Nieuws van het Filmfonds

Hier vindt u een opsomming van de nieuwsberichten van het Filmfonds:

– Toekenningen Vrijplaats Bewezen Scenariotalent
– Ontwikkelingsaanvragen vanaf 16 april volledig digitaal
– Pieter Fleury, nieuw Hoofd Documentaire bij Filmfonds
– Symposium Writers for Europe 2012
– DVD Børge Ring
– Boek Filmfanfare
– Uitnodiging om lid te worden van de European Film Academy
– Film gefinancierd door publiek wint filmfestival
– Video-installatie …and Europe will be stunned
In roulatie / In productie

TOEKENNINGEN VRIJPLAATS BEWEZEN SCENARIOTALENT

Er zijn vier bijdragen toegekend in het kader van de regeling ‘Vrijplaats voor bewezen scenariotalent’. De bijdrage is bedoeld om binnen een jaar een scenario te ontwikkelen.

Een bijdrage van € 20.000 gaat naar Erik de Bruyn voor het filmproject Moondog.
Logline: Arman is gevlucht uit Iran als politiek vluchteling. Als desondanks zijn asielprocedures worden afgewezen en de politie hem komt halen, vlucht hij opnieuw. Dit keer als illegaal door ons land. Dat is niet gemakkelijk. Zal hij zonder geld en papieren weten te overleven?
Erik de Bruynschreef en verfilmde  speelfilmscenario’s als Wilde Mossels (2000) en Nadine (2007). Hij ontwikkelt en regisseert naast speelfilms ook televisieseries en commercials.

Een bijdrage van € 20.000 gaat naar Stan Lapinski voor het filmproject Leven na de Dood.
Logline: Het verhaal van de goedkope hoer Petra en haar liefde voor de (gedwongen) huurmoordenaar Julian. Julian vindt de dood, Petra vindt de weg terug naar het leven. In het geding zijn gevoelens die men volledig moet ondergaan (of eraan ten onder gaan): doodsdrift, doodsangst, woede, haat wraakzucht, (wan)hoop en liefde.
Stan Lapinski is scenarist van speelfilms, televisieseries en theaterstukken. Hij schreef speelfilmscenario’s van Ongedaan gedaan (1991), De nieuwe Moeder (1995), Snackbar (2012). Zijn laatst verfilmde scenario Snackbar werd geselecteerd voor het filmfestival in Berlijn van 2012.

Een bijdrage van € 20.000 gaat naar Paul Ruven voor het scenario van De Vlucht.
Logline: De Vlucht gaat over een jonge joodse vrouw die met haar geliefde in WO2 naar het ‘vrije’ Zwitserland probeert te vluchten. Jaren later, net voor haar dood, onthult deze vrouw wat er toen gebeurd is aan haar kinderen. Die krijgen een bijzondere opdracht.
Paul Ruvenschreef onder andere de scenario’s voor De Afrekening (2002), Het Wonder van Maxima (2002) en The Emperor’s Wife (2003).

Een bijdrage van € 20.000 gaat naar Gerard Soeteman voor het scenario van Immodest Acts.
Logline: Rond 1340 belooft een rijke, erudiete koopman in Toscane zijn dochtertje Benedetta aan Maria te wijden, haar in het klooster te plaatsen als non, als zijn vrouw de bevalling mag overleven. Dit gebeurt.
Gerard Soeteman schreef vele scenario’s, waaronder de succesvolle titels Soldaat van Oranje (1977), De Aanslag (1986) en Zwartboek (2006).

ONTWIKKELINGSAANVRAGEN VANAF 16 APRIL VOLLEDIG DIGITAAL

Met ingang van de indienrondes vanaf 1 mei (documentaire, VAF speelfilm, VAF documentaire) en 15 mei 2012 (experimentele film en e-cultuur, en speelfilm)  kunnen aanvragers van ontwikkelingsaanvragen volledig digitaal aanvragen. Het huidige pdf aanvraagformulier is dan niet meer van kracht. Vanaf 16 april dienen aanvragers als individu en als organisatie een account aan te vragen. Als u een account heeft aangevraagd, krijgt u binnen enkele dagen een gebruikersnaam en wachtwoord toegestuurd en kunt u inloggen in Frame, het nieuwe projectenbeheersysteem van het Fonds. Het Fonds adviseert uw account tijdig aan te vragen en de nieuwe werkwijze uit te proberen.
Na de zomer 2012 rolt het Fonds het digitaal aanvragen in Frame verder uit, zodat dit ook mogelijk wordt voor Realisering, Suppletie, Distributie en Filmactiviteiten.

