Première ‘Oude Helden & Jonge Meesters’ op 15 mei 2012 in het Drents Museum

De documentaire ‘ Oude Helden & Jonge Meesters’ (productie van Stichting Beeldlijn, NBF-lid Lejo Siepe) gaat op 15 mei 2012 in het Drents Museum in première en is vervolgens te zien is op de noordelijke regionale omroepen.

Titel: Oude Helden & Jonge Meesters.
Regie: Buddy |Hermans

De documentaire Oude Helden & Jonge Meesters laat de ontwikkeling zien van de noordelijke figuratieve kunst vanaf 1970 tot heden. De founding fathers van deze stroming verenigden zich in de Fuji Art Association., een naam die bedacht werd door kunstenares Trudy Kramer. Wout Muller, Matthijs Röling, Ger Siks en Clary Mastenbroek deelden samen met Kramer een voorliefde voor Japan en haar prentkunst. Samen met de dichters Fritzi ten Harmsen van der Beek, C.O. Jellema en Jean Pierre Rawie vormden zij een groep die in de traditie pasten van de klassieke kunsten.

De film Oude Helden & Jonge Meesters kan worden gezien als een vervolg op de documentaire Jong in Groningen, moderne kunst uit de periode 1945–1975. De jonge helden werden oude helden. De geschiedenis van de avant-garde ging verder met de geschiedenis van de Noordelijke Figuratie. Geen groep, geen manifest, maar een geografische aanduiding. De Noordelijke Figuratie begon met het gedegen kunstvakonderwijs dat op de Academie Minerva werd gegeven
tussen 1975 en 1993. De groep jonge kunstenaars en docenten die daar les kregen, en later les gaven, legden de basis voor de Noordelijke Figuratie en genereerden het grote succes ervan op de kunstmarkt. Uit de Noordelijke Figuratie werden Museum De Buitenplaats en de op het kunstvakonderwijs gerichte Klassieke Academie geboren, terwijl Minerva na 1993 veranderde in een onderwijsinstituut voor hoofdzakelijk conceptuele kunst.

Aan de hand van interviews met kunstenaars/docenten en unieke documentaire beelden wordt de geschiedenis van de opbloei van de figuratieve kunst in het Noorden verteld. Aan het woord komen onder andere kunstenaars als Matthijs Röling, Ger Siks, Wout Muller, Herman van Hoogdalem, galeriehouder Hielke de Vries, oud-kunstrecensent Erik Beenker en schrijver/kunstenaar Diederik  Kraaijpoel die met zijn geschriften en boeken een pleitbezorger is van de figuratie. De meningen zijn verdeeld, de Noordelijke Figuratie wordt zowel  bejubeld als verguisd. De geschiedenis is nog niet ten einde.