Oproep aan regisseurs & producenten documentaires voor DOC25

De AVRO, BOS, EO, IKON, NTR, VPRO en Nederland 2 maken zich sterk voor de ontwikkeling van documentairetalent en komen met een nieuwe initiatief: DOC25, een reeks documentaires voor nieuwe makers van 25 minuten.

Er wordt nadrukkelijk gezocht naar toegankelijke, in scènes vertelde verhalen met een hoge filmische kwaliteit. De focus ligt op maatschappelijk relevante en/of culturele onderwerpen. De documentaires zullen in het najaar van 2013 op televisie worden uitgezonden in Holland Doc, Close Up en Het Uur van de Wolf.

Voor wie?
DOC25 richt zich op regisseurs tot maximaal 35 jaar met een relevante opleiding. Zij dienen tenminste twee jaar actief te zijn in de audiovisuele sector of minimaal één (korte) documentaire te hebben gerealiseerd, waarin talent en ambitie zichtbaar is. Daarnaast hebben zij nog geen, door de fondsen ondersteunde, documentaire gemaakt van 50 minuten of langer. Regisseurs van verschillende culturele achtergronden worden uitdrukkelijk uitgenodigd te reageren. Overige richtlijnen en voorwaarden zijn te vinden op www.hollanddoc.nl/DOC25.

De aanmelding bestaat uit
– een synopsis (inclusief logline) van maximaal 2 pagina’s. Het plan dient geschikt te zijn voor een televisiedocumentaire van 25 minuten onder de noemer DOC25, te realiseren voor een productiebudget van maximaal € 60.000 per documentaire;
– een visie op regie om een beeld te geven van persoonlijke stijl;
– een motivatie
– curriculum vitae van de regisseur;
– eerder gerealiseerd relevant werk.
– een volledig ingevuld en ondertekend aanmeldingsformulier, dat te downloaden is via www.hollanddoc.nl/DOC25.

Regisseurs kunnen zelf een voorstel indienen of via een producent waarmee ze graag willen werken. Voorstellen moeten hardcopy in 8-voud vrijdag 15 juni 2012, 17:00 uur worden ingediend bij de afdeling Documentaires van de NTR, Sumatralaan 49, 1217 GP Hilversum (Postbus 29000, 1202 MA Hilversum).

Begin juli worden er 12 plannen geselecteerd en maken de aangewezen regisseurs onder begeleiding een realisatieplan, dat moet voldoen aan de criteria van het Mediafonds (waaronder artistiek hoogwaardige vorm en inhoud). De makers dienen na de eerste selectie beschikbaar te zijn in de periode juli t/m oktober 2012 voor de ontwikkeling van het plan. De 12 plannen worden in oktober ingediend bij het Mediafonds. In november wordt de definitieve selectie gemaakt.
De definitief gekozen regisseurs dienen daarna beschikbaar te zijn voor de productieperiode, die loopt van januari t/m augustus 2013.

Bron: DDG