Op de website van het Fonds vindt u vanaf 16 april meer informatie. Voor vragen en ondersteuning kunt u contact opnemen met de projectmedewerkers van de betreffende afdeling. Het Fonds wordt graag geïnformeerd over uw gebruikerservaringen, wensen en suggesties via frame@filmfonds.nl

PIETER FLEURY, NIEUW HOOFD DOCUMENTAIRE BIJ FILMFONDS

Pieter Fleury

Pieter Fleury (1955) wordt het nieuwe Hoofd Documentaire bij het Nederlands Filmfonds. Hij start per 2 april en volgt in deze functie Niek Koppen op.
Als regisseur en producent van documentaires, televisiefilms, opdrachtfilms en commercials bouwde hij de afgelopen 30 jaar naam op. Zo regisseerde hij onder meer de documentaire Ramses, oú est mon prince over Ramses Shaffy die het Gouden Kalf won voor de Beste Lange Documentaire in 2002.
Pieter Fleury is oprichter van het filmproductie bedrijf Golden Monkey Enterprises. Als producent en regisseur maakte hij onder meer Shanghai The Peoples City (1985), Mene Tekel (1997), Noord Korea, een dag uit het leven (2004) en Klokken van de Keizer (2010). Als regisseur werkte hij 12 jaar voor het VPRO programma Diogenes. Als mede-eigenaar van Acht en de Vlieg filmproducties maakte hij Het Schitterende scherm, 50 jaar NOS-Journaal (2006). Zijn meest recente film Het Oordeel (2011) gaat over de besluitvorming van rechters. Hij was onder meer gastdocent aan het Nanjing Arts Institute in China, bekleedde diverse bestuursfuncties in de filmwereld en is senior advisor van de Documentary Films Academic Committee of China TV Artists Association.

Pieter Fleury: “Het Filmfonds staat voor kwaliteit en vernieuwing in cinema. Ik vind het een uitdaging en een eer om mijn kennis daarvoor te mogen inzetten.”
“Met Fleury halen we een maker binnen met grote ervaring in de nationale en internationale documentairepraktijk om het Nederlands documentairetalent met verve te stimuleren” aldus directeur/bestuurder Doreen Boonekamp van het Filmfonds.

Niek Koppen blijft aan tot 1 mei.

SYMPOSIUM WRITERS FOR EUROPE 2012

Van 2 tot en met 5 april is de Nederlandse Film en Televisie Academie gastheer van Writers for Europe, een symposium voor scenariostudenten van diverse Europese filmscholen. Centrale vraag van het symposium is: “Hoe kunnen filmverhalen over taal- en landsgrenzen heenreizen?’

Writers for Europe, ontstaan uit een samenwerkingsverband van de scenarioafdelingen van de Filmacademie en de DFFB in Berlijn, is een jaarlijks terugkerend symposium dat dit jaar voor de derde keer plaatsvindt. Deelnemende scholen zijn het RITS (Brussel), FAMU (Praag), DFFB (Berlijn) en de Filmacademie (Amsterdam).

Keynote speakers zijn Keith Cunningham, auteur van The Soul of Screenwriting, en de Nederlandse cultuurfilosoof Ad Verbrugge, schrijver van Tijd van onbehagen. Er is een case study van Hemel, geschreven door Helena van der Meulen en geregisseerd door Sacha Polak. Daarnaast zijn er lessen van o.a. Pavel Jech en Bert Beyens, een introductie van Mediadesk en pitches van de deelnemende studenten.

Op dinsdagavond 3 april is er een debat o.l.v. Michel Schöpping met directeur/bestuurder Doreen Boonekamp van het Nederlands Filmfonds, en producent Frans van Gestel over de mogelijkheden, voorwaarden en perspectieven voor (toekomstige) filmmakers om internationaal te werken. Dit debat vindt plaats van 18:30-20:00 uur in de projectiezaal van de Filmacademie en is vrij toegankelijk.
Writers for Europe wordt gesteund door o.m. de Keep an Eye Foundation en het Filmfonds.

