E*cinema Special programma EYE Film Instituut

Komende woensdag (18-4) en volgende dinsdag (24-4) is er in EYE Film Instituut weer een E*Cinema Special programma. E*Cinema is een cross-over tussen film en andere kunstvormen en daagt je uit om op zoek te gaan naar de grenzen van de genres, van de waarneming, of van het medium zelf.

Lecture Peter Tscherkassky – E*Cinema Special

Avond rond de experimentele filmer Peter Tscherkassky, de Oostenrijkse ‘meester van de donkere kamer’, die een lezing geeft. Twee uur durende presentatie van Peter Tscherkassky (Wenen,1958) – gelauwerd filmmaker, docent, curator, auteur, filosoof, en medeoprichter van Sixpackfilm, de distributeur van onafhankelijke Oostenrijkse film.
18 april 19.00

Peter Tscherkassky-shorts – E*Cinema Special
Compilatieprogramma met korte films van Peter Tscherkassky: Manufraktur, Motion Picture, L’arrivée, Outer Space, Dream Work, Coming Attractions
Q&A door Mark-Paul Meyer, EYE-senior curator.
18 april 21.00

The Entity met voorfilm Dream Work – E*Cinema Special
In Dream Work wordt het materiaal van The Entity verpulverd tot een abstracte stroboscopische verwijzing naar Freud en onderdrukte gevoelens, waarmee Tscherkassky de pure horror van The Entity nieuwe betekenissen geeft.
19 april 21.30

The Entity met voorfilm Outer Space – E*Cinema Special

Tscherkassky laat zijn protagoniste in Outer Space de speelbal worden van duistere krachten. Het gevolg is een nachtmerrie vol flikkeringen en explosies die compleet ontspoort als de film naast de projector begint te lopen.
20 april 21.30

Zeegezicht als dataverzameling – E*Cinema Special

Op zee zijn geen wegen of voetstappen. Een schip dat voorbijgevaren is laat geen spoor na. Of toch wel? Het nieuwe medium van digitale cartografie genereert bijna automatisch sporen. Polak en Van Bekkum gingen op zoek en vonden de verborgen schoonheid van de zee, verteld in coördinaten.
24 april 19.00

The Perfect Storm – E*Cinema Special
Na hun presentatie Zeegezicht als dataverzameling draait in EYE de keuzefilm van Esther Polak en Ivar van Bekkum: The Perfect Storm (Wolfgang Petersen, 2000), met George Clooney als onfortuinlijke kapitein die op de Noord-Atlantische Oceaan in een superstorm terechtkomt.
24 april 21.00

Het volledig programma van EYE vindt u op eyefilm.nl

Bron: EYE Film Instituut Nederland