5 miljoen euro steun uit Europa voor Nederlandse AV-industrie

In 2011 heeft de Europese Commissie, via het MEDIA Programma 118 Nederlandse aanvragen geselecteerd voor een totaalbedrag van 4.765.536 euro (inclusief MEDIA Mundus € 4.895.986).

Dat is ruim 2,5 ton meer dan in 2010 en vertegenwoordigt circa 4,4% van de totale Europese steun. Nederland hoort hiermee opnieuw tot de top 10 van meest ontvangende landen.

Bijna de helft van het ontvangen bedrag gaat naar de Nederlandse distributeurs voor het uitbrengen van niet-nationale Europese films in de filmtheaters. Producenten ontvangen bijna anderhalf miljoen euro, dat neerkomt op circa 30% van de totale steun aan Nederland. Zo heeft MEDIA in 2011 bijgedragen aan de financiering van succesvolle films als Dolfje Weerwolfje van Joram Lürsen, Patatje Oorlog van Nicole van Kilsdonk, Süskind van Rudolf van den Berg en Nova Zembla van Reinout Oerlemans.

Nederland heeft met haar internationaal geroemde markten – CineMart, het Forum, de Holland Film Meeting en Cinekid International – een groot aandeel in de selectie van (coproductie)markten, namelijk bijna 9% van het hiervoor bestemde MEDIA budget. Tevens heeft het MEDIA Programma bijgedragen aan de financiering van festivals in Nederland (Holland Animation Film Festival en het International Short Film Festival Nijmegen), opleidingen (Sources), een VoD platform (Docs Online) en 35 filmtheaters (netwerk Europa Cinemas).

Nederland presteert op een continue hoog niveau. Het slagingspercentage van Nederlandse aanvragers in 2011 is met 69,4 % procent zeer hoog. Klik hier voor een tabel met alle Nederlandse MEDIA resultaten voor 2011.

Over het MEDIA Programma:
Het MEDIA Programma is een initiatief van de Europese Commissie ter versterking van de concurrentiepositie van de Europese film-, televisie- en nieuwe media-industrie. Het huidige  Programma  MEDIA 2007 (2007-2013) is het vierde meerjarige Programma sinds 1991 en heeft een budget van 755 miljoen euro. Na 2013 zal er een nieuw programma van start gaan onder de naam Creative Europe 2014-2020, met een voorgesteld budget van 1,8 miljard euro.

Bron: MEDIA Desk Nederland