Nederlands filmprogramma in Turkije

De activiteiten van EYE Film Instituut Nederland in het kader van de viering van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije gaan deze maand van start in Istanbul.

In het Pera Museum is het programma Dutch Realities: Recent Documentaries from the Netherlands te zien, met documentaires als PRETPARK NEDERLAND van Michiel van Erp en HET NIEUWE RIJKSMUSEUM van Oeke Hoogendijk. Van Erp zal als gast aanwezig zijn bij de vertoning van zijn film op zaterdag 24 maart. Aansluitend aan de vertoning zal hij een masterclass geven. Ook zal de filmmaker in Istanbul deelnemen aan een panel over het maken van documentaires, georganiseerd door het Turkije Instituut en de Documentarist in samenwerking met EYE en het Nederlands Consulaat in Istanbul.

Op 11 april, tijdens het Istanbul Film Festival, wordt een paneldiscussie georganiseerd over het maken van kinder- en jeugdfilms. De Nederlandse producente Leontine Petit, de scenarioschrijfster Tamara Bos en de regisseuse Simone van Dusseldorp zullen hieraan deelnemen. Verder zal EYE tijdens het festival aanwezig zijn bij de co-productie-markt Meetings on the Bridge.

In april wordt ook een Jos Stelling-retrospektief vertoond in het Akbank Art Center.

Door het hele jaar heen zijn er nog verscheidene Nederlandse filmvertoningen, panels en ontmoetingen met Turkse filmliefhebbers, professionals en studenten. Zo wordt er in het Pera Museum in de maand mei  een animatiefilmprogramma vertoond. In oktober staan er horrorfilms op het programma en in december studentenfilms. En het museum Istanbul Modern zal de hele maand oktober wijden aan de Nederlandse film, met de (experimentele) muziekfilms van Frank Scheffer, korte films, modefilms en dansfilms (Cinedans On Tour).

Dit project is officieel onderdeel van de viering van 400 jaar diplomatieke relaties tussen Nederland en Turkije: www.nltr400.nl

Bron: EYE