Blokkade Pirate Bay leidt niet tot minder downloads

Het blokkeren van The Pirate Bay door internetproviders Ziggo en XS4ALL leidt niet tot een daling van de inbreuk op auteursrechten door hun abonnees. Dit blijkt uit een rapport van onderzoekers aan de Universiteit van Amsterdam.

De blokkade was ingegaan na een gerechtelijke uitspraak in de bodemprocedure die stichting BREIN voerde tegen Ziggo en XS4ALL.

Voor de bodemprocedure van BREIN tegen Ziggo /XS4ALL aangaande het blokkeren van The Pirate Bay zijn door BREIN steekproeven gedaan om de verdeling over Nederlandse IP-adressen met betrekking tot auteursrechtinbreuken met BitTorrent (systeem om gegevens uit te wisselen) vast te stellen. De uitkomsten van die steekproeven hebben een grote rol gespeeld bij de uiteindelijke uitspraak van de rechter.

Bij de steekproeven heeft BREIN per film vastgesteld welk percentage van de IP-adressen, waar vandaan bestanden naar hen werden uitgewisseld, afkomstig waren uit Nederland. Van die Nederlandse IP-adressen is vervolgens vastgesteld welk percentage uitwisselende peers afkomstig was van Ziggo-abonnees respectievelijk XS4ALL-abonnees.

De onderzoekers van de UvA voerden van 7 tot 9 april steekproeven uit. Daartoe hanteerden zij eenzelfde aanpak als BREIN. Doel was om te onderzoeken hoeveel effect het blokkeren van The Pirate Bay op BitTorrent-uitwisseling heeft voor abonnees bij Ziggo en XS4ALL.

Een voorlopig resultaat van het lopende onderzoek is dat er geen significant effect is gevonden. De aanname van BREIN, waarop het gerechtelijk oordeel is gebaseerd, dat het opleggen van een blokkade van The Pirate Bay aan Ziggo en XS4ALL leidt tot een daling van auteursrechteninbreuk door hun abonnees via BitTorrent-uitwisseling, moet daarom worden verworpen.

De website Geenstijl.nl heeft overigens een uitvoerige lijst gepubliceerd van links waarmee de blokkade eenvoudig kan worden omzeild. De lijst heeft als titel ‘Hee Tim Kuik. Krijg de tiefus’.

Bron: UVA/Broadcast Magazine