Lezing over geluid en muziek op Imagine

Tijdens het 28th Imagine Film Festival in Amsterdam, dat dinsdag 17 april van start gaat, zal Filmwetenschapper Franca Jonquiere over geluid en muziek bij film een lezing houden.

Film is beeld. En wat nog meer? Geluid natuurlijk! Filmwetenschapper Franca Jonquiere laat tijdens de Imagine-lezing Op het tweede gehoor zien, en vooral hóren, hoe bepalend geluid en muziek zijn voor de totaalervaring van een film. John Carpenter vertoonde de eindmontage van zijn griezelfilm Halloween (1978) ooit aan een studiohoofd. De reactie was teleurstellend lauw. Logisch, want muziek en effectgeluiden waren nog niet onder het beeld gelegd. Ander voorbeeld: de douchescène uit Alfred Hitchcocks Psycho (1960). De master of suspense wilde aanvankelijk geen effectgeluid onder de scène. Totdat componist Bernard Hermann met een aardig ideetje op de proppen kwam … En dat zijn maar twee simpele voorbeelden. Geluid doet veel meer dan we plegen te denken: het kan het beeld ondersteunen, maar ook tegenspreken; geluid kan onze interpretatie wijzigen, emotie sturen, sfeer bepalen etc.

Tijdens de lezing Op het tweede gehoor zal Franca Jonquiere, filmwetenschapper, docente (Universiteit van Amsterdam, Universiteit Utrecht) én Imagine-veterane, de uiteenlopende functies van geluid in film bespreken en illustreren met behulp van filmfragmenten. Jonquiere zal specifiek ingaan op het creëren van suspense door middel van geluid, waarbij onder andere gebruik wordt gemaakt van scènes uit films als The Eye, White Noise 2 en Insidious.

Op het tweede gehoor
Maandag 23 april, 15.50 uur, Kriterion 2
Gratis kaarten verkrijgbaar aan de kassa

Klik hier voor meer informatie.

Bron: Score