Filmmaker Menna Laura Meijer leidt IDFA-Mediafonds Workshop

Eind mei begint de IDFA-Mediafonds Workshop, een jaarlijks traject waarin (beginnende) documentairemakers begeleid worden bij het ontwikkelen van een filmplan voor een documentaire van 50 minuten. Filmmaker Menna Laura Meijer leidt de IDFA-Mediafonds Workshop 2012.

Menna Laura Meijer
Na haar opleiding als journalist maakte Meijer de film Meisjes (2003), waarvoor zij onder meer de Jubileumprijs Kids & Docs voor de beste jeugddocumentaire en de Prix Jeunesse 2004 ontving. Haar serie Sexy (2007) waarin jongeren over liefde en seks praten werd geroemd vanwege de openheid, humor en het eigenzinnige gebruik van beeld en muziek. Sexy werd genomineerd voor de Banff Award, de Kinderkast en kreeg een eervolle vermelding Nipkowschijf. Haar eerste lange documentaire Sweety, over de moord op Maja Bradaric, deed de gemoederen in de Nederlandse documentairewereld oplaaien. In het recente Kyteman. Now What? filmt Meijer de jonge muzikant Kyteman in het jaar tussen zijn eerste en volgende plaat. De film ging op IDFA 2011 in première en werd genomineerd voor de IDFA PLAY Award for Music Documentary.

Momenteel werkt Meijer aan haar eerste film waarin senioren centraal staan. De film onderzoekt in het licht van de naderende vergrijzing het liefdes- en seksleven van oude mensen in Nederland. Van 2004 tot 2009 was Meijer docent van de Kids & Docs workshop. Sinds 2010 is ze hoofddocent Audiovisuele Vormgeving aan de St. Joost Kunstacademie Breda.

Ruimte voor beeld tijdens de Workshop
De IDFA-Mediafonds Workshop bestaat al meer dan 20 jaar. De workshop is uitgegroeid tot een zes maanden durend traject waarin een groep makers intensief begeleid wordt bij het ontwikkelen en schrijven van een filmplan voor een documentaire. In de editie van 2012 is meer ruimte voor (het maken van) beeld tijdens de ontwikkeling van het filmidee. Een nieuwe generatie makers kan in deze workshop vertelvormen verkennen en met inzet van alle beschikbare middelen op zoek gaan naar de grenzen van het documentairegenre.

Het Mediafonds stelt jaarlijks de Mediafondsprijs Documentaire, een geldbedrag van € 125.000, ter beschikking. Deze is bestemd voor de realisering van het beste filmplan dat in de workshop is ontwikkeld. Half mei is de selectie van de deelnemers bekend en eind mei begint de workshop.

Bron: IDFA