Informatie: Marion Slewe, Filmacademie, 020-5277392, marion.slewe@ahk.nl

DVD BØRGE RING

Het Nederlands Instituut voor Animatiefilm (NIAf) heeft in samenwerking met CinéTé Filmproductie de dvd Børge Ring gerealiseerd ter ere van de negentigste verjaardag van deze animator. De dvd bevat onder anderen de Oscarwinnende film Anna en Bella en de Oscargenomineerde film Oh my Darling, special projects, commercials en 2 documentaires. Bij de dvd zit een boekje met een interview met Børge Ring. De dvd is voor € 19,95 te verkrijgen in de NIAf webshop. Børge Ring won eerder dit jaar de Winsor McCay Award tijdens de 39ste Annual Annie Awards in Hollywood. ‘The Winsor McCay Award is a very special award given to individuals in recognition of lifetime or career contributions to the art of animation in producing, directing, animating, design, writing, voice acting, sound and sound effects, technical work, music, professional teaching, and for other endeavors which exhibit outstanding contributions to excellence in animation. The Winsor McCay Award stands as one of the highest honors given to an individual in the animation industry.’

BOEK FILMFANFARE

Het eerste exemplaar van het boek Filmfanfare wordt op zaterdag 31 maart tussen 14.00 en 15.00 uur uitgereikt aan Willeke van Ammelrooy op de KunstStripBeurs in de Janskerk in Utrecht. Eenenvijftig striptekenaars kozen een klassieker uit de Nederlandse filmgeschiedenis, vanaf Een Carmen van het Noorden uit 1919 tot New Kids: Turbo! uit 2010. De tekenaars, jonge talenten en gelauwerde veteranen, kregen niet meer dan één pagina om de film samen te vatten in een striptekening. Filmfanfare is een staalkaart van de Nederlandse film én de Nederlandse strip. Het boek is een gezamenlijk initiatief van het Nederlands Filmfonds en het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst. Tijdens de presentatie op de KunstStripBeurs in de Janskerk in Utrecht is het overgrote meerderheid van de deelnemende tekenaars aanwezig, plus regisseurs en producenten van de films.

UITNODIGING OM LID TE WORDEN VAN DE EUROPEAN FILM ACADEMY

De European Film Academy bestaat 25 jaar en nodigt filmprofessionals uit om lid te worden. Filmprofessionals die zich voor 15 juni aanmelden hebben toegang tot de geselecteerde en genomineerde films op DVD of VOD, mogen stemmen voor de nominaties en de winnaars en worden uitgenodigd voor het European Film Awards weekend op 1 december 2012 op Malta (reis- en verblijfskosten voor eigen rekening).
Om lid te kunnen worden moeten filmprofessionals gewerkt hebben aan drie of meer filmproducties (speelfilm of documentaire) en hier ‘credits’ voor hebben ontvangen, of directeur van een filmfestival zijn of een andere leidende positie binnen een filminstituut of filmgerelateerd bedrijf bekleden. Gegadigden dienen steun te hebben van twee EFA-leden. Voor het aanmelden dient u aan te leveren via e-mail, fax of reguliere post: het ingevulde aanmeldingsformulier, filmografie of biografie en persoonlijke aanbevelingen van twee EFA-leden.
Het jaarlijkse lidmaatschap kost 200 euro.

Hier vindt u de uitnodiging van de EFA en hier het aanmeldingsformulier.

FILM GEFINANCIERD DOOR PUBLIEK WINT FILMFESTIVAL

De korte film Woensdagen van Aaron Rookus heeft de prijs voor Beste Nederlandse Film op het Go Short Film Festival in Nijmegen gewonnen. De film, gefinancierd door meer dan 200 donateurs via CineCrowd.nl, toont kindermisbruik vanuit de onschuldige belevingswereld van Kris (8). Ook de openingsfilm van het festival, Code A1, was mogelijk gemaakt door filmliefhebbers via CineCrowd.

In totaal waren er drie CineCrowd films geselecteerd voor de GoShort competitie. Het crowdfundingplatform CineCrowd, dat inmiddels ruim een jaar bestaat, biedt filmmakers een kans ideeën aan een groot publiek te pitchen. Mede dankzij de bijdragen van het Go Short publiek in 2011 zijn inmiddels 18 films en documentaires via het platform gefinancierd.

Op Cinecrowd.nl kunnen filmmakers hun filmidee presenteren en krijgt het publiek de gelegenheid projecten financieel te steunen. Afhankelijk van de donatie krijgt de filmliefhebber een beloning, bijvoorbeeld een dvd van de film, kaartjes voor een filmfestival of een bezoek aan de set. Het initiatief van Cinecrowd wordt ondersteund door het Nederlands Filmfonds.

