Nominaties DDG Award 2011 bekend; uitreiking op 23 april

De DDG Award voor de meest opmerkelijke regieprestatie van het afgelopen jaar wordt op maandagavond 23 april in EYE te Amsterdam uitgereikt. De drie genomineerde regisseurs, gekozen door de leden van de Dutch Directors Guild, zijn: Tom Fassaert, Norbert ter Hall en Aliona van der Horst. De DDG Award is een wisseltrofee, ontworpen door Jeroen Henneman.

Tom Fassaert is genomineerd voor De Engel van Doel, een poëtische documentaire over het Belgische plaatsje Doel, dat dreigt te verdwijnen door de oprukkende Antwerpse haven. Door het registrerende oog van de camera zien we Doel langzaamaan grijzer en leger worden. In de film vervaagt, langzaamaan, de grens tussen het leven van Doel en het doel van het leven. Productie: SNG Film in coproductie met CinéTé. Distributeur: Amstelfilm.

Norbert ter Hall is genomineerd voor de achtdelige dramaserie A’DAM – E.V.A. (Amsterdam En Vele Anderen). De succesvolle serie laat zien op hoeveel zichtbare en onzichtbare manieren mensen met elkaar verbonden zijn. Tientallen verhalen lopen in deze mozaïekvertelling kriskras door elkaar en laten een dwarsdoorsnede van Amsterdam zien. De serie werd in maart/april 2011 uitgezonden. Scenario: Robert Alberdingk Thijm. Productie: Flinck Film in co-productie met VARA / VPRO / NPS / Willy Waltz International.

Aliona van der Horst is genomineerd voor de documentaire Water Children. De documentaire is een poëtische, zintuiglijke en visuele film over vruchtbaarheid, en daarmee een ode aan de vrouw en het lichaam. De filmmaakster volgde het spoor van de pianiste Tomoko Mukaiyama die via een kunstproject in Japan vrouwen -en mannen- uitnodigt om zich over dit intieme thema uit te spreken: over kinderen die wel of niet kwamen, over seksualiteit en de gemaakte keuzes. Productie: Zeppers Film in coproductie met VPRO. Distributeur: Cinema Delicatessen.

De DDG Award is tijdens het tienjarig bestaan in 2007 ingesteld door de Dutch Directors Guild. Het doel van de prijs is om de schoonheid en de diversiteit van het regievak voor het voetlicht te brengen. In 2010 werd de prijs uitgereikt aan Hans Hylkema voor de dramaserie Den Uyl en de affaire Lockheed. Hylkema zal de wisseltrofee tijdens een speciaal diner aan de winnaar overhandigen. Eerder werd de prijs gewonnen door Esther Rots (2009), Aliona van der Horst (2008) en Jiska Rickels (2007).

Bron: DDG