Eindexamenfilm Geen weg terug van Shariff Korver wint European Young CIVIS Media Prize

Aan de film Geen weg terug, waarmee regisseur Shariff Korver zijn studie aan de Nederlandse Film en Televisie Academie te Amsterdam afrondde, is woensdagavond 9 mei in het Europese Parlement in Brussel de Young CIVIS Media Prize toegekend.

Regisseur Shariff Korver nam de prijs, bestaande uit € 5.000,- persoonlijk in ontvangst. Dit heeft de Nederlandse Film en Televisie Academie vandaag bekend gemaakt.

Geen weg terug won eerder de Nassenstein Prijs en de prijs voor Beste Regie op het Scenecs Filmfestival. Verder werd de film vertoond op festivals in San Sebastian, München, Krakau en Prishtina.

De Civis Media Prize is de belangrijkste Europese mediaprijs voor Integratie en Culturele Diversiteit. De prijs kent acht categorieën waaronder de European Young CIVIS Media Prize voor beginnende filmmakers.

Shariff Korver (1982) groeide op in zowel Nederland als Venezuela. In Madrid studeerde hij aan de Escuela de Cine Metropolis, waarna hij in Duitsland enkele jaren bedrijfsfilms en videoclips maakte voor onder anderen het Stuttgarter Ballett. Ook volgde hij acteerlessen en speelde kleine rollen voor film en in het theater waarmee hij zijn kennis over spelregie verbreedde. In  het tweede jaar van zijn studie aan de Nederlandse Film en Televisie Academie debuteerde hij met de film De weg naar Cadiz. Met Geen weg terug studeerde hij in 2011 af. Momenteel ontwikkelt hij zijn eerste speelfilm, De Infiltrant, naar een scenario van Rogier Blok. Producent is Lemming Film.

Uit het juryrapport: “Shariff Korver confronts contradictory realities in a cinematically impressive way, without moralizing. With psychological surprises he involves the viewer in the action. He shows people under repressive conditions as offenders and victims all in one person and the difficulties of officialdom to make decisions about the reality of applicants for political asylum. The film demands that a position is taken – visually powerful and haunting. An outstanding direction performance. Impressive in both form and content.”

Korte inhoud
In Geen weg terug raakt Mark, een medewerker op een asielzoekerscentrum, bevriend met een bijzondere bewoner, Said. Als Said dreigt te worden uitgezet, leert Mark dat feit en intuïtie soms een troebel beeld geven van de werkelijkheid.

Credits
Scenario: Gert Altena
Regie: Shariff Korver
Uitvoerend producent: Guusje van Deuren
Productieleiding: Duveken Holl
Camera: Alex Wuijts
Licht: Tim Kerbosch
Production Design: Marijn Molenaar
Geluidsopname en sound design: Lennert Hunfeld
Montage: Ruben van der Hammen
Muziek: Chris Christodoulou

Met: Arent Jan Linde en Saman Amini

Geen weg terug kwam tot stand in samenwerking met de NTR.

Nieuwe lichting eindexamenfilms in EYE, Amsterdam
De nieuwe lichting eindexamenfilms van de Nederlandse Film en Televisie Academie, wordt dit jaar vertoond tijdens het KEEP AN EYE FILMACADEMIE FESTIVAL dat van 3 t/m 6 juli 2012 plaats vindt in het nieuwe gebouw van EYE, Amsterdam.

Bron: MVSP