Publieke omroep van twaalf themakanalen naar acht

De publieke omroepen gaan stoppen met een aantal digitale themakanalen. Op 1 april gaan Geschiedenis 24 en Consumenten 24 uit de lucht.

De geschiedenisprogramma’s worden dan uitgezonden op het vernieuwde Holland Doc 24 en consumentenprogramma’s zijn op te vragen via Uitzending Gemist of de site van VARA’s Kassa. In september gaat vervolgens het kanaal Spirit 24 over naar een on demand-omgeving en Sterren 24 is dan niet langer via het digitale kanaal te zien, maar via de vernieuwd website.

De NPO houdt hiermee nog acht themakanalen over: Journaal 24, Politiek 24, 101TV, Best 24, Cultura 24, Humor TV 24, Zappelin/Zapp 24 en Holland Doc 24. Hiermee wordt ingespeeld op op het veranderende digitale kijkgedrag, waarbij de kijker steeds meer zelf bepaalt wanneer hij een programma bekijkt.

Omroepdirecteur Gerard Timmer legt maandag in de Volkskrant uit dat het terugschroeven van het aantal themakanalen al langer – ver voor de bezuinigingen – op het programma stond. “Voor het publiek wordt de rol van on demand-programma’s groter dan de lineaire themaprogrammering, de programma’s die volgens een vast uitzendschema zijn te zien. Daar spelen wij op in. We heben het aantal  kanalen in 2008 al eens verlaagd van achttien naar twaalf, nu zetten we de volgende stap.”

Timmer laat verder weten dat er wel degelijk een toekomst is voor themakanalen, maar dat de publieke omroep moet blijven experimenteren. “Over vier jaar ziet het er ongetwijfeld weer anders uit, in die zin is het learning on the track. Maar vorig jaar trok bijvoorbeeld Journaal 24 gemiddeld 2,3 miljoen kijkers per maand, dat geeft aan dat er wel degelijk toekomst in zit.”

Bron: Volkskrant