Give up Tomorrow wint publieksprijs

De documentaire Give Up Tomorrow heeft op het Movies that Matter Festival de VARA publieksprijs gewonnen. Dat liet de organisatie woensdag weten.

De film over de strijd voor de vrijlating van de Filipijnse Paco Larrañaga, die al 15 jaar onterecht gevangenzit, is gemaakt door de regisseurs Marty Syjuco en Michael Collins.

Het Movies that Matter Festival is een internationaal film- en debatfestival waar de afgelopen dagen ruim 70 mensenrechtenspeelfilms en -documentaires zijn vertoond. Ruim 17.000 mensen bezochten dit jaar het festival. Dat is iets minder dan vorig jaar; toen kwamen er 17.500 bezoekers op af.

Dit jaar gingen een zogenoemde Gouden Vlinder naar twee mensenrechtenactivisten: Geronimo Arevalos uit de documentaire Raising Resistance en Mnikelo Ndabankulu uit Dear Mandela.

De Paraguayaanse boer Geronimo Arevalos zet zich in tegen de oprukkende sojateelt in zijn land. Mnikelo Ndabankulu strijdt in Zuid-Afrika tegen de Sloppenwet die duizenden landgenoten dakloos maakt.

5 Broken Cameras

De tweede Gouden Vlinder was voor Emad Burnat en Guy Davidi van de documentaire 5 Broken Cameras. In deze documentaire filmt een Palestijnse vader 5 jaar lang de vreedzame protesten in zijn dorp tegen de bouw van een Israëlische scheidingswand.

De film Putin’s Kiss van Lise Birk Pedersen ontving een Special Jury Mention.

Bron: ANP