won de Buyens-Chagoll Award. Deze prijs is voor films die onderwerpen belichten die van betekenis zijn voor de toekomst van de mens. 900 Dagen van Jessica Gorter (productie: Zeppers Film, IKON) won de Prix du Jury Interreligieux. Daarnaast ontving de film een Special Mention voor de Grand Prix. Beide films zijn ondersteund door het Nederlands Filmfonds. De film De Regels van Matthijs van Marc Schmidt (productie: Basalt Film) won de Grand Prix voor Beste Internationale Lange Documentaire.

Ouwehoeren wint prijs in Portugal

De Nederlandse documentaire Ouwehoeren van Rob Schöder en Gabrielle Provaas (productie: Submarine en VPRO) heeft op het International Independent Film Festival IndieLisboa de World Pulse RTP Award gewonnen en zal worden uitgezonden op de Portugese televisie.

Martijn Maria Smits geselecteerd voor Torino FrameWork 2012

Regisseur Martijn Maria Smits is met zijn nieuwe project ‘All we ever had was now’ geselecteerd voor deelname aan de workshop FrameWork, georganiseerd door het Torino Film Festival. FrameWork volgt op de Script & Pitch Workshop, waaraan hij vorig jaar deelnam. Tevens ontving hij daar de International Relations Arte Price voor beste project. Zijn film is een van de vijf projecten die geselecteerd zijn voor deelname. Aan het eind van de workshop maakt hij kans op een maximale realiseringsbijdrage van € 200.000,-. Het Nederlands Filmfonds ondersteunt zijn deelname aan de workshop met een praktijkstudiebijdrage.

in roulatie

leven? of theater?

De documentaire Leven? Of Theater? is geregisseerd door Frans Weisz. Hij schreef samen met Batya Wolff het scenario. Lees verder

jackie

Jackie is geregisseerd door Antoinette Beumer. Het scenario is geschreven door Marnie Blok en Karen van Holst Pellekaan. Lees verder

The last frontier

The Last Frontier is een documentaire, geschreven en geregisseerd door Floris Jan van Luyn. Lees verder

gozaran – time passing

Foto: Melle van Essen
Gozaran – Time Passing is een documentaire, geregisseerd door Frank Scheffer. Hij schreef samen met Michael Dreyer het scenario. Lees verder

de van waveren tapes

In de documentaire De Van Waveren Tapes vindt regisseur/scenarist Wim van der Aar op het Waterlooplein een doos vol geluidsbanden. Lees verder

brammetje baas

Brammetje Baas is geregisseerd door Anna van der Heide en geschreven door Tamara Bos. Lees verder

oh willy

De korte animatiefilm Oh Willy is geschreven en geregisseerd door Emma de Swaef. Lees verder

junk yard

Junk Yard is een korte animatiefilm, geschreven en geregisseerd door Hisko Hulsing. Lees verder

in productie

nation for two

Nation for Two is een experimentele film, geschreven en geregisseerd door Chaja Hertog en Nir Nadler. Lees verder

82 dagen in april

82 Dagen in April, geschreven en geregisseerd door Bart van den Bempt, is nu in productie. Lees verder

inventaris van het moederland (inventory of the motherland)

Inventaris van het Moederland (Inventory of the Motherland) is een experimentele film van Ben van Lieshout. Lees verder

bellicher; cel

Peter de Baan regisseert Bellicher; Cel, die momenteel wordt opgenomen. Het scenario is geschreven door Michael Leendertse, Willem Bosch en Paul Jan Nelissen. Lees verder

boven is het stil

Nanouk Leopold schreef en regisseert Boven is het stil. Lees verder
KLIK HIER VOOR HET MEEST RECENTE OVERZICHT VAN DE TOEGEWEZEN BIJDRAGEN
Voor actuele vertoningstijden van de films kunt u kijken op http://www.filmladder.nl/home of http://www.biosagenda.nl