Nederlandse en Belgische animaties veroveren Annecy

Het festival in Annecy (4 –  9 juni 2012) is een van de grootste en beroemdste animatiefestivals in de wereld. Jaarlijks sturen dan ook duizenden filmmakers hun werk op, in de hoop geselecteerd te worden.

Dit jaar kreeg het festival maar liefst 2.374 inzendingen te verwerken, bestaande uit korte films, afleveringen van tv-series, reclamespots, muziekvideo’s en films waarmee studenten afstudeerden.

Afgelopen week werd bekendgemaakt welke korte films de bikkelharde selectie hebben overleefd. Onder de gelukkigen prijken een aantal films van Nederlandse en Belgische animators, net als coproducties uit beide landen.

Competition: Short films (49 films)

Aalterate (2011)

Regie: Christobal De Oliveira

Frankrijk/Nederland (Autour De Minuit en Valk Producties)

Plot: Een vrouw ligt in een coma en zweeft in een witte ruimte. Terwijl haar lichaam begint af te breken, duiken er flashbacks op van een ongeval dat haar toestand heeft veroorzaakt.

Audition (2011)

Regie: Udo Prinsen

Nederland (Studio Carambolas)

Plot: In een concentratiekamp in Auschwitz zitten een vader en zijn zoon gevangen. Om zijn kans op overleven te vergroten, doet de zoon mee aan een auditie voor het kamporkest.

Chase (2011)

Regie: Adriaan Lokman

Frankrijk/Nederland (Autour de Minuit en Valk Producties)

Plot: Een spannende achtervolging wordt weergegeven als een abstracte race met driehoekige figuren.

Junkyard (2012)

Regie: Hisko Hulsing

België/Nederland (il Luster en Cinété Film)

Plot: Een man wordt door een junkie beroofd en neergestoken. Terwijl hij valt en het leven uit zijn lichaam verdwijnt, flitsen de herinneringen uit zijn jeugd aan zijn ogen voorbij.

Oh Willy (2011)

Regie: Emma De Swaef en Marc Roels

België/Frankrijk/Nederland (Beast Animation, il Luster en Vivement Lundi)

Plot: Na het overlijden van zijn moeder keert de zwaarlijvige Willy terug naar het nudistenkamp waar hij een groot deel van zijn jeugd doorbracht. De terugkeer doet oude herinneringen weer opborrelen.

Competition: TV series (21 films)

Martine (2012)

Regie: Claude Allix

België/Frankrijk (Les Armateurs en BE Films)

Plot: Een aflevering uit de nieuwe animatieserie, gebaseerd op de bekende reeks kinderboeken over de avontuurlijke belevenissen van de jonge meid Martine (Tiny).

Competition: Advertising films (18 films)

Ants (2011)

Regie: Gerrit Bekers

België (Creative Conspiracy)

Plot: In Ants, een korte reclamespot voor de Belgische vervoersmaatschappij De Lijn, laat een groepje mieren zien wat het voordeel is van in groep te reizen.

Competition: Music video (14 films)

Ik Neem Je Mee (2011)

Regie: Job Roggeveen, Joris Oprins en Marieke Blauw

Nederland (Job, Joris & Marieke)

Plot: Voor Ik Neem Je Mee, een nummer van de Nederlandse zanger Gers Pardoel, werd met de computer een vrolijke videoclip geanimeerd.

When My Baby Smiles at Me I Go to Rehab (2011)

Regie: Marc-Antoine Deleplanque

België (IMOV STUDIOS)

Plot: When My Baby Smiles at Me I Go to Rehab, een nummer van de Australische punkrockband Frenzal Rhomb, werd van een maffe videoclip voorzien.

Competition: Graduation Films (55 films)

Mac ‘n’ Cheese (2011)

Regie: Gijs van Kooten, Tom Hankins, Guido Puijk en Roy Nieterau

Nederland (HKU)

Plot: Vier studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht maakten een een komische animatiefilm over een hectische achtervolgingsrace.

Compartments or I Am not a Monster (2011)

Regie: Hannah Letaïf

België (La Cambre)

Plot: In Cases ou je ne suis pas un monstre worden zes testpersonen in verschillende kamers geplaatst. De camera volgt hoe ze langzaamaan veranderen door hun omgeving.

 

Out of Competition: Short films (40 films)

Nu Ken Je Het Toch Al (2011)

Regie: Bastiaan Schravendeel

Nederland (il Luster)

Plot: De korte animatiefilm werd gemaakt voor het Ultrakort-programma en draait om een klein meisje dat haar zelfgemaakte boekjes verkoopt op een rommelmarkt.

 

Oedipus (2011)

Regie: Paul Driessen

Canada/Nederland (National Film Board en il Luster)

Plot: In deze eigenzinnige kijk op de bekende mythe belandt Oedipus in een praatgroep. De therapie helpt hem om de oorzaak van de problemen met zijn vriendin te ontrafelen.

The Story of Little Paolo (2011)

Regie: Nicolas Liguori

België/Frankrijk (Folimage, Les Films du Nord en Digit Anima)

Plot: L’Histoire du petit Paolo speelt zich af in 1863. Cyrill reist naar Italië en maakt er kennis met Paolo, een jongen die geïnteresseerd is in Cyrills mysterieuze muziekdoos.

Mateso (2011)

Regie: Collectif Camera-Etc

België (Camera-Etc)

Plot: Een jongen wordt geboren in Afrika en zijn moeder glimlacht. Wat later breekt de oorlog uit en de glimlach van de moeder maakt plaats voor een ongeruste blik.

Bron: Animatieblog.nl