Cineblend 3 april: Srebrenica

Cineblend, de maandelijkse avond van SAVAN (Stichting Audiovisuele Antropologie Nederland) met diner, film en debat, heeft dinsdag 3 april als thema: Srebrenica.

De avond, georganiseerd in samenwerking met het online documentaire platform Docs Online in het kader van het programma Docs4Thought, richt zich op de beeldvorming rondom de val van de moslimenclave in juli 1995. In april is het twintig jaar geleden dat Bosnië en Herzegovina zich onafhankelijk verklaarde van Joegoslavië. De gebeurtenis vormde het startschot voor de burgeroorlog tussen de Bosnische bevolking en Bosnische Serviërs, die uiteindelijk resulteerde in het drama van Srebrenica.

Bijna zeventien jaar na dato kijken we hoe de Nederlandse bevolking indertijd op televisie geïnformeerd is over de gebeurtenissen in en rond de moslimenclave. Hebben de journalisten wel de juiste vragen gesteld? Zijn ze er bijvoorbeeld in geslaagd om alle kanten van de massamoord te belichten? Of hebben ze zich te veel op de rol van Dutchbat en overste Thom Karremans gericht en te weinig op de slachtoffers of de vraag wie nu echt verantwoordelijk was?

Te gast zijn:
Bart Nijpels: maker van de Profiel-uitzending over Karremans, die eind vorig jaar werd uitgezonden. Hij volgt ‘Srebrenica’ sinds 1995 voor met name Reporter (KRO).

Carolien Brugsma
: werkt nu bij Andere Tijden (NTR) maar was daarvoor lange tijd redacteur bij Nova waar ze research deed voor veel onderwerpen over Srebrenica.

Christ Klep
: militair historicus en auteur van het boek ‘Somalië, Rwanda, Srebrenica. De nasleep van drie ontspoorde vredesmissies’.

Jos de Putter
: eindredacteur van Tegenlicht (VPRO) en maker van het documentaire tweeluik ‘De zaak Milosevic. Kanttekeningen bij het proces’ (2003).

Het debat wordt geleid door schrijver en journalist Ad van Liempt. Van Liempt was onder meer eindredacteur van Nova en de 9-delige televisieserie ‘De oorlog’ (NTR, 2009).

Aanwezigen krijgen een gratis proefabonnement op DocsOnline aangeboden.

Soeterijn Café, Tropentheater
Linnaeusstraat 2 te Amsterdam

18.00-19.30 uur diner à € 17,50 inclusief drankje (reserveren bij café restaurant Soeterijn: 020-5688 392)
19.30-22.00 uur programma, toegang gratis, reserveren niet nodig
22.00-23.00 uur borrel

Deze activiteit wordt mede mogelijk gemaakt door het vfonds met middelen uit de BankGiro Loterij en Lotto. Uw deelname aan deze loterijen wordt daarom van harte aanbevolen.