NORMA verliest zaak tegen kabelaars

De stichting Naburige Rechten Organisatie voor Musici en Auteurs (NORMA) heeft een rechtszaak tegen de Nederlandse kabelbedrijven verloren.

Hertuitzenden van materiaal
NORMA, waar vrijwel alle professionele uitvoerende kunstenaars bij zijn aangesloten, wilde geld van de kabelaars vanwege het heruitzenden van materiaal. Waar vroeger kabelbedrijven uitzendingen uit de ether haalden en deze via het kabelnet verspreidden (een tweede openbaarmaking) gebeurt dit tegenwoordig door programma’s rechtstreeks bij de zogeheten Media Gateway in Hilversum op te halen.

Materiaal niet toegankelijk voor het publiek
De kabelbedrijven stellen dat dit niet langer is te kwalificeren als heruitzending zoals bedoeld in de Wet op de naburige rechten. Het materiaal in de Media Gateway is niet toegankelijk voor het publiek, zodat uitzendingen via de kabel nu een primaire openbaarmaking zijn. NORMA verweer dat de kabelaars naast de Media Gateway ook andere methoden hebben om materiaal te verkrijgen (collega-kabelaars, satelliet, glasvezel) werd afgewezen, want ook daar heeft het gewone publiek geen toegang toe, stellen de kabelaars. NORMA is veroordeeld tot het betalen van de proceskosten, begroot op ruim een ton.

Bron: Villamedia