Internationaal Filmfestival Assen|vrouw&film – 10 en 11 maart

Op zaterdag 10 en zondag 11 maart vindt het 32e Internationaal Filmfestival Assen|vrouw&film plaats in De Nieuwe Kolk aan de Weierstraat.

Zaterdagmorgen om 11 uur opent burgemeester van Assen, Sicko Heldoorn, het festival. Daarna draaien in de vijf bioscoopzalen van De Nieuwe Kolk tot zondagavond tientallen films en documentaires.

Het Internationaal Filmfestival Assen|vrouw&film – voorheen Festival Vrouwenfilms – is bijzonder blij met het feit het festival weer plaats vindt in het centrum van Assen. Voorzitter Janine van den Brink: “We zijn weer terug in de stad. De tijdelijke bioscoop waar we maar liefst zes keer ons festival hielden, voldeed wel, maar een festival als dit hoort thuis in een levendig stadscentrum. Mensen kunnen ook nog even winkelen, een café induiken of een ommetje maken.”

Het aanbod van films en documentaires is heel divers. De organisatie van het festival vroeg twee gastprogrammeurs om een deel van het programma in te vullen. Dames Draaien/Elles tournent uit Brussel en Frans Westra van ForumImages uit Groningen namen die uitdaging aan en kozen ieder vanuit hun eigen achtergrond een aantal films en documentaires uit. Frans Westra: “Bij het zoeken naar films heb ik me primair laten leiden door de thematiek en niet door de filmmaker. Vrouwelijke regisseurs zijn in de afgelopen decennia zodanig geëmancipeerd dat inmiddels vele goede films door vrouwen gemaakt worden en ik het verschil met films van mannelijke collega’s niet zou kunnen zien. Zo komt het dat de door mij geselecteerde films min of meer toevallig allemaal door vrouwelijke regisseurs zijn gemaakt”.

De Festival Trofee gaat dit jaar naar producer Stienette Bosklopper. Zij produceerde de film ‘Hemel’ van Sacha Polak, die bij het filmfestival in Berlijn dit jaar de FIPRESCI Prize kreeg. Hemel wordt als voorpremière op het Filmfestival Assen vertoond, op zaterdagmiddag na de Trofee-uitreiking.

Informatie over het programma van het Filmfestival Assen is te vinden op filmfestivalassen.nl. De kaartverkoop wordt verzorgd door De Nieuwe Kolk.

Bron: MVSP