HAFF: kaartverkoop van start en programma online

Vanaf vandaag staat het festivalprogramma online én start de kaartverkoop voor het 15e Holland Animation Film Festival! NBF-leden krijgen op vertoon van hun ledenpas 1,50 euro korting per filmvoorstelling.

Bekijk het programma hier . De centrale kassa is dit jaar te vinden in het nieuwe festivalhart het Louis Hartlooper Complex, er zijn ook films en programma’s in Filmtheater ’t Hoogt, Wolff Camera en Dutch Game Garden. Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen het festival? Volg ons op Facebook en Twitter .

Een kleine greep uit het programma:

Kort, korter, kortst
De kortste korte film op het HAFF (Blije Banaan, André Maat) duurt 20 seconden, de langste een half uur (The Monster of Nix, Rosto). In verschillende competitieprogramma’s kun je je vergapen aan korte films. Verrassende, experimentele of hilarische animaties uit binnen- en buitenland wisselen elkaar af. In de competitie shorts zijn er verschillende wereldpremières te bewonderen, waaronder de nieuwe film van Evelien Lohbeck, Big Signal. Eerder won ze op het HAFF met Noteboek de webcompetitieHAFFTube (2008). Ook een wereldpremière is de 3D-film Chase van Adriaan Lokman. Deze achtervolgingsfilm, met bijpassende score van Erik Stok, is gebaseerd op beroemde achtervolgingen uit live-actionfilms. Uit China komen drie premières: Double Fikret (Haiyang Wang), Grain Coupon (Chen Xi, An Xu, China) en Some Actions Which Haven’t Been Defined Yet in the Revolution (Sun Xun, China). Veel makers zijn aanwezig bij hun vertoningen!

Feature films
Voor de tweede keer vertoont het HAFF feature films (langer dan 60 minuten) in competitie. De negen competitiefilms zijn samen goed voor een reis om de wereld, van IJsland tot Colombia en van Engeland tot Singapore en Japan. Met onder meer het hilarische avontuur van de welbekende familie Christie van Phil Mulloy (VK), Dead But Not Burried en het tragikomische Gordo, Calvo y Bajito (Fat, Bald, Short Man) van Carlos Osuna uit Colombia. Rainbow Fireflies (Nijiro Hotaru) van Kounosuke Uda uit Japan beleeft z’n internationale première bij het HAFF en wordt daarmee voor het eerst buiten Japan vertoond!

Naast de competitiefilms worden er ook tien extra feature films vertoond, met een aantal Nederlandse premières van spiksplinternieuwe animaties. De 3D-film Un Monstre à Paris (A Monster in Paris) van Bibo Bergeron vertelt over een vlo die door een verkeerd afgelopen experiment wordt getransformeerd tot een enorm monster. Met liedjes van Vanessa Paradis. Verder ook de Deense cult animatiefilm Ronal the Barbarian over een jonge barbaar met een laag zelfbeeld en een documentaire over Bill Plympton, de veelgelauwerde veelfilmer uit New York, Adventures in Plymptoons van Alexia Anastasio.

Slotfilm van het festival is de premièrevertoning van Le Tableau van Jean-François Laguionie. In deze Frans/Belgische co-productie laat een Franse schilder uit de jaren 1930 een hoop schilderijen na die nog niet af zijn. Figuren uit zijn werk in verchillende fasen van voltooiing gaan op zoek naar hun ware kleuren, wat uitloopt in een pittige strijd met de figuren die al helemaal af zijn…

Daarnaast worden enkele topfilms van het afgelopen jaar vertoond: Rango van Gore Verbinski (onder andere Oscar beste lange animatie en BAFTA beste animatie), The Adventures of Tintin van Steven Spielberg, Gnomeo and Juliet met de stemmen van Emily Blunt en Michel Caine en muziek van Elton John, de voor de Oscar genomineerde films Kung Fu Panda 2 (3D), Puss in Boots (3D) en Une Vie de Chat.

