CinemAsia Filmfestival 2012 in Amsterdam

Woensdag 4 tot en met zondag 8 april 2012 is De Balie in Amsterdam het domein van de 5e editie van het CinemAsia Filmfestival.

Meer dan veertig bijzondere films uit onder andere China, Japan, Korea, India, Indonesië en Nederland (films: zie website). Azië is op alle fronten in opkomst, maar het filmaanbod blijft tot nu toe beperkt tot arthouse cinema. Het tweejaarlijkse festival is in 2003 opgericht om Aziatische cinema in Nederland te stimuleren. Daarnaast biedt het festival een platform voor Aziatische Nederlanders en mediaprofessionals.

CinemAsia richt zich op onafhankelijke Aziatische diaspora films en probeert met haar programmering Aziatische migranten in de filmindustrie meer inzicht te geven en een tegenwicht te bieden aan de stereotype beelden in de media. CinemAsia is het enige festival in Europa dat werkt met Aziatische programmeurs, medewerkers, vrijwilligers, stagiaires en filmmakers. Thema’s dit jaar zijn: Asia Diaspora (de verspreiding van Aziaten over de wereld), Asian Eyes on Dogs (documentaires) en Queer & Asian (films met een homoseksueel onderwerp).