Staat moet uitblijven thuiskopieheffing vergoeden

Het gerechtshof in Den Haag heeft dinsdag geoordeeld dat de Staat een vergoeding zou moeten heffen op mp3- spelers en videorecorders met een harde schijf of anders de geleden schade moet betalen.

Enkele artiesten en belangenorganisaties spanden jaren geleden al een zaak aan tegen de overheid, omdat zij het er niet mee eens zijn dat bij de aanschaf van dergelijke muziekdragers geen auteursrechten worden vergoed.

In hoger beroep stelde het hof de artiesten en hun belangenorganisaties in het gelijk. Het is onduidelijk of de uitspraak ook geldt voor andere muziekdragers zoals smartphones.

Auteursrechtenorganisatie Norma schat dat de schade sinds 1 januari 2007 zal oplopen tot boven de 100 miljoen euro. De organisatie heeft echter maar recht op eenderde van de Stichting Thuiskopie. In totaal zou de schade dus uit kunnen komen op 300 tot 400 miljoen euro.

Internetexpert Danny Mekic legt uit dat de rechter de overheid niet kan dwingen de heffing in te voeren. Wel is het zo dat de staat de schade moet betalen die geleden wordt door het uitblijven van de heffing. “Ik denk dus dat er snel een besluit zal worden genomen, want de schade kan behoorlijk oplopen”, aldus Mekic.

Discussie

Al jaren gaat een discussie over een stelsel waarbij heffingen worden ingesteld op apparaten waarmee auteursrechtelijk beschermd materiaal wordt beluisterd of gekopieerd. Door het vorige kabinet werd een beslissing uitgesteld en na de val van dat kabinet kwam het thuiskopiestelsel op een laag pitje te staan.

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) liet in 2011 weten dat hij een thuiskopiestelsel met heffingen achterhaald vindt. Nu bestaan wel al heffing op lege cd’s en dvd’s.

Uitleg

D66 heeft Teeven dinsdag direct gevraagd om een brief met uitleg over de uitspraak. D66 wil ook weten welk bedrag er vergoed moet worden, aangezien dit een taak van de staat zal worden. De partij is zelf altijd voor uitbreiding van het stelsel geweest, met name naar dragers als mp3-spelers.