Independent China

Dit jaar besteedt het HAFF speciale aandacht aan China! China is een land met een stormachtige ontwikkeling op het gebied van kunst in het algemeen en animatie in het bijzonder. In het programma Independent China toont het festival werk van de nieuwe generatie eigenzinnige filmmakers. Filmvertoningen, installaties en projectie op de Neudeflat… je kunt niet om China heen. Haiyang Wang won in 2010 een Grand Prix voor zijn film Freud, Fish and Butterfly. Nu is hij terug met de wereldpremière van Double Fikret en een winner’s programme, dat Wang zelf heeft samengesteld om te laten zien wat hem inspireert. Artist-in-resident van 2010 Sun Xun is weer terug met een Nederlandse première en Chen Xi en An Xu tekenden voor de poster.

HAFFgames
Games spelen een prominente rol op het 15e Holland Animation Film Festival. In samenwerking met Control, het vakblad voor de Nederlandse gamesindustrie, presenteert het festival een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van animatie in games. Een deel van het programma is niet gericht op gamers, maar is juist bedoeld als kennismaking voor filmliefhebbers met dit snel groeiende medium.
Het games-programma, bestemd voor zowel animatie- als gamesliefhebbers, bestaat uit de HAFFgames DAY op vrijdag 30 maart, en enkele losstaande presentaties die zich vooral richten op het algemene publiek, waarmee live in de zaal gegamed wordt. Gedurende het festival worden verder twee animatoren en twee gamedevelopers samen opgesloten om een game te ontwikkelen. Via schermen in de stad en social media is hun proces te volgen en soms te beïnvloeden. Na het festival is de game te downloaden via haff.nl.

Seminars, lezingen, masterclasses

Om kennis te maken met de festivalgasten, makers beter te leren kennen, voor wat extra verdieping of achtergrondinformatie worden er volop nagesprekken, talkshows en lezingen georganiseerd. Op donderdag, vrijdag en zaterdag presenteren en bespreken animatiefilmmakers en kunstkenners hun favoriete films tijdens het ontbijt bij de talkshow Heartstrings. In Das Kabinett van het Louis Hartlooper Complex kun je ’s ochtends aanschuiven bij Pierre Hébert (filmmaker, Canada) en Job, Joris & Marieke (filmmakers, Nederland), Richard Valk (producent, Nederland) en Steven Subotnik (filmmaker en animatiedocuent, VS), Ton Crone (directeur Nederlands Instituut voor Animatiefilm) en Lei Lei (filmmaker, China).

In samenwerking met het Department of Media and Culture Studies en het Centre for the Humanities van de Universiteit Utrecht organiseert het HAFF een lezing van Paul Ward. Als eerste CfH-HAFF Festival Fellow geeft hij in maart en april lezingen, workshops en seminars. Tijdens het festival presenteert hij bovendien twee filmprogramma’s. Er is nog plek bij de seminars op 22 en 27 maart, meer informatie en inschrijven via http://haff.nl/nl/programma/cfh-haff-festival-fellow-paul-ward/.

Ontmoet de juryleden
De juryleden voor de verschillende competities worden voorgesteld in de juryprogramma’s. Ze presenteren hun eigen werk. Persoonlijke films, maar ook een reclamefilmpje, laten zien hoe divers de juryleden zijn. En hoe verschillend animatie kan zijn. Jurylid voor de competitie shorts Igor Kovalyov stelt tevens zijn werk tentoon in Das Kabinett van het Louis Hartlooper Complex. Deze internationaal geprezen filmmaker, ontwerper, animator en regisseur laat een combinatie van zijn werk zien.

NBF-leden krijgen op vertoon van hun ledenpas 1,50 euro korting per filmvoorstelling (en betalen nu 6,50 euro ipv 8 euro per filmbezoek).

Holland Animation Film Festival
28 maart-1 april 2012
www.haff.nl

Bron: HAFF