Telefilms 2012 vanaf 16 april in twee versies op Nederland 3

Vanaf 16 april worden wekelijks – maandagavond op Nederland 3 – de Telefilms 2012 uitgezonden. Het thema is misdaad. De herhalingen zijn zaterdagavond, ook op Nederland 3.

Alle films, behalve De overloper, hebben twee versies. Een met Kijkwijzeradvies 12 jaar, de ander met advies 16 jaar. De versies voor 12 jaar worden ‘s maandags 20.25 uur uitgezonden, de versies voor 16 jaar zaterdags om 22.25 uur.

ma 16 april, 20.25 uur, Ned 3: COP VS. KILLER (herhaling: za 21 april, 22.25 uur, Ned 3)

Rechercheur Frank Spinola jaagt met zijn speciale team op de meedogenloze en ongrijpbare topcrimineel Mirko Narain, die in een nietsontziende bende-oorlog is verwikkeld. Frank gelooft in wetten en regels, maar als zijn vrouw en dochter door Mirko worden bedreigd, verandert alles. Op het moment dat Mirko zijn eigen dochter, die in handen van een loverboy is gevallen, te hulp moet schieten, slaat Frank toe.

cast: Jeroen Willems, Marcel Hensema, Ariane Schluter, Rogier Philipoom, Kees Boot, Manoushka Zeegelaar Breeveld, Liza Sips, Mimoun Oaissa, Sytske van der Ster, regie & scenario: Simon de Waal, producent: Shooting Star, omroep: AVRO

 

ma 23 april, 20.25 uur, Ned 3: LAPTOP (hh: za 28 april, 22.25 uur, Ned 3)

In een Amsterdams bootje bivakkeren drie aan lager wal geraake mannen: de gesjeesde architect Dirk, ex-rocker John en Quickie, een jongen die door alle instanties als lastpost is uitgekakt. Ze vinden een laptop met geheime politiedossiers over een criminele organisatie en besluiten de informatie voor veel geld aan de criminelen te verkopen. Aanvankelijk lijkt hun plan te slagen, maar dan krijgen ze zowel de criminelen als justitie achter zich aan.

cast: Loek Peters, Eric Corton, Achmed Akkabi, Eva Marie de Waal, Alex Hendrickx, Redbad Klynstra, Cees Geel, Jennifer Hoffman, regie: Ger Poppelaars, scenario: Carel Donck & Ger Poppelaars, producent: Waterland Film, omroep: EO

ma 30 april, 20.25 uur, Ned 3: DE OVERLOPER (hh: za 5 mei, 22.25 uur, Ned 3)

De relatie tussen Eva van Dongen en Floris Wolfs staat zwaar onder druk. Wolfs zit in de gevangenis voor het stelen van vier miljoen euro overheidsgeld en Eva probeert hem te vergeten. Maar als Wolfs door een vormfout eerder vrijkomt en zich aansluit bij een stel criminelen komen ze elkaar, als opponenten, weer tegen in een wereld waarin niet alles is wat het lijkt. En waar vertrouwen van levensbelang blijkt.

cast: Victor Reinier, Angela Schijf, Halina Reijn, Jeroen Spitzenberger, Thom Hoffman, regie: Pieter van Rijn, scenario: Jan Harm Dekker & Henk Apotheker, producent: Eyeworks, omroep: TROS

ma 7 mei, 20.25 uur, Ned 3OOM HENK (hh: za 12 mei, 22.25 uur, Ned 3)

Student Koen redt zich uit een bedreigende situatie door te beweren dat topcrimineel Henk de Koning zijn oom is. Hij raakt nog dieper in de problemen als ‘oom Henk’ even later bij hem voor de deur staat. Als tegenprestatie heeft hij ‘een klusje’ voor Koen dat hij onmogelijk kan afslaan. Hij moet een dementerende crimineel de bergplaats van twaalf miljoen euro ontfutselen. Nee, van oom Henk is-ie niet zomaar af.

cast: Tobias Nierop, Hans Kesting, Bert Luppes, Sallie Harmsen, Hajo Bruins, Raymonde de Kuyper, Truus Dekker, Romana Vrede, Theo Pont, Peter Aerts, regie: Elbert van Strien, scenario: Bert Bouma, producent: Stetz Film, omroep: VPRO

ma 14 mei, 20.25 uur, Ned 3: DOODSLAG (hh: za 2 juni, 22.25 uur, Ned 3)

Doodslag vertelt het verhaal van ambulancebroeder Max, die in zijn werk wordt belemmerd door hufterig gedrag. Hij slaat, daartoe mede aangezet door een tv-optreden van een beroemde cabaretier, op een dag letterlijk van zich af. Met grote onbedoelde gevolgen.

cast: Theo Maassen, Gijs Scholten van Aschat, Maryam Hassouni, Najib Amhali, Martijn Koning, Eric van Sauers, Jeffrey Hamilton, regie: Pieter Kuijpers, scenario: Marcel Lenssen, producent: Pupkin Film, omroep: HUMAN

ma 21 mei, 20.25 uur, Ned 3: BLACK OUT (hh: za 26 mei, 22.25 uur, Ned 3)

Op de dag voor zijn huwelijk wordt ex-crimineel Jos Vreeswijk wakker met een pistool in zijn hand naast een onherkenbaar lijk. De onderwereld beschuldigt hem bovendien van het stelen van twintig kilo cocaïne. Jos krijgt 24 uur de tijd om alles op te lossen. Bijkomend probleem is echter dat hij een black out heeft. Lukt het hem om te voldoen aan het ultimatum en op tijd te zijn voor zijn eigen huwelijk?

cast: Raymond Thiry, Kim van Kooten, Bas Keijzer, Katja Schuurman, Birgit Schuurman, Alex van Warmerdam, Renée Fokker, Robert de Hoog, Kempi, Willie Wartaal, regie: Arne Toonen, scenario: Melle Runderkamp, producent: Hazazah Pictures & Orange Film, omroep: BNN

Telefilms zijn speelfilms voor televisie, die inspelen op maatschappelijke thema’s. De coproducties van onafhankelijke producenten en de publieke omroep krijgen financiële steun van het ministerie van OCW en het CoBO, de uitvoerder van het project.

De officiële websitewww.telefilm.nl