YouTube mogelijk onder toezicht Mediawet

YouTube komt in Nederland mogelijk onder toezicht van het Commissariaat van de Media. Dat gebeurt wanneer het zijn videodiensten in de toekomst meer op tv-kijkers richt, zo meldt website Emerce.nl.

Wanneer dat gebeurt staat nog niet vast. Maar Rutger Fortuin van het Commissariaat zei tijdens een bijeenkomst van Immovator dat het zeker niet is uitgesloten. YouTube bereidt een nieuwe dienst voor onder de naam Channels. Het bedrijf maakt daarbij een selectie uit het totale aanbod op zijn site en brengt dat onder in onderwerpspecifieke kanalen. Die kanalen komen beschikbaar op het web en televisie, maar dat maakt voor de Mediawet niet uit.

De themakanalen maken het aanbod overzichtelijker voor de kijker en stellen adverteerders in staat gerichter reclameruimte in te kopen. De redactionele voorselectie is, samen met een aantal andere factoren, een van de omstandigheden waarbij een kanaal onder het toezicht van het Commissariaat van de Media komt. Deze regels gelden sinds 1 november 2011 om de overheid ook grip te geven op de nieuwe media.

Bron: Emerce