The Pirate Bay-blokkade nu voor alle providers

Ook UPC, KPN, Tele2, T-Mobile en Telfort moeten The Pirate Bay blokkeren.

Dat staat in de uitspraak (pdf) van de Haagse rechtbank.

Stichting Brein had de providers aangeklaagd nadat XS4ALL en Ziggo eerder al The Pirate Bay moesten blokkeren. Dat gebeurt sinds 1 februari, maar er loopt nog een hoger beroep.

De blokkade moet tien werkdagen nadat het vonnis bij de partijen afgeleverd is gerealiseerd worden. Stichting Brein noemt het vonnis op Twitter ‘goed voor innovatie en creatie’.

Als het vonnis overtreden wordt, moet een boete van 10.000 euro per dag betaald worden met een maximum van 250.000 euro. Ook moeten de providers de proceskosten van Stichting Brein betalen. Die liggen tot nu toe op bijna 1600 euro.

KPN, UPC, Tele2, T-Mobile en Telfort vroegen eerder om een andere rechter omdat dezelfde rechter ook de zaak van XS4ALL en Ziggo behandelde. Dat wrakingsverzoek werd afgewezen.

De rechter gaat niet mee met de eis van Brein om bij voorbaat ook domeinnamen of IP-adressen waarmee The Pirate Bay in de toekomst toegankelijk zou kunnen worden, te verbieden. Daarmee zou Brein namelijk de uitspraak van de rechter op eigen houtje kunnen uitbreiden.

De blokkade is overigens eenvoudig te omzeilen door een proxyserver te gebruiken. Het is zelfs mogelijk om The Pirate Bay te bezoeken via Google Translate. Onderzoek van de Universiteit van Amsterdam wees bovendien al uit dat de blokkade bij Ziggo en XS4ALL weinig effect had gehad op het verkeer naar de website.

KPN laat in een reactie weten: “We zullen de zaak van XS4ALL en Ziggo nauwlettend blijven volgen en beraden ons op een hoger beroep.” Tele2 stelt teleurgesteld te zijn in het vonnis .

“Vandaag vordert Brein The Pirate Bay, maar morgen staan er mogelijk andere belangenverenigingen met hun verlanglijst klaar. De uitspraak van vandaag is een nederlaag en bedreiging voor de internetvrijheid in ons land.”

Tele2 zal het vonnis bestuderen en zich beraden op de vervolgstappen.

Donderdag bleek ook dat de Piratenpartij geen proxy mag aanbieden waarmee de blokkade omzeilt kan worden.

Bron: nu.nl