VIDEO-INSTALLATIE …AND EUROPE WILL BE STUNNED

Yael Bartana, Zamach, 2011

Op 24 maart 2012 opende in het Van Abbemuseum in Eindhoven de solotentoonstelling…and Europe will be stunned van de Israëlisch-Nederlandse kunstenaar Yael Bartana. De tentoonstelling bestaat uit een trilogie van video’s over de Jewish Renaissance Movement in Polen (JRMiP) die pleit voor de terugkeer van 3,3 miljoen Joden naar Polen. De video-installatie, die in première ging in het Poolse nationale paviljoen tijdens de 54e Biënnale van Venetië in 2011, bestaat uit drie films: Mary Koszmary (2007, collectie Van Abbemuseum), Mur I wieża (2009, collectie Van Abbemuseum) en Zamach (2011). Het laatste werk werd ondersteund door het Filmfonds en Mondriaanfonds en werd in 2011 door Outset aan het Van Abbemuseum en het Museum of Modern Art in Warschau geschonken. Samen met de films wordt een archief getoond met een verkenning van de historische en esthetische referenties die in de films naar voren komen. Ook liggen er manifesten van de JRMiP klaar om mee te nemen en bezoekers worden aangemoedigd zich aan te melden bij de beweging. De tentoonstelling is nog tot en met 26 augustus te zien. Lees hier meer.

IN ROULATIE

DE GOEDE DOOD
De Goede Dood draait sinds 23 februari in de bioscopen. De film is geregisseerd door Wannie de Wijn, die samen met Jeroen van den Berg en Saskia Bonarius het scenario schreef.

170HZ
170Hz van regisseur en scenarist Joost van Ginkel draait sinds 1 maart in de bioscopen.

CODE A1
De korte film Code A1 is geregisseerd door Rolf van Eijk en geschreven door Robbert van Dijk.

THE INVISIBLE MEN
De Documentaire The Invisible Men is geregisseerd door Yariv Mozer, die samen met Adam Rosner het scenario schreef.

BOER JANSEN
De animatiefilm Boer Jansen van Arjan Wilschut, laat zien hoe een kleine boer verstrikt raakt in de cyclus van ‘meer produceren tegen lagere prijzen’.

ZELFPORTRET
Zelfportret is een korte animatiefilm, geschreven en geregisseerd door Thomas Colthof.

AALTERATE
Aalterate is een korte animatiefilm, geschreven en geregisseerd door Cristobal de Oliveira.

JUSTICE FOR SALE
De documentaire Justice for Sale is geregisseerd en geschreven door Ilse en Femke van Velzen.

TOT ALTIJD
Tot Altijd is geregisseerd en geschreven door Nic Balthazar.

‘MIJN AVONTUREN’ DOOR V. SWCHWRM
‘Mijn Avonturen’ door V. Swchwrm, geregisseerd door Froukje Tan en geschreven door Helena van der Meulen gaat op 4 april in roulatie.

SNACKBAR
Snackbar is geregisseerd door Meral Uslu en het scenario is geschreven door Stan Lapinski.

KAUWBOY
Kauwboy is geregisseerd door Boudewijn Koole, die samen met Jolein Laarman het scenario schreef.

SHOCK HEAD SOUL
Shock Head Soul is geschreven en geregisseerd door Simon Pummell.

THE OTHER SIDE OF SLEEP
The Other Side of Sleep is geregisseerd door Rebecca Daly. Zij schreef samen met Glenn Montgomery het scenario.

IN PRODUCTIE

VERLAAT
Verlaat wordt geregisseerd door Jan Jaap Kuiper, die samen met Hans Visser het scenario schreef.

I LOVE HOOLIGANS
De korte animatiefilm I Love Hooligans is geschreven en wordt geregisseerd door Jan-Dirk Bouw. De animator is Joost Jansen.

CROWDED
Crowded is een 3D-animatieproject van regisseur Freark Broersma, die ook het scenario schreef met advies van Henk Beumers.

MEES KEES
Mees Kees wordt geregisseerd door Barbara Bredero. Het scenario is geschreven door Tijs van Marle, gebaseerd op de boeken van Mirjam Oldenhave.

Bron: Filmfonds