Zes HBF- en CineMart-films in Cannes 2012

Zes films in het komende festival van Cannes kwamen mede tot stand dankzij bijdragen van het Hubert Bals Fonds of werden als project aan de internationale filmindustrie gepresenteerd op de co-productiemarkt CineMart. De selectie van Cannes omvat ook nieuw werk van filmmakers die hun debuutfilms in Rotterdam presenteerden zoals Apichatpong Weerasethakul, Hong Sang-Soo, Carlos Reygadas, Sergei Loznitsa, Pablo Trapero, Pablo Stoll en Lou Ye.

Reygadas en Loznitsa van CineMart naar Competitie in Cannes
Carlos Reygadas’ nieuwste film Post tenebras lux werd als project gelanceerd tijdens CineMart 2011 en maakt in Cannes kans op de Gouden Palm. Bijna al zijn werk is in Rotterdam vertoond. Elf jaar terug kreeg zijn debuut Japón steun voor postproductie van het Hubert Bals Fonds. De film ging tijdens IFFR 2002 in première.

Sergei Loznitsa’s nieuwste film In the Fog, eveneens tijdens CineMart 2011 gelanceerd, is ook in de competitie van Cannes geselecteerd. Zijn eerste fictiefilm My Joy ontving in 2006 een bijdrage voor scriptontwikkeling van het Hubert Bals Fonds. Het project werd gepresenteerd tijdens CineMart 2007 en ging 2010 in première in Cannes.

Hong Sang-Soo is in de competitie van Cannes vertegenwoordigt met zijn nieuwe film In Another Country. Zijn debuut The Day a Pig Fell Into the Well won een Tiger Award in 1997.

Un Certain Regard & Special Screenings
Twee veelbelovende nieuwkomers presenteren hun met bijdragen van het Hubert Bals Fonds gefinancierde films in Cannes: de Columbiaanse filmmaker Juan Andrés Arango (La Playa) in Un Certain Regard en zijn Argentijnse collega Gonzalo Tobal (Villegas) in de Special Screenings.

Deze secties omvatten verder werken van de ervaren filmers Lou Ye, Pablo Trapero, Apichatpong Weerasethakul, Gustave Kervern en Benoit Delépine. Ook de carrières van deze makers begonnen met de presentatie van hun eerste films in Rotterdam. Het IFFR heeft veel van hun latere werken vertoond.

Quinzaine & Semaine
In de onafhankelijke Cannes-onderdelen zijn twee door het IFFR gesteunde films te zien. De Quinzaine des Réalisateurs vertoont Pablo Stoll Ward’s ‘3’ en de Semaine de la Critique Alejandro Fadel’s Los salvajes.

Stoll co-regisseerde 25 Watts, in 2001 bekroond met een Tiger Award. In 2009 presenteerde hij ‘3’ als project op de CineMart. Fadel’s eerste film Los salvajes ontving een bijdrage voor postproductie van het Hubert Bals Fonds in 2011.

L’Atelier
Zes van de vijftien filmprojecten geselecteerd voor het Atelier 2012 van het filmfestival van Cannes zijn gesteund door het Hubert Bals Fonds of gepresenteerd op de CineMart.

In 2010 en 2011 kende het Hubert Bals Fonds bijdragen voor scriptontwikkeling toe aan de projecten van Robin Weng (China) en Pablo Lamar (Paraguay).

De projecten van Song Pengfei (China), Adina Pintilie (Roemenië), Gabriel Abrantes & Daniel Schmidt (Frankrijk/Portugal) en Manuel Martín Cuenca (Spanje) werden gepresenteerd op de CineMart van 2011 of 2012.

Het 42e International Film Festival Rotterdam heeft plaats 23 januari tot en met 3 februari 2013; de 30e CineMart zal plaatshebben van 27 tot en met 30 januari 2012. CineMart is de oudste en grootste coproductiemarkt ter wereld voor filmprojecten met een klein tot middelgroot budget. Het Hubert Bals Fonds ondersteunt filmmakers uit landen in Afrika, Azië, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en delen van Oost-Europa met bijdragen voor scenario-ontwikkeling, digitale productie en postproductie.

Bron: